Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #8

Populær
Updated
House of Franco #8

Jens Franco har fået en snak med kvartetten Kolyma, der har rødder i Aalborg. De fire taler ud om valg af bandnavn, tekster om krig og ødelæggelse, samt inspirationskilder.

Kunstner
Titel
Kolyma
Dato
14-02-2011

Navn, alder og instrument?

M: Morten, vokal 23.
SD: Simon Daniel, guitar 21.
T: Tore, bas, 21.
AK: Anders K, trommer 22.

Lidt historie. Kolyma er oprindeligt fra Nørresundby, og så flyttede tre medlemmer til København?

SD: Det helvede der i folkemunde bliver kaldt Kolyma, startede i vinteren '08/'09, hvor mig og Anders, der havde spillet sammen i forskellige konstellationer slog kræfterne sammen Morten og Tore, der kendte hinanden fra deres tidligere hardcoreband Negativt Oprør. Vi havde i lang tid snakket med morten om at få gang i noget "rå røv" meget inspireret  af den japanske scene. Og så sidst til fadet var Tore, der fik nassede sig med på bas, en beslutning der stadig spekuleres i. Med hensyn flugten til KBH tror jeg bare vi kedet os i Aalborg, der virker til at være Danmarks svar på et kulturelt røvhul...     

M: Jeg flyttede til København fordi der simpelthen ikke skete nok i Aalborg, og for at kunne komme til flere koncerter. De eneste shows i Aalborg der var værd at komme til, foregik på 1000Fryd. Selvom der var nogle rigtige fede bands der kom og spillede, så var ikke nogen speciel interesse for musikken, men mere interesse for at drikke sig fuld. Så det var også for at møde nogle flere mennesker med samme interesse for musik. Det har jeg så forgæves også søgt i København. Her er det faktisk næsten endnu værre. jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig...

Ser I jer som en del af K-Town-scenen?

M: Overhovedet ikke. Først og fremmest fordi vi er fra Jylland. Vi startede på egen fod i Aalborg uden specielt meget støtte. Efter tre af os er flyttet til København, har vi allieret os med en masse rigtig fede bands som vi kan relatere til. Men tror aldrig rigtig at vi kommer til at passe ind i nogen specifik scene, hvilket heller ikke er så vigtigt. Mit indtryk af K-Town-scenen er de bands, som blev udgivet på Kick 'N' Punch i sin tid og de bands som de samme folk efterfølgende dannede. Ellers har jeg ikke lige så meget mere at sige til det.'No Salvation' er nok det bedste demobånd jeg har hørt i 2010. I indspillede det selv i et øvelokale på 1000Fryd i Aalborg?

SD: Tak! Vi indspillede demoen med den mikser og det udstyr der stod i vores øve lokale og hvad vi ellers kunne låne af 1000fryd og andet kryb. Processen tog omkring 4-5 måneder, hvor alt der var mulighed for at ku' gå galt, fuckede op. Det var et sandt helvede på jord hvis du spørger mig. Vi havde heller ikke nogen som helst forstand på hvordan vi skulle gribe det an. Så vi prøvede bare lidt af hvert indtil det var tilfredsstillede.

M: Det var vildt for vores vedkommende at vi overhovedet fik lavet båndet, da vi alle sammen er lidt nogle hængerøve. Det er sådan set også utroligt at vi stadig er sammen endnu.

Jeg elsker den vanvittige rå lyd...

SD: Jeg tror vi alle er meget tiltrukket af at havde et ekstremt lydbillede, det er noget der bare er faldet rimelig naturligt fra starten af, og jeg tror det ville virke forkert hvis det var anderledes. Men er glad for at høre det falder i god smag.

Jeg kan høre noget japansk hardcore i Kolyma, både lidt gammelt ala Gauze samt nyere bands som eksempelvis Age, og der er en herlig thrash metal-solo i 'Declare Defeat'...

SD: Du har et fremragende musikøre i så fald! Japansk punk/hardcore og heavy metal fra de sidste 30 år har været den primære inspiration for os og for mig med hensyn til riff ideer i Kolyma. Men vil sige at vi bliver inspireret af mange forskellige ting. Alt fra skandinavisk rå punk og klassisk amerikaner hardcore til tidlig heavy, black og thrash metal. det bidrager alt sammen og tjener sit formål hvis du forstår. hehe.  

Hvilke plader hører I for tiden?

M:
Crime - 'San Francisco Is Still Doomed',
Bone Awl - 'Meaningless, Leaning Mess',
Iceage - 'New Brigade',
Girlseeker Ep'en,
Big Black - 'Songs About Fucking',
No Talk - 'Invade Iran',
Age - 'The Spider Rules Your Emotions',
Poison Idea - 'Kings of Punk',
X - 'More Fun in the New World'. Plus en masse mere, det skifter meget.

SD: Jeg hører meget forskelligt hele tiden, på det sidste har jeg hørt General Surgery, Bathory, D-clone, Morheme, Crime, SS Decontrol, Double Negative, The Smiths, Kate Bush, Iceage, Danzig, Cult Ritual.

Ang. Japan virker I ret inspirerede af landet? Demo, cover-art, og tekster som 'Kamikaze' og 'Seppuku'...

M: Tekstmæssigt har jeg været meget fascineret af japanernes tilgang til at føre krig og hvor meget ære, de lægger i stort set alt hvad de laver. Coveret var bare det der faldt mig ind i sammenhæng med teksterne.Kolyma er opkaldt efter af Stalins arbejdslejre?

SD: At vi valgte navnet var stort set tilfældig og tror ikke vi tænkte meget over dens betydning dengang. Jeg har altid hadet navnet og prøver stadig at presse de andre til at skifte det. Forhåbentlig lykkes det snart!

M: Det er bare et sted hvor der er foregået mange ubehageligheder, og det var fint nok til mig. Andre navne i posen var Skridtprygl (Skitprygl på svensk), Dismuff, Muffcharge, Auschwitz Summercamp og Primal Warfare.

SD: Så når man tænker over det kunne det havde været værre, haha.

I synger meget om krig og død...

M: Vi begyndte at få sangene op at stå i en periode hvor jeg læste meget om Japan under 2. verdenskrig, og så faldt det meget naturligt at blande nogle af de mindre behagelige historier sammen med musikken. Jeg prøver også at holde tonen i teksterne meget neutral.

Hvad har Kolyma af planer for 2011?

M:
Vi skal snart igang med at indspille en EP. Der er også snak om en split med 7 andre bands, men det er stadig noget der er på tegnebordet. Forhåbentlig også spille nogle shows i Sverige og Norge. Vi været en del i Tyskland, hvilket var fint nok, men vi har også konstateret at det er ikke alle steder at muren er faldet, mentalt. Og så er jeg i øvrigt træt af at sidde ned og pisse. At være mand har visse frynsegoder, så som at stå op og pisse, og det nægter jeg hårdnakket at give afkald på igen.

Haha. Tak for svarene.