Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Dans med døden

Updated
CABAL 211029-12
CABAL 211029
CABAL 211029-5
CABAL 211029-9
Nothing Noble 211029
Nothing Noble 211029-2
Nothing Noble 211029-7
A CROWS MURDER 211029

Stairway lagde gulv og scenen til en fin fremvisning af danske kompetencer. Fra spæd begyndelse, hen over kommende potentiale til dansk metal af international kaliber.

Kunstner
Titel
+ Nothing Noble + A Crow's Murder
Spillested
Fotograf
Kasper Pasinski
Karakter
3

“Det er Danmarks bedste band” - En noget glorificeret statement, men man forstå den letsindige publikummer, der gjorde hans sidemakker opmærksom på Cabals kvaliteter. Objektivt set har den danske sekstet nok lidt vej endnu, for at fortjene den titel - det sagt, har bandet markeret sig tydeligt på den danse såvel som udlandske scene, på kort tid. En flot præstation for et moderne dansk metal-band, der kun deles med få andre bands.

Danmarks deathcore-darlings har udviklet sig markant siden deres EP-debut tilbage i 2017. To fuldlængdeudgivelser og en pladekontrakt med Nuclear Blast er det blevet til siden da. For ikke at nævne de mange koncerter. Ikke mindst de danske, der alle lader til at være velbesøgte.

Det var oplevelsen fredag aften, på Stairway. En næsten udsolgt koncert, med et tilstedeværende publikum, der dog skulle inviteres til circle-pit en del gange, inden det endelig lykkedes.

Man forstår den danske – og udenlandske – hype, når man oplever sekstetten helt tæt på, som det trods alt er på Stariway. Der er ikke længere til scenen, end vi alle kan mærke bandets tilstedeværelse. Det tunge drop i mellemgulvet, som bandet går på og indleder aftenens koncert.  Det er et solidt groove, der bølger fra scenen og ud blandt publikum, med få pauser. Det er en professionel og gennemarbejdet tilgang til gennemførelsen af en koncert - og det er en tæt kontakt med sit publikum. Cabal er stor erfaring og tilsvarende indlevende engagement.

Musikalsk forfører bandet sit publikum. Med aftenens setliste lokker bandet de betagede gæster ind i deres univers, et skridt af gangen, inden kulminationen til sidst river gulvtæppet væk og efterlader os higende efter mere. Mere af det mørke, dunkle univers. Flere sange der handler om at dø. Mere Cabal.

Det hele slutter alt for hurtigt. En klar indikator for en god koncert. Som sekstetten bliver klappet af scenen ønsker man kun, at publikum havde lukket op for energien lidt tidligere i koncerten. Så vi for alvor havde oplevet den symbiose mellem band og publikum, oplevet før. Til aften tog det lidt længere tid end normalt - måske er vi bare stadig lidt rustne i kanten oven på lang tid uden koncerter? Måske er Cabal bare ikke Danmarks bedste band? Om det er det sidste, så kan mindre såmænd også gøre det.

En tretrinsraket i erfaring
Aftenen bød i alt sin herlighed på to opvarmningsbands – A Crow’s Murder og Nothing Noble. Førstnævnte fik den tvivlsomme ære af, at åbne aftenens arrangement. Det var en noget vaklende start fra et band, der enten var nervøse eller bare ikke til stede. Heldigvis fik de spillet sig varme og endte med et fremvise en ganske kompetent gang black-inficeret groove-død – endda afsluttet af at nyt nummer, endnu ikke udgivet.

Trods en fin afslutning og succes med at engagere publikum, efterlod koncerten også bevis på mange mangler. Brugen af samples mellem numrene, som intet formål have og ikke blev udnyttet som led i det kommende nummer, skabte flere spørgsmål end gavn. Hertil var bandets forsøg på at opildne til circlepit mildt malplaceret, idet der ikke fulgte en musikalsk kulmination med forsøget. Alt i alt var A Crow’s Murder dog en fin oplevelse, der nok skal blive bedre som bandet for mere erfaring med at spille live. 

Nothing Noble havde derimod intet problem med at få gang i publikum. Til forskel fra A Crow’s Murder, er der heller ingen tvivl om, at bandet har mere erfaring. Hvilket de to fuldlængdeudgivelser, der var grundlaget for aftenens koncert, naturligvis også vidner om.

Generelt var fredag på Stairway en tretrinsraket på erfaringskurven. Modsat Cabal har Nothing Noble ikke samme kendskab i det danske metal-miljø, men det er et tydeligt erfarent band, med den nødvendige scenetække. Hertil gjorde bandet absolut hvad de kunne, for at at skabe positiv omtale og udbrede kendskabet. Hvor det for alvor kniber for bandet er materialet – nærmere betegnet manglen på mindeværdige kompositioner. Det ændrer heldigvis ikke ved, at vi fik en potent opvarmning, der fik publikum trukket ind fra den begyndende efterårskulde.

Karakteren er baseret på et gennemsnit af aftenen.