Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell 24: Historisk tomgang med Tool

Populær
Updated
IMG_0984

I 2019 var Tool historisk fremragende. I år var de reduceret til en historisk fadæse.

Kunstner
Dato
22-06-2024
Koncertarrangør
Karakter
2

Der blev historisk tidligt udsolgt, da Tool blev offentliggjort på Copenhell i 2019.

Forståeligt nok. Den amerikanske kvartet leverede magi i 2001 og 2006, da de gæstede Roskilde Festival. Efter tretten års fravær gentog de triumfen med en magisk trance på Copenhell.

Tool havde længe stået øverst på gæsternes ønskeliste. Og i opfyldelse gik det med en sublim koncert på festivalens største scene.

Anno 2024 bød desværre ikke på noget deja-vu. Her kørte Tool lige så meget i tomgang som det danske landshold til EM i fodbold.

Det var regulært uafgjort mellem Tool og publikum. Den ene part knevrede løs. Måske havde de ikke fået billet til den udsolgte koncert med The Minds of 99 i Parken.

Den anden part lignede nogen, der ikke rigtig gad mere.

Det kunne ikke være mere kontrastfuldt og intetsigende en oplevelse med det band, der utvivlsomt har været årets dyreste på festivalen.

I 2019 var det en sensation, at de kom tilbage.
I år var de bare sensationelt kedelige. Og ikke mindst ulidelige.

Før koncerten udsendte de en meddelelse til journalister og fotografer (og med henvisning til tilskuere iblandt publikum) at hvis de fotograferede Tool, så ville de blive slæbt væk og bortvist fra festivalen af Tools medbragte vagter.

Kan det blive mere latterligt?

Ja, det kunne det jo så for alle de mennesker, der sad på bakken og ikke kunne opleve et band, der nægtede at lade sig filme til storskærme – og i stedet brugte skærmene til det mest fattige visuelle show set i Copenhells historie. Publikum på bakken har hverken kunnet høre eller se noget som helst.

Så kan det ikke blive mere arrogant for et hovednavn lørdag aften.

”Got me seeing E-Motherfuckin’ T” sang Maynard James Keenan i den ellers fremragende – på plade – ’Rosetta Stoned’. Kunne det blive mere ironisk, når Ice-Motherfuckin-T’ blot to timer før Tool stod på selvsamme hovedscene i spidsen for Body Count og leverede et af årets meste energiske og medrivende shows?

På ingen måde.

Men som bekendt er Tool fantastiske musikere. De spiller som en drøm. Men de gad jo ikke. Bevares, koncerten løftede sig under ’Pneuma’ og ’Intolerance’, hvor lyden hævede sig, og sammenspillet gik lige i mellemgulvet. Men det var langt fra nok til at rette op på fuseren.

Det er bemærkelsesværdigt, hvordan Tools jævnaldrende bands på festivalen som Machine Head, Biohazard, Madball og Hatebreed kan skabe en fest og stadig ville det – mens Tool pludselig ligner en flok klovne i eget introvert cirkus, der optræder for dem selv i total tomgang – måske er tiden bare løbet fra Tool?