Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Soulside Journey

Updated
darkthrone soulside journey

Darkthrones debutplade 'Soulside Journey' var en dødsmetal-plade, før de gik i sort det næste årti. Vi har fanget fem gode ting derfra.

Kunstner
Titel
Soulside Journey
Dato
13-01-1991
Trackliste
1. Cromlech
2. Sunrise Over Locus Mortis
3. Soulside Journey
4. Accumulation Of Generalization
5. Neptune Towers
6. Sempiternal Sepulchrality
7. Grave With A View
8. Iconoclasm Sweeps Cappadocia
9. Nor The Silent Whispers
10. The Watchtower
11. Eon

13. januar 1991 udgav Darkthrone sin debutplade 'Soulside Journey'. Det er 30 år siden. I de tre årtier er der sket rigtig meget med både bandet, den genre, de er mest kendt for, samt bandets medlemmer fra dengang. Vi tager et alternativt kig på den plade, mens vi fejrer dets 30-års jubilæum.

Når vi snakker Darkthrone, så skal vi skrue tiden helt tilbage til 1986, hvor bandet Black Death blev skabt i Kolbotn. En by, lidt syd for Oslo. Der var blevet hørt rigeligt med Bathory og Celtic Frost på drengeværelserne, så nu skulle man selv i gang med at lave musik. Det udmøntede sig i debutpladen 'Soulside Journey', der er mere dødsmetal end noget andet, for udover de førnævnte havde de også hørt noget Autopsy, Venom og Slayer. Det kan høres. På numre som 'Neptune Towers' er det også ret tydeligt, at der er blevet hørt noget 'Leprosy' og 'Spiritual Healing'. Mens der på titelnummeret og 'Eon' gives ret klare antydninger om det, der skulle følge senere. Vi ser på fem ting, vi kan takke debutpladen 'Soulside Journey' for.

1. Darkthrone 2.0
Takket være en debutplade, hvor Gylve 'Fenriz' Nagell (født Leif Nagell) og Ted 'Nocturno Culto' Skjellum fik slebet kanterne af på dødsmetallen, så var det også startskuddet til det Darkthrone, der med deres grafik og skrabede lyd satte Norge på landkortet, før al balladen startede få år senere. Der er næppe mange, der lytter til black metal, der ikke på et tidspunkt har stiftet bekendtskab med 'A Blaze in the Northern Sky', 'Under A Funeral Moon' og 'Transilvanian Hunger', der alle tre er nogle af de vigtigste udgivelser fra den bølge, der for alvor satte Norge på det metalliske landkort. Nok var Darkthrone ikke direkte involveret i skandalerne, kirkenedbrændingerne og mordene, men de var en integreret del af miljøet og kendte alle.

2. Darkthrone 3.0
Ligesom Darkthrone ikke bare gad være dødsmetal med dårlig produktion, så gad de heller ikke bare være black metal med dårlig produktion. Så i slutningen af halvfemserne og op gennem 00'erne begyndte de at lege med andre genrer. Det blev mere punket, og siden har Darkthrone ikke stået stille men netop eksperimenteret i forskellige retninger og holdt sig selv friske.

3. Fenriz som undergrundens reklamesøjle
Fenriz' dybe rødder i den gamle tape-trading lader sig ikke fornægte. Og som et ikon for undergrundsmusik har han holdt fanen højt, hvad angår nyt musik fra alle klodens afkroge. Det er veldokumenteret, at hans bibeskæftigelse i det norske postvæsen har gjort det muligt for ham at lytte til mange timers musik, og det har gjort ham til et omvandrende leksikon om musik fra alle dele af verden. I dag hyldes han som en af dem, der netop har fokus på de nye, ukendte kræfter, der også skal have en chance. 

4. Tomas Skogsberg
Darkthrone valfartede til Sunlight Studios i Stockholm i september måned 1990 for at indspille 'Soulside Journey'. Dér sad svenskeren Tomas Skogsberg klar til at dreje på knapperne. Hér havde Nihilist allerede været forbi. Nihilist, der senere blev til Entombed og dennes debutplade 'Left Hand Path' kom også derfra og blev udgivet i juni måned samme år. Med et solidt fundament i svensk og norsk dødsmetal blev producer Tomas Skogsberg og Sunlight Studios, sammen med de mange bands fra Göteborg, snart den europæsiske pendant til Scott Burns og Morrisound Studios i Tampa, og navne som Dismember, Grave og danske Konkhra kiggede forbi i halvfemserne. 

5. The FrogFish
Bassisten Dag Nilsen, der spillede i Darkthrone, da de udgav 'Soulside Journey', var kun med på debutpladen, førend han stille og roligt gled ud af såvel band som miljø. Men bassisten glemte ikke sit musikalske ophav. Og lige så legesyg, som makkeren Fenriz har været, lige så eksperimenterende og nysgerrig er Dag Nilsen forblevet. Han lavede efterfølgende sit eget band The FrogFish, der er mere jazz, og sørme om ikke både ham og bandet lever i bedste velgående i Danmark. Han flyttede nemlig til Danmark i 1995.

Her en havekoncert med nummeret 'Seven Frogs'