Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Eksperimenterende musikvideoer

Updated
Beskåret

Musikvideoer og metal. Hører det overhovedet sammen? Det har det i hvert fald med at blive en lettere formularisk affære med nogle sure mænd, der spiller i en lagerhal. Her er fem videoer, der prøver noget radikalt anderledes.

Der er en kedelig trend i, at metalbands tager den nemme vej med musikvideoer. Siden Metallica udgav videeon til ’One’, har videoen af et band i en lagerhal, et fængsel, en skov eller en anden metallokation været go to-løsningen. Og bevares, der findes da også flotte videoer af den slags. Bandet og musikken er i centrum. Det giver i bedste fald et indtryk af bandets autenticitet og nærhed til den musik, de udfører. Samtidig er det bare temmelig fladt og fantasiløst, når nu der er en mulighed for at putte noget mere betydning ind i musikken ved at koble det synæstetisk med nogle stærke billeder og scener.

Der er heldigvis også masser af eksperimenter derude, hvor metallens sammenhæng med horrorgenren trækkes frem. Disse fem er især værd at kigge nærmere på.

Portal – CurtainDette sygelige dukkespil gør kun musikken mere ubehagelig. Selvom dukken ser hæslig ud, er den det eneste menneskelige i stykket og det eneste, vi kan identificere os med. Kutteklædte dødsskikkelser tårner sig over og styrer videoens takt og trækker os rundt i manegen. Videoen skratter i samklang med musikken, der slæber sig af sted, ligesom det slim, der fedter scenen til.

Hexis – TenebrisNoget dansk skal også med for en god ordens skyld, og denne Hexis-video rammer noget helt rigtigt. De visuelle referencer er åbenlyst til klassikeren 'Eksorcisten', men med et lille spin. Især ved scenen, hvor præsten tager fat i den besatte pige, og musikken først helt skydes af. Her bliver musikken soundtracket til en dæmonisk besættelse. Hos Hexis er der ingen lykkelig slutning, hvilket videoens afslutning også understreger.

Job for a Cowboy – Tarnished GluttonyDisse amerikaneres moderne dødsmetal er egentlig ret lige ud ad landevejen. Men alligevel har de forsøgt sig udi noget lettere psykologisk horrer med denne video, der viser en faderfigurs hårde rejse udi nogle forfærdelige gerninger. Det interessante ved denne video er, at der er et langt stykke uden musik, som egentlig forstærkes af musikkens fravær. Grænsen mellem musikvideo og kortfilm udviskes, og i stedet for musikken hører vi for en stund den lyd, der udspiller sig i billedsiden, mens faderfiguren hiver sønnens indvolde ud og, ja, fylder ham igen. Se videoen, og bedøm selv effekten.

Cattle Decapitation – Forced Gender ReassignmentAmerikanerne har muligvis spurgt sig selv om,  hvor langt man kan man, da de besluttede sig for at lave denne video. Tja. Det er i hvert fald ret besværligt at linke til dette stykke torturporno forklædt som musikvideo. Om end den også indeholder  politiske kommentarer om konservatisme og transfobi, som giver det hele lidt mere nuance. Den ucensurede version bør kun ses på eget ansvar.

Behemoth – O Father O Satan O SunMan kan ikke tale om musikvideoer uden at nævne Behemoth, der med tiden har taget den visuelle identitet helt til sig og udgiver videoer i hobetal. Men der er fat i nogle stærke virkemidler, klipningen er vellykket, og produktionsværdien er helt i top. Videoen til den satanistiske og individualistiske ode fra bandets hovedværk ’The Satanist’ er proppet med symbolske referencer, blandt andet til Odin, der solgte sit øje for viden, og Prometheus, der trodsede guderne og gav mennesket ilden, foruden esoteriske symboler løftet fra Aleister Crowleys esoteriske religion Thelema.