Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metaldiktator: Twisted Sister - Stay Hungry

Populær
Updated
Metaldiktator: Twisted Sister - Stay Hungry

Det er ikke verdens bedste metaludgivelse, men det er en af de vigtigste, der indeholder to afgørende sange og medførte to stilskabende musikvideoer.

Titel
Stay Hungry
Dato
10-05-1984
Trackliste
1. Stay Hungry
2. We're Not Gonna Take It
3. Burn in Hell
4. Horror-Teria: (The Beginning)
- Captain Howdy
- Street Justice
5. I Wanna Rock
6. The Price
7. Don't Let Me Down
8. The Beast
9. S.M.F.
Karakter
5

Med Metaldiktator-serien har vi her på redaktionen valgt at sætte fokus på nogle af de plader, vi helt subjektivt mener, bør høre hjemme i enhver pladesamling med respekt for sig selv. Det kan både være ikoniske plader, som alle er enige om, såsom Slayers ’Reign In Blood’ eller Black Sabbaths debutplade. Milepæle inden for den hårde musik. Det kan også være en plade, som vi bare vil mase ned i svælget på jer læsere. Ikke fordi det er den bedste, men fordi vi synes, den fortjener opmærksomhed qua indholdet på skiven. Også bedre kendt som det oversete mesterværk. Der er også andre plader, der risikerer at ryge i Metaldiktatorens brede net ,og her er Twisted Sisters ’Stay Hungry’ én af dem. Det er ikke den bedste plade, der nogensinde er udgivet, men den er utroligt vigtig for hele genren.

Her på redaktionen var der også intern debat om, hvorvidt den skulle bringes, ikke mindst fordi vi har fået for vane at give den forjættede karakter 666 til en Metaldiktator. Det kan være svært at forsvare med ’Stay Hungry’. For det er ikke noget musikalsk mesterværk. Men den indeholder to numre, som alle kender. Det er dog ikke nødvendigvis alle, der er klar over, hvilken indflydelse pladen, forsangeren og musikvideoerne til de to sange fik for hele heavy metal-genren. Det vil vi forsøge at rode lidt bod på med denne Metaldiktator.

For det hele starter og slutter med ’We’re Not Gonna Take It’ og ’I Wanna Rock’. De to sange, som nærmest blev nationalsange for metalgenren tilbage i midtfirserne. Alle unge kunne synge med på de letgenkendelige omkvæd, og alle havde set dem på MTV. Netop tv-kanalen, der dengang viste musikvideoer, skulle få en afgørende betydning for såvel skiven som genren.

Forsanger Dee Snider er her omdrejningspunktet for flere ting. Det var ham, der skrev de to sange, og det var ham, der blev centrum for flere af de ting, der for alvor fik den tunge musik ud til de internationale mediers bevågenhed. På godt og ondt.

PLADEN

’Stay Hungry’ blev udgivet for 30 år siden d. 10. maj 1984. Forinden havde Twisted Sister allerede etableret sig med pladerne ’Under The Blade’ fra 1982 og ’You Can’t Stop Rock ’n Roll’ fra 1983. Dee Snider skrev alle sange på såvel ’Stay Hungry’ og de to plader før den. På dette tidspunkt var de blevet kendte for deres makeup og musik, der i dag vil blive betegnet som traditionel heavy metal fra firserne. De fik god hjælp af producer Tom Werman, der gjorde pladen mere lyttervenlig end de to foregående, og det gjorde selve musikken mere spiselig.

Knap så spiseligt var albumcoveret, hvor Dee Snider sidder og gnasker på en lårbensknogle, hvor der stadig er kødrester, mens forsangeren er i fuld krigsmaling med stort hår, makeup og outreret påklædning. Grimassen fuldender billedet af en mand og forsanger, der i nogles øjne var rablende vanvittig. Noget, der kort tid efter skulle vise sig at blive mere relevant at forholde sig til, end Dee Snider og resten af Twisted Sister havde troet muligt.

MUSIKVIDEOERNE

For udover pladecoveret så udsendte Twisted Sister de to musikvideoer til ’We’re Not Gonna Take It’ og ’I Wanna Rock’ i 1984. De blev med det samme fanget af MTV og røg hurtigt i det, man dengang kaldte ’heavy rotation’. De blev vist hele tiden. Skuespilleren Mark Metcalf spiller en fordomsfuld og sadistisk lærer og far i de to videoer, hvilket er en videreudvikling af en rolle, som han spillede i en film fra 1978. Temaet med de fordomsfulde voksne, der ikke forstår de unge, gik rent hjem hos de unge, der - parret med sangenes kvaliteter - gjorde Twisted Sisters to sange meget populære.

Her kan du se musikvideoen til ’We’re Not Gonna Take It’:Det endte da også med, at MTV kontaktede Dee Snider og fik ham til at være vært for programmet Heavy Metal Mania, der fik premiere i juni måned 1985. Eksponeringen var total, og Twisted Sister var med Dee Snider og musikvideoerne pludselig hvermandseje. Det skulle dog ikke ende her.

PARENTAL ADVISORY og PRMC


I september 1985 blev Dee Snider hevet ind til en høring i det amerikanske senat. Nogle politikerfruer havde dannet PRMC, der står for Parents Music Resource Center. De var ikke specielt glade for den indflydelse, som musik og specielt rockmusikken havde på ungdommen. Her blev Dee Snider hevet ind, ligesom han blev gjort selskab af John Denver og Frank Zappa. De skulle være med til at advare unge om indholdet på visse plader, og hermed blev klistermærket ’Parental Advisory’ grundlagt. At det siden hen fik den præcis modsatte effekt og i stedet nærmest blev et kvalitetsstempel, er så en helt anden og ganske morsom sag.

Der er dog ingen tvivl om, at Dee Sniders voldsomme eksponering i medierne, det politiske søgelys, som vært på MTV og bandets musikvideoer var med til at gøre Twisted Sister meget populære. De havde netop været på turné med Venom og Metallica (ja, Metallica varmede op for Twisted Sister og Venom i 1984), så bandet var på alles læber.

Trods kontroverserne med politikerne i Washington valgte MTV alligevel at fortsætte med de programmer, der viste musikvideoer med heavy metal. Heavy Metal Mania var en succes, der udover Dee Snider også talte andre værter som Ozzy Osbourne, Bruce Dickinson, Jon Bon Jovi og Lemmy Kilmister. Det blev dog skrottet i 1986 for et mere helstøbt koncept, der fik titlen Headbangers Ball.

Alle, der er født i halvfjerdserne og firserne ved, hvad Headbangers Ball er. MTV havde hver uge et program, der i to timer sent lørdag eller søndag aften spillede heavy metal. Der var interviews, koncertoptagelser og musikvideoer. Her i Europa er det bedst kendt for perioden med Vanessa Warwick som værtinde, der introducerede seerne for alle afskygninger af metalgenren.

ARVEN

Der er derfor ingen tvivl om, at Twisted Sister og Dee Snider med ’Stay Hungry’ og den lavine, der fulgte pga. de to musikvidoer ’We’re Not Gonna Take It’ og ’I Wanna Rock’, har været medvirkende til, at både MTV og dermed resten af musikbranchen stille og roligt blev gjort klar til at forholde sig til og acceptere heavy metal. Det gjorde naturligvis ikke noget, at politikerne i Washington forsøgte at stikke en kæp i hjulet på det momentum, som Twisted Sister var ved at skabe. Det virkede nærmest bare som en ekstra turbo.

Så mens vi kan grine og græde af Twisted Sisters makeup i dag, så bidrog de to sange og musikvideoer til at sparke døren ind til MTV. Vi kan kun gisne om, hvilken indflydelse de har haft, og hvorvidt Metallica og Nirvana var blevet så store, som de blev, havde Twisted Sister og Dee Snider ikke introduceret Heavy Metal Mania og dermed også Headbangers Ball til MTV et halvt årti før først ’One’ og dernæst ’Enter Sandman’ og ’Smells Like Teen Spirit’. Nu er det måske lige i overkanten at kreditere Dee Snider for hele genrens kommercielle gennembrud, men der er ingen tvivl om, at han og bandet var en faktor, der var med til at sætte gang i hjulene.

Skulle du have fået lyst til at høre noget rock, så er her naturligvis også musikvideoen til ’I Wanna Rock’:Meget passende er det i disse dage, at pladen har 30 års fødselsdag. Om en måneds tid gæster Twisted Sister også Copenhell, hvorfor vi får mulighed for at hylde Dee Snider og resten af bandet, mens der synges med på de to sange. For Twisted Sister er mere end nogen andre udmærket klar over, hvor stor betydning de to sange har. Endda så meget, at de ikke har tænkt sig at udgive nyt musik. De er klar over, at det, fans vil høre, er sangene fra ’Under The Blade’ og ’Stay Hungry’. Det er også det, vi får på Copenhell, og her kan vi så hylde Twisted Sister for deres bidrag til, at hele heavy metal-genren i dag er så stor, som den er. For hvem ved, hvor stort det var blevet, hvis ikke Dee Snider havde banet vejen på MTV og i Washington?

Herfra får den fem stjerner. Én for hver musikvideo. Én for Dee Snider. Én for at bringe heavy metal på programfladen hos MTV og én for at være medvirkende årsag til, at denne anmelder i sine unge dage, vidste, hvilket klistermærke der borgede for god kvalitet på de plader, jeg købte. Tak!