Top 5 – Roky Erickson-covers

roky1
roky2
roky3
roky4
roky5
roky6

Den legendariske texanske syrerocker Roky Erickson døde i fredags. Og hvad er egentlig mere metal end hans tekstunivers med zombier, tohovede hunde, mord, psykoser, vampyrer og Djævelen selv? Vi ser nærmere på Ericksons betydning for metallen.

Fotograf
Henrik Reerslev
Forfatter

Det var en af de helt store undergrundslegender, der stillede træskoene fredag d. 31. maj, 71 år gammel. Roky Erickson var sanger og guitarist i et de første og bedste psykedeliske rockbands, The 13th Floor Elevators. Hans solodebut med Roky Erickson & The Aliens, ’The Evil One’ fra 1980, er benhård stenalderrock med et kraftigt psykedelisk touch og en i sandhed hjemsøgt vokal, der udspyer tekster i et sært og ret fremragende krydsfelt mellem besat og naiv skizofrenipoesi og B-filmhorror. Solokarrieren blev efterfølgende mere ballerocket, men gemmer ikke desto mindre på en stor gruppe af perler i kataloget.

Desværre var Erickson også en mand, der var plaget af paranoid skizofreni. I en periode troede han, han var en alien; i en periode stjal han sine fraflyttede naboers post i den trailerpark, hvor han boede (han åbnede den ikke, men hængte den op på væggen); og i trailerparken boede han efter sigende med et utal af fjernsyn og radioer tændt og skruet helt op på hvid støj for at holde stemmerne ude.

Og da han i begyndelsen af 70’erne var indlagt på den psykiatriske institution Rusk State Hospital i Texas, spillede han såmænd også i et fængselsband, der havde en voldsommere historie end de mest outrerede black metal-bands: en guitarist, der slog sin mor, far og søster ihjel, mens han var høj på modelflylim; en bassist, der stak en politibetjents datter ihjel og smed hendes to spædbørn i floden; en døv tamburinspiller (!), der havde været med i en gruppevoldtægt af en 12-årig dreng; en trommeslager, der var blevet så rasende over at få sin truck bugseret væk, at han skød en kommunalt ansat. Gaahl skal udvide torturkælderen, hvis han skal have en chance der. Roky Erickson selv var endt på hospitalet for besiddelse af en enkelt joint.

Selvom The 13th Floor Elevators og Roky Erickson først og fremmest har haft indflydelse på den psykedeliske rock og garagerocken, ligesom vores egne Sort Sol har lavet ">et formidabelt cover af ’The Interpreter ">’, og ">Queens of the Stone Age lavede et cover af ’Bloody Hammer’, så har han selvfølgelig også haft mange fans i metallen. Her kommer en top 5 over nogle af de covers, bands i metal og hård rock har lavet af Roky Erickson. De når selvfølgelig ikke originalerne til sokkeholderne.

1: Entombed – ‘Night of the Vampire’
Erickson var en eller anden grund virkelig populær i Sverige i 80’erne – måske fordi man havde en stor garagerockscene der,  måske fordi svenskerne har bedre smag end danskerne? I hvert fald lavede Entombed dette herlige cover af Erickson-klassikeren (der i originalversionen minder sært om noget, Pagan Altar kunne have lavet), som formentlig har været manges første (og eneste?) møde med Erickson. Nicke Andersson ville fortsætte med at lave Erickson-covers i sit senere band, The Hellacopters.2: The Devil’s Blood – ‘White Faces’
Det okkulte rockband, der måtte stoppe, da guitarist Selim Lemouchi begik selvmord, gav Erickson et popularitetsboost i metalundergrunden med dette cover af ’White Faces’ fra ’The Evil One’.3: Ghost – ‘If You Have Ghost’
De okkulte svenske poprockere gør en atmosfærefyldt garagerocksang til en letbenet popsang med deres cover af ’If You Have Ghosts’. Gør dig selv en tjeneste, og lyt til originalen i stedet. Ep’en ’If You Have Ghost’, som coveret stammer fra, blev i øvrigt produceret af Dave Grohl, hvis Foo Fighters også har lavet et cover af Ericksons ’Two-Headed Dog’, som man passende kan forbigå i tavshed.4: Ulver – ’Reverberation (Doubt)’
Det er længe siden, Ulver har været et metalband, men de har til gengæld altid haft god smag. Her flasher de den med et overraskende straight cover af The 13th Floor Elevators’ ’Reverberation’.5: Swordmaster – ’Stand for the Fire Demon’
Det er svært at forbinde det svenske industrial/goth metal-band Deathstars med god smag. Men alle har en fortid: Før de blev til Deathstars, hed bandet nemlig Swordmaster og spillede black/thrash. Ikke vildt godt og heller ikke vildt dårligt. Men også disse svensker lavede et Erickson-cover med denne igen meget straight version er ’Stand for the Fire Demon’, hvor vokalen er ændret til black-vokal.Der er givetvis flere covers, vi har glemt – og måske har læserne bud på hvilke? Skulle vi have medtaget Chelsea Wolfes version af ’Night of the Vampire’ eller måske Unearthly Trances Erickson-cover? Eller ZZ Tops version af ’Reverberation (Doubt)’? Under alle omstændigheder gør man sig selv en tjeneste ved først at finde originalerne. God jagt.