Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Hvis du er lig'glad er du altid glad

Updated
-E2P5633-4-1466338470

I denne uge skal vi kigge på ét af metallens smukkeste og mest subgenre-transcenderende emner. Det bliver dødgodt.

Titel
+ Denial of God + Macabre + Slayer + Alice Cooper

Metal er som bekendt en kunstart der ofte kredser om de samme temaer. Næst efter død og ødelæggelse og de negative følelser der er forbundet hermed, er glæden ved de selvsamme ting vel næsten metallens største og smukkeste tema. Men også hvad der sker efter døden er et eviggyldigt tema indenfor metallen; angsten for helvedes pinsler, oplevelsen af samme pinsler, eller ligefrem ønsket om at komme ned og hilse på den hornede selv osv. osv. – det er alt sammen del af metallens kanon.

Et mindre, men ikke mindre eviggyldigt og eksistentielt undertema, er hvad man kan og bør stille op med andres død og deres jordiske rester, så i dag skal det handle om de fem flotteste sange om usømmelig omgang med lig.

1. Slayer –  Dead Skin Mask

”Spil noget med Slayer” er jo det nærmest arketypisk irriterende metal-valgsprog, men lige til denne top fem er det meget svært at komme udenom, da Slayer kunne levere adskillige numre til listen. Navnlig den udøde(lige) banger ’Necrophiliac’ havde også passet fint på listen, og er måske også på sin vis et mere nekro-agtigt valg. Men Slayer’s sang om Ed Gein og hans besættelse af at lave beklædningsgenstande (blandt andet) ud af afsjælede legemer er og bliver en klassiker, der såfremt der stadig fandtes Slayer-koncerter, med god grund ville være fast inventar på setlisten.

2. Denial of God – Undead Hunger

Det store danske håb indenfor blackmetallen (og måske metallen i det hele taget) skal selvsagt også repræsenteres på ugens liste. Igen kan man sige, at der kunne vælges mange listekandidater fra Denial of God, men på bandets nyeste mesterværk ”The Hallow Mass” finder man vel nok den smukkeste. En på én gang romantisk og uhyggelig sang om længsel, ”sweet black magic” og egentlig bare gerne at ville holde i hånd, men samtidig også ville… ja, lad os bare sige ”andet og mere” med den afsjælede udkårne.

3. Macabre - Scrub A-Dub-Dub

Håndvask er jo et af tidens kodeord, men personhygiejne er naturligvis også en vigtig ting indenfor den lighåndterende metal. Det er et budskab der på fornemmeste vis formidles i Macabre’s lettere forskruede version af det velkendte børnerim, fra konceptpladen ’Dahmer’, om, hvad man egentlig stiller op, hvis man er for træt til at partere alle de lig, man har fremskaffet på de lokale homobarer.

4. Alice Cooper – Cold Ethyl

Alice er og bliver kongen af den makabre, teatralske og fængende rockmusik, så det er kun naturligt at han også bidrager med et nummer til listen her. Endnu engang kunne der have været mange kandidater til listen i mesterens repertoire, men det er altså blevet til denne fængende popsang om den, om ikke udødelige, så i hvert fald - med den moderne fryserteknologis hjælp - potentielt uforgængelige kærlighed.

5. Mercyful Fate – Black Funeral

Måske et forudsigeligt valg, men når det handler om klassiske emner som dét, vi her har med at gøre, må forudsigelighed vel næsten være en dyd. Så selvfølgelig skal der også være plads til en sang med manden, der bogstaveligt talt har gjort usømmelig omgang med lig til en del af sit mikrofonstativ.

Man kunne også have valgt sange fra solokarrieren, eller måske valgt én af de sange der nærmere handler om straffen for at drille de døde og deres jordiske rester (fx ’Desecration of Souls’ eller ’Curse of the Pharaos’), men vi holder det "short, sweet and satanic" med ’Black Funeral’, som på mange måder indkapsler alle Kongens og Faten’s gode sider på under 3 minutter.

 

Boblere:

Cannibal Corpse – Severed Head Stoning (en helt ny og spændende vinkel på emnet: ”hvad sker der når ligdele bruges til at fremskaffe nye lig?” Og med tanke på bandets navn kunne man også spørge ”hvad når det er liget selv, der står for den usømmelige omgang”?)

Venom – Countess Bathory (længe før der var en black metal greve var der en grevinde, som vel var så OG indenfor både at være Metal og at pleje omgang med de døde, som man næsten kan tænke sig)

Og mange flere...