Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

I rock og damp

Populær
Updated
I rock og damp
I rock og damp
I rock og damp

Den gamle metalby Esbjerg har i løbet af sommeren fået en ny pladebutik og heldigvis med en forstandig profil, der satser på metal og rock. Vi fangede indehaver Flemming Madsen til en lille snak.

Titel
DD Rock-Shop
Forfatter

Hvor længe har I eksisteret, og hvor I Esbjerg finder man jer?

Vi er ”spritnye”, om man så kan sige. Vi startede op i juni 2016. Vi deler adresse med en anden butik, som også ejes og drives af os. En af landets ældste e-cigaret-butikker kaldet DanskDamp. Adressen er Storegade 108, 6700 Esbjerg.

Man kan også finde os på Facebook på www.facebook.com/ddrockshop.

Man kan også bestille online. Vi har gjort plads til musikken på vores i forvejen eksisterende webshop. Man finder musikken her.

Jeg har forstået, at metal fylder meget i jeres udvalg – hvorfor gør den det?

Metal står for størstedelen af udvalget. Det er, fordi metal altid har været min store interesse. Jeg vil have svært ved at stå og sælge Medina, da jeg ikke har den mindste forstand på eller interesse for den slags musik. Når jeg nu selv kan bestemme udvalget, så er det naturligt, at jeg vælger det, som interesserer og tiltaler mig mest – og det er nu engang hård rock og metal. Vi har dog også ”rock”, såsom Manic Street Preachers, The Cure, Muse osv.

Har I en baggrund i genren?

Jeg har desværre ingen musisk baggrund, men har alligevel beskæftiget mig en del med musik i mit liv. Jeg startede med at lytte til metal allerede i starten af firserne, da jeg var omkring de 12-13 år. Og da jeg senere fik job som arbejdsdreng, blev jeg lynhurtigt stamkunde i Rock-Rillen, som var byens fedeste musikbutik. Der brugte jeg stort set alle de penge, jeg tjente som arbejdsdreng.

Som 16-årig var jeg så heldig at blive en del af et heavy metal-program på en af byens lokale radiostationer. Dette program ”overtog” jeg ret hurtigt fra de andre, som havde startet det, da de ligesom gik lidt død i det. Programmet kørte jeg så videre i ca. fire år med hjælp fra et par kammerater.

Senere fik jeg et job på spillestedet Aktivitetshuset, som på det tidspunkt var ved at blive ombygget og et par måneder senere skulle åbne som det, vi nu kender som Tobakken. Der var jeg i ca. fire år.
Lige siden min spæde ungdom i Rock-Rillen har jeg haft et ønske om selv at have en pladebutik. Der er dog hele tiden kommet ting i vejen – lige indtil nu.

Hvilken type kunder lægger flest penge i biksen?

Det sgu svært at sige. Vi har eksisteret i ca. 3 måneder, og der er endnu ikke kommet vildt gang i butikken, desværre. Vi havde håbet på lidt mere, da Esbjerg altid har været en metal-by.

Men cd'er sælger bedre end lp'er. De, som køber mest, er dem på omkring de 40, som kommer og fylder huller i deres samlinger. Nyheder sælger ikke så godt som klassikerne – måske fordi nye navne ikke er så kendte som de gamle.

Kan I mærke på jeres salg, hvordan genren og pladebranchen har det?

Det er svært at sige, om vi kan mærke, hvordan genren og pladebrachen har det. Hvis vi havde eksisteret i 10 år, så havde vi måske kunnet mærke en forskel – men eftersom vi lige er startet, så har vi intet sammenligningsgrundlag. Vi er startet op på et tidspunkt hvor branchen ”lider” – tror jeg. Så ”the best is yet to come” for os. Jeg har dog en klar fornemmelse af, at flere og flere kaster deres kærlighed på vinyler.

Hvordan adskiller jeres metalkunder sig fra den resterende kundekreds?

Metal-kunden er stort set altid i godt humør og har lyst til at snakke musik. Metalkunder er meget ofte ret engagerede og kender virkelig meget til de bands, som de lytter til, og de følger også virkelig meget med i, hvad der kommer af nye udgivelser i fremtiden. Ikke at det samme ikke er tilfældet for dem som lytter til f.eks. Manic Street Preachers – men de lader det hvert fald ikke skinne igennem på helt samme måde, som metal-hovederne gør det.

Gør I noget for at lokke de yngre, download og streaming-fikserede kunder ind i butikken?

Absolut intet.

Hvad med cd'er og andre formater – hvor meget fylder de hos jer?

Meningen var egentlig, at vi bare skulle have lidt vinyler stående i butikken. Men nu efter 3 måneder har vi så cirka 500 cd-titler og 200 lp-titler i butikken. Dertil kommer ca. et par hundrede T-shirts. Cd'er sælger klart mest – prisen har nok noget at sige. Cd'er kan ofte anskaffes for lidt over en 50'er, og en lp koster snildt op mod 200,-. Men som sagt tidligere, så kan jeg fornemme, at rigtig mange på ny har kastet deres kærlighed på vinylerne.

Hvilke fem metalplader roterer oftest fra butikkens vinyl-afspiller?

Vi har ingen pladespiller i butikken – endnu.
Vi streamer Spotify – ja ja, fy fy, jeg ved det godt, men det er nu engang det nemmeste. Så slipper vi jo også for at sælge ”brugte” lp'er, ha.

Og det, vi spiller mest, er ikke altid det, vi har mest lyst til at høre selv. Vores musikafdeling er som sagt en del af en anden butik også, så vi er nødt til at tage lidt hensyn til kunderne, som tilhører den anden afdeling. Men rock er naturligvis, hvad folk hører, når de træder ind i butikken - blot ikke Napalm Death og lignende.
Vi hører King Company, WolfMother, Evergrey, Metallica, The Cult osv. Men stod det tll mig, så ville det nok mere være Triptykon. Celtic Frost, Mercyful Fate, Ghoul og Deströyer 666.