Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Mere Maiden materiale

Populær
Updated
Mere Maiden materiale

Iron Maidens nyeste liveudgivelse skal ses for de dedikerede sydamerikanske fans, dokumentaren og den skal ses i HD.

Kunstner
Titel
En Vivo!
Dato
26-03-2012
Label
Distributør
Karakter
3

For 10. gang i historien udsender Iron Maiden et livealbum. Denne gang er det Chiles hovedstad, Santiago, der lægger kulisserne til denne kæmpemæssige opsætning, der skulle foreviges i et af de største shows på deres 'The Final Frontier World Tour'. Udgivelsen hedder 'En Vivo!' og bliver udgivet både på 2xDVD, 2xCD, 2xLP og Blu-ray.

Selve koncerten foregår på Estadio Nacional, som bandet også er inde på i ekstramaterialet, blandet andet blev brugt til at henrette uønskede elementer, da Chile blev regeret af den brutale diktator Pinochet. Det er heldigvis fortid nu, og Iron Maiden kan i stedet bringe os en koncert, hvor 60.000 chilenere synger med fra første til sidste vers i den 17 sange lang koncertfilm. Koncerten og den medfølgende dokumentar er udarbejdet af de samme folk, der også stod bag "Flight: 666", hvilket detaljegraden i dokumentaren i høj grad bærer præg af.

Koncerten er, hvad man forventer af Iron Maiden. De største hits er der og en lille håndfuld nyere numre er kastet ind. Der er brugt 22 kameraer og instruktøren bruger split-screen, så man sommetider følger to-fem bandmedlemmer på én gang. Den effekt bruges lidt for meget og gør det lidt forvirrende, men ikke til en sådan grad, at det generer helhedsindtrykket.

Det, der dog gør denne udgivelse noget værd, er dokumentaren. Halvanden time, hvor logistikken omkring at fuldføre en verdensturné i flyet "Ed Force One" gennemgås i detaljer. Det bliver pludselig klart for én, at det kræver et kæmpe stykke arbejde for såvel band og crew, som de lokale arrangører at stable en koncert af Iron Maidens kaliber på benene. Spændende og indsigtsfuldt. Den slags optagelser bag selve showet har altid appelleret til mig. At bandmedlemmerne så også er meget involveret i at forklare det hele, gør det bare desto mere relevant. For det er ikke kun scenefolk og lydfolk, der forklarer deres arbejde i halvanden time. Bandet er rigtig meget med.

Derudover er der også musikvideoen til 'Satellite 15... The Final Frontier' samt en lille feature, hvor man ser hvordan den musikvideo blev lavet. Alt i alt en fornuftig udgivelse, der fuldender Iron Maidens seneste verdensturné. De har før lavet legendariske liveudgivelser, men 'En Vivo!' når ikke helt samme højder som 'Rock in Rio' og 'Live After Death', men er det hele værd hvis man køber den rigtige udgave!

For den er optaget i HD. Alle de 22 kameraer optog i HD, hvilket betyder, at man kan nyde knap to timers koncert og knap to timers ekstramateriale i sprød opløsning i Blu-ray-udgaven. Hold jer langt væk fra DVD. Den blev optaget i HD og det var fordi Iron Maiden ville have, at deres fans skulle nyde den i HD. Om man vælger den på cd eller lp til stereoanlægget må være op til ens egne præferencer, men anno 2012 er der kun én visuel vej frem; HD!