Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Deep Purple: 'In Rock'

Populær
Updated
deep-purple-2018-in-rock-purple-vinyl-lp-096

3. juni 1970 udkom Deep Purple med albummet ’In Rock’. Det om noget et af de album, der har lagt grundstenen for den metal og hard rock, som vi hver uge behandler her på Devilution. Så denne uges top 5 skal fejre den runde fødselsdag med fem af de store sange fra albummet.

Kunstner
Dato
31-05-2020

Man kan altid diskutere, hvornår heavy metal opstod. Var det med Jimi Hendrix i 60’erne; var det helt tilbage i 1964, hvor Dave Davies fra The Kinks stak nåle i sin guitarforstærker for at få den rigtige lyd til ’You Really Got Me’; var det Cream; var det ’Helter Skelter’ med The Beatles; var det fremkomsten af Led Zeppelin i slutningen af 60’erne; var det Steppenwolf med ’Born To Be Wild’; eller var det noget helt andet, der lagde kimen?

Det kan egentlig være ret ligegyldigt. Men et faktum er, at der, hvor det hele for alvor begyndt at tage fart, var for 50 år siden i 1970.

Vi har tidligere i år markeret udgivelsen af Black Sabbats debutalbum. Nu er tiden kommet til endnu et album fra samme år, som har haft enorm betydning for metalgenrens videre udvikling. Vi skal se på det bedste fra Deep Puples ’In Rock’, som udkom den 3. juni 1970. Egentlig fortjener ’In Rock’ en tilsvarende særlig hyldest som Black Sabbaths debut eller en omgang metaldiktator. Måske er den ikke så epokegørende i eftertidens hukommelse som førnævnte. Men i datiden var det et album, der solgte langt bedre og var en større inspirationskilde for de bands, der kom frem i 70’erne. Så i anledningen af 50-årsfødselsdagen mindes vi den i ugens Top 5.

Ved indgangen til halvfjerdserne havde Deep Purple allerede udgivet tre album. Det var en blanding af pop, psykedelisk rock og symfonisk inspireret rock. Men med udskiftningen af forsangeren Rod Evans og bassisten Nick Simper med henholdsvis Ian Gillan og Roger Glover blev der for alvor skruet op for den hårde rock på ’In Rock’.

1. Speed King
'In Rock' lægger bombastisk ud med ’Speed King’. Efter en orgelintro fra Jon Lord bliver der trykket af for fuld speed.

">

2. Child in Time
Mindst lige så ikonisk er episke ’Child InTime’, hvor Ian Gillan fornemt får vist, hvorfor han i halvfjerdserne igen og igen blev kåret som verdens bedste rockvokalist. Det er efterhånden mange år siden, at Deep Purple har spillet sangen live – måske af respekt for, at samme Gillan ikke længere vil kunne nå de høje toner, som sangen ligesom kræver.

">

3. Into the Fire
Deep Purple i et lidt mere bluesy hjørne med ’Into The Fire’. En drævende hard rock-klassiker.

. ">

4. Bloodsucker Bloodsucker
Det er endnu en fornem hard rocker fra ’In Rock’. Dette videoindslag er med en nyere udgave af Deep Purpler, hvor Ritchie Blackmore har forladt bandet og er blevet erstattet af Steve More på guitar. Men dog fra en periode, hvor Ian Gillan havde hår på hovedet.

">

5. Hard Lovin’ Man
Vi slutter denne gennemgang med afslutningssangen på ’In Rock’. En helt igennem herlig hard rocker som afslutning på et forrygende album. I dette videoklip er der tilsyneladende rodet rundt i en helt masse liveoptrædender, hvor Deep Purple sikkert spiller en række andre sange end ’Hard Lovin’ Man’. Men det er ret fermt klippet sammen, og sangen fejler den dag i dag ikke noget.

">

Det er 50 år siden, at ’In Rock’ udkom. Men det er stadig en hjørnesten i metallens historie. I det hele taget var juni 1970 en god måned for fundamentet til den hårde rock, som vi alle holder af. 13. juni udkom Uriah Heeps debutalbum ’…Very ’Eavy … Very ’Umble’, den 15. juni var det Grand Funk Railroad med ’Closer to Home’, og den 26. juni Free med ’Fire And Water’. Fra 1970 til 1974 bestod de fire store heavy metal-/hard rock-bands (eller betonrock-bands, som det hed i skolegården, da jeg var barn) af Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin og Uriah Heep. Alle tre udgav album i 1970. Black Sabbath endda to gange, da opfølgeren til debutalbummet, ’Paranoid’, kom senere på året.

Men det kigger vi på en anden gang.

Menu