Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

WOA'13 optakt

Populær
Updated
WOA'13 optakt
WOA'13 optakt

Der er hovednavnet Rammstein på Wacken Open Air og så er der alle de andre, der enten har toppet eller stadig ulmer i undergrunden. Læs optakten til Wacken '13.

I år er det 24. gang Wacken Open Air løber af stablen og 10. gang Devilution drager mod det nordtyske metalmekka. For et par år siden interviewede vi en af bookerne på Wacken, Thomas Kreidner, om hvad, der er vigtigt på Wacken. Vi spurgte også til drømmene og her sagde Thomas, at Rammstein og AC/DC var de allerstørste navne, de kunne drømme om. Men trods forsøg var det aldrig lykkedes. Det er det så i år. Rammstein spiller på den store scene torsdag aften under 'A Night to Remember'-banneret, og deres produktion er så stor, at der ikke er andre, der spiller på scenen den aften. Forvent noget meget, meget stort. Tysklands største metalband på Tysklands største metalfestival. Leg selv med tanken.

Men Rammstein er ikke det eneste band på plakaten. Arrangørerne har fyldt programmet ud, og så er det, at man skal finde perlerne frem. For hvor spiller morgendagens stjerner? Det oplagte er at tjekke W.E.T. Stage og Headbangers Stage ud i det store telt ude på campingområdet om onsdagen. Det er her danske bands som Electric Hellride, By The Patient og Aphyxion har spillet efter at have vundet WOA Battle i Danmark. Og selvom vi ikke har et dansk band med dernede i år, så er det jo ikke umuligt, at det er her, man finder næste navn, der skyder op gennem stjernerne og cementerer sig som et stort navn i fremtiden.

Er man mere til de etablerede navne har Wacken da også sørget for den vare. Der er bl.a. Gojira, Lamb of God, Soilwork, Trivium, DevilDriver, Meshuggah, Whitechapel og Nightwish. Ikke helt uventet har Wacken også sørget for, at de store navne, der har haft deres storhedstid også er rigt repræsenteret på et Wacken-program, der i 2013 måske er mere tilbageskuende end nogensinde før. Vi kan i flæng nævne Danzig, Pretty Maids, Alice Cooper, Fear Factory, Deep Purple, Anvil og til dels også Annihilator, Ugly Kid Joe og Anthrax. Og selvfølgelig spiller Doro der også, ligesom der er gjort noget for vikingefolket med Alestorm og powerfolket med Sabaton.

På den måde kommer Wacken på finurlig vis godt rundt i alle hjørner af metalspektret og tilgodeser de fleste. På kitsch-fronten er alt også, som det plejer. Mambo Kurt og hans forfærdelige el-orgel spiller op til dans, ligesom Subway to Sally, Skyline, WOA Firefigthers og Die Apokalyptischen Reiter er på plads. Undertegnede har været på Wacken siden 2004 og det var først i 2012, jeg stiftede bekendtskab med Mambo Kurt. Det forhold varede i fire minutter. Bliv væk, hvis du holder af dine ører.

Det var også meningen, at Motörhead skulle have været dernede for 26. gang på 24 år, men de er blevet forhindret, ligesom Arch Enemy også måtte aflyse pga. familiære omstændigheder. Mon ikke snart Angela nedkommer? Hendes metalsøster Doro er bl.a. en af dem, der i sidste øjeblik er hentet ind som plaster på såret over aflysningerne.

Alt i alt er Devilution dog ikke synderligt imponeret af årets program på Wacken. Det er gået lidt ned af bakke de seneste år, så det kan være, at det vi ser i år er resultatet af, at de har måttet spare op i en periode for at kunne fyre den store Rammstein-raket af her i 2013. Spørgsmålet er så, hvad de mon vil gøre for at toppe det til deres 25-års jubilæum i 2014? AC/DC? Metallica? Der er snart ikke flere navne derude, der er større.

Herfra vil vi nyde 2013 og se om vi kan finde perler i de mange koncerter, både blandt de store afdankede navne og blandt de navne, der stadig ikke er helt opdaget endnu. Vi håber dog, at Wacken skifter kurs og i stedet satser på det brede, som man gjorde i perioden op til 2008, hvor man første gang hentede Iron Maiden ind og ændrede festivalen. Fra i mange år at have været en festival med mange spændende navne er den gradvist blevet til ét stort navn og så alt det andet. I år er det mere tydeligt end nogensinde før.

For der er Rammstein og så er der alle de andre. Det kæmpe show i ild, røg og damp med Rammstein bliver selvfølgelig et skue i sig selv. Derefter bliver der potentielt langt mellem snapsene. Vi håber dog, at mange af de ovennævnte navne overrasker og giver den fuld skrue, som gjaldt det livet!

Vi ses i hvert fald på Wacken Open Air til 2013-udgaven og vi medbringer den skarpe pen, kameraer og det, der hører sig til for at dække den festival. Er du i tvivl om, hvad ingredienserne er, så læs vores overlevelsesguide fra 2011. Den er nem at følge.