Jysk thrash hærgede hovedstaden

Populær
Jysk thrash hærgede hovedstaden

De ukuelige jyder i Lipid trodsede et trist fremmøde og fyrede den forrygende af med både nyt og gammelt hårdtslående thrash. Electric Hellride stod for support med en masse nye numre, der vidnede om et band på vej i rette form.

Kunstner
Titel
+ Electric Hellride
Spillested
Dato
20-02-2016
Genre
Trackliste
1. Hagridden
2. Hostile Takeover
3. Prevail Through Loss
4. Cathartic Rage
5. God We Have Slain
6. Cows Ablaze
7. Final Countdown (Europe cover)
8. Stay Awake
9. Blame It on Reality
10. Ny (endnu ikke døbt)
11. Dressed in Fear
12. Nice Day on the Road
13. Matador-temaet
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
4

Med undtagelse af supporttjansen for Luicidal sidste år på UnderWerket i Valby er det vist noget nær et årti, siden Lipid har gæstet hovedstaden som hovednavn.

Efter det gedigne comeback foran flere hundrede mennesker i hjembyen Vejle i september 2014 og nok et lokalt brag året efter, hvor en kollega – med rette – kaldte dem Danmarks mest oversete metalband, er det ellers ikke, fordi de jyske thrashere har mistet formatet med årene. Tværtimod.

Med de relativt nye medlemmer, superguitaristen Thomas Møller og den kompetente og hårdtslående trommeslager Søren Ryan, har grundlægger, guitarist og sanger Søren Pedersen sammen med bassist John Smedemark skabt den bedste konstellation, Lipid har eksisteret i siden dannelsen i 1994.

Man kan så ikke bare påstå, at synderlig mange mennesker i hovedstaden fik syn for sagn, da Lipid efter midnat gik på foran et lille dusin mennesker. Der er noget særligt ved at opleve, at flere mennesker sidder i baren og venter på, at de evige 80’er-klassikere kan få dem på dansegulvet, end der er deciderede publikummer for at se selve musikken. Det stod i hvert fald helt klart denne aften, at midnatsjobbet hverken var rette tid eller sted for det vejlensiske thrash-band.    

Men hatten af for de ukuelige jyder, der trodsede det triste fremmøde og alligevel fyrede den forrygende af i en times tid. Mest interessant denne aften var oplevelsen af et Lipid, der insisterer på ikke blot at dvæle i fortiden, men har sat skub i nye kompositioner.

Det blev til både et svedigt, unavngivet nummer og ’Stay Awake’, der beviser, at bandet ikke lider af mangel på kreativitet. Fede riff og fremragende soli, så flere af nyere tids thrashnavne skal se at komme ind i kampen, hvis de skal med følge med kvartetten.

Lipid laver den slags musik, hvor metallen mærkes. Lyder rigtig. Føles rigtig. Så man ufrivilligt banger hovedet, knytter næverne og tager oplevelsen med sig hjem. Det er bedre end terapi. Eller måske er metal netop terapi. Og det er faktisk langt fra en given kvalitet at kunne levere den rette dosis, som netop Lipid, Illdisposed, Hatesphere og en række øvrige hårde navne i det her land i særlig grad kan.

Elles fik vi selvfølgelig fra hele diskografien igennem gruppens to årtier. Fra en hård ’Hagridden’, der åbnede showet, over fællesskrål på klassiske ’Cows Ablaze’ til to af 90’ernes bedste danske metalskæringer, ’Dressed in Fear’ og ’Nice Day on the Road’, der lukkede koncerten.

Eller næsten lukkede. Som afslutning kom der en munter metalversion af Bent Fabricius-Bjerres tema fra ’Matador’, omend den blev serveret i en noget opsigtsvækkende toneart fra de to guitarister. Sådan blev der undervejs også slået en skævert her og der, men det er der da vist næppe noget sige til på det her tidspunkt.

Fred være med det. High Voltage sørger for deres gæster. Der var hverken mangel på bajer eller pornoblade i det lille backstage-lokale. Rock and roll. Humøret var højt. De få, der var her, havde en fest. Både på og foran scenen. Sådan skal det sgu være.  Hvis så bare lidt flere fik fingeren ud eller øjnene op, om man vil. Eller sagt på en anden måde, så ville eksempelvis et sted som Copenhell ikke tabe på at servere den her slags jyske thrash på festivalens tidlige timer.

På vej mod nye højder

Fra den ene hårdtslående kvartet til den anden: Københavnske Electric Hellride stod for opvarmningen.

Nogle læsere vil nok være vidende om, at halvdelen af bandet består af nærværende magasins skribenter Casper Villumsen og Anders Molin. Så meget for habilitet i en anmeldelse! Af samme årsag havde vi i sin tid Steffen Jungersen til at anmelde debutpladen ’Hate.Control.Manipulate’ i 2012. Samme år, hvor de ikke ufortjent deltog på den store festival Wackens Metal Battle som konkurrencens danske bidrag. Sejren udeblev, men som den folkekære Dr. Rock konkluderede, så er debutpladen et "Helvedesridt med potentiale".

At potentialet bliver forløst på den kommende plade, Electric Hellride netop er i gang med indspilningerne til, kunne meget vel vise sig. Fem nye numre fik vi på High Voltage, hvor undertegnede måtte krybe til det omvendte kors og sige til fotografen, at det ikke lød helt tosset. Slet ikke faktisk. Keep it up, boys!