Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Vidne til livets mørke side

Updated
VOla2

Vola har det bedst i mørket. Der hvor de ulykkelige historier udspiller sig – det selvom kvartetten er et lysende og positivt eksempel på et dansk funderet band med udenlandsk succes. Med 'The Witness' er den dansk/svenske solstrålehistorie parat med endnu mere mørke.

Kunstner

Det er nok det tungeste, langsomste og mest dystre nummer, vi nogensinde har skrevet og udgivet.

Svaret falder prompte, da snakken falder på bandets kommende single, 'These Black Claws' (interviewet er gennemført før udgivelsen). Fjerde og sidste udspil inden Vola udgiver deres tredje fuldlængdeudgivelse den 21. maj. I det hele taget tegner singleforløbet op til udgivelsen på, at ‘The Witness’ er noget af de tungeste det dansk/svenske band har udgivet.

Forsanger Asger Mygind og bassist Nicolai Mogensen sidder foran hver deres skærm og beretter om tilblivelsen af pladen. Fuldstændigt tilsvarende hvordan bandet tilgår sangskrivningen. For nogen har Covid-19 begrænset mulighederne for at skrive musik. For et band som Vola er online-sparring og idé-udveksling ikke meget anderledes fra normalen. Om den kommende plade fortæller Mogensen:
– Vi havde lyst til at skrive noget tungere efter ‘Applause Of A Distant Crowd’ fra 2018. Vores plader er typisk en reaktion på hinanden  man er så fokuseret på en lyd og en tilgang, at man bliver mættet. Man får lyst til at udforske noget andet, finde ny inspiration, og det er uden tvivl den kombination, der har skabt 'The Witness'.

Mogensen fortsætter:
Den nye plade er mere in your face. Den har en tung lyd, men tager også det melodiske fra den foregående plade. Det er et mix af tidligere udtryk, mere balanceret og samtidig mere diverse.



Der er ingen tvivl om, at mørket er en grundpille i Volas musikalske univers. Selv den mere melodiske og imødekommende toer emmer af selvsamme. Ikke mindst på grund af Myginds tekstunivers.
– Mange af sangene handler om relationer, der går i opløsning. Historier der fortælles fra de involveredes synsvinkel. Førstehåndsfortællinger om de ting, der nu kan gå galt. Det er ulykkelige historier. Det er de historier, der er mest spændende at skrive  her ligger der flest interessante følelser og lurer. Jeg tror aldrig, vi har skrevet en decideret glad sang.

Ideen om førstehåndsfortællingen afspejles også i den kommende plades albumcover. Et øje, hvor der er zoomet helt ind, som Mygind beskriver det:
– Jeg forestiller mig, at man ser et øje helt tæt på. Man er vidne til, hvad den her karakter nu oplever eller man er selv vidnet, der gennemgår historierne på pladen.

Vola

Den visuelle side
Op til udgivelsen af pladen har bandet været flittige med at udgive singler. Den første, ‘Head Mounted Sideways’, udkom i slutningen af 2019 og blev ligeså positivt modtaget som resten af singlerne. Lanceret med en flot visuel video, hvor en kender af bandet sandsynligvis vil genkende det animerede udtryk, der præger videoen til '24 Light-Years'. I ren Adam Jones-stil har Vola gennem tiden produceret deres egne videoer. En proces Mogensen beskriver:
– Min kæreste og jeg har animeret ’24 Light-Years’ ligesom tidligere videoer. Vi prøver at holde fast i, at lave en video til en sang på hvert album. Min kæreste er god til at tegne, og jeg skaber det animerede liv. Men det kræver tålmodighed  det tager en krig at få et godt resultat. Til gengæld koster det os kun vores egen tid, modsat hvis vi skulle producere en "rigtig" video.

I forhold til handlingen i ’24 Light-Years’ fortsætter Mogensen:
– Det var egentlig ligefor: Teksten arbejder med den her karakter, der leder efter en anden. Det førte hurtigt til at lede efter noget i rummet. Udforske og afsøge, med alle de udfordringer det medfører.

Resultatet er en flot, æstetisk og tilsvarende mørk video, der går i tråd med bandets generelle udtryk. Så må det være op til lytteren eller seeren selv at tolke afslutningen.



Det danske fravalg
Bandet oplever en stigende interesse afspejlet i flere afspilninger, flere medier der deler bandets materiale og vil i kontakt med kvartetten. Vola er blevet et band, hvor folk som minimum lige skal lytte, når der udkommer nyt. Som Mygind og Mogensen begejstret beskriver det, har bandet opnået en status, hvor der bliver lagt mærke til, hvad bandet gør.

Der er ingen tvivl om, at Vola har momentum  og har haft det i lang tid. Det danske band er en succeshistorie, og selvom både Mygind og Mogensen er dansk-beskedne om det, er Vola et fremragende eksempel på, hvad der skal til for at dansk band kan få succes i udenlandet  selv inden for en genre som prog, der alt andet lige er en niche-genre.

Til trods for at de to medlemmer er lidt uenige om bandets indledende fokus om, hvorvidt man egentlig tog kontakt til danske pladeselskaber, er begge enige i, at udlandet fra start var målet. Som Mygind sympatisk beskriver det:
– Der er bare et stærkt begrænset publikum, når man spiller den type musik, vi gør. Det er en lille procentdel  ikke kun i Danmark. Det er drømmen at leve af musikken, og derfor bliver vi også nødt til at fokusere på større lande og rejse rundt. Derfor var fra start vores fokus, at få et udenlandsk pladeselskab.

Ser man tilbage på bandets udgivelser, er det svært at forestille sig, at det skulle have været en udfordring. Men som de to medlemmer beskriver det, kan det hurtigt blive en ond cirkel.
– Vi stod med en færdig plade ('Inmazes') men havde intet pladeselskab. Vi kunne ikke få et selskab uden en booker. Tilsvarende kunne vi ikke få en booker uden manager  og det kræver et pladeselskab af få en manager. Groft sat op.

Tour 2021
Det lykkedes som bekendt alligevel, og i dag kan Vola fejre tredje plade, udgivet via hollandske Mascot records. En udgivelse, der leder bandet rundt i det danske land. Fem koncerter bliver det til i første omgang, og publikum kan forvente et fokus på den nye plade. Det er tydeligt, at de to medlemmer glæder sig til at komme ud at spille igen  trods Covid-udfordringerne. Som Mygind beskriver det:
– Det bliver spændende at se, hvordan folk reagerer på det nye materiale, og så kommer der jo nok til at være et langt større fokus på det, der sker på scenen end normalt. Vi har arbejdet meget med at sammensætte showet efter en mere dramaturgisk kurve, så vi skaber et forløb, der holder folk bundet nu publikum alligevel skal blive siddende.

Mogensen tilføjer:
– Det bliver spændende at se folk sidde og headbange  og så giver det mulighed for rigtigt at fordybe sig i musikken på en lidt anden måde end ved en normalt, stående koncert. Det kan også være, at det føles totalt akavet til den første koncert, men det må vi jo bare lære af. I sidste ende kommer det til at afhænge af publikums energi. Vi vil gøre vores til, at alle får en god oplevelse.

Vola har tidligere været garant for gode musikalske oplevelser, om det så har været i form af deres udgivelser eller live-koncerter. Som vi slutter interviewet af, fornemmer man spændingen og glæden ved at skulle ud og spille for et publikum. En følelse der sandsynligvis kan genspejles i størstedelen af den danske befolkning. Det er et signal om bedre tider  og en forhåbentlig positiv og glad historie, selvom det ikke er Volas speciale.

Vola kan opleves i Aarhus, Odense, Aalborg, Roskilde og København, hvoraf de sidste tre koncerter dog er udsolgt.