Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Findes der en udvej?

Updated
adzesputrescinesplit

Endnu en dag, endnu en split fra de amerikanske dødsmetallere i Putrescine. Denne gang med US-gone-NZ-enmandssludgebandet Adzes.

Kunstner
Titel
+ Putrescine
Dato
23-09-2022
Trackliste
Adzes:
1. Engraver
2. A Thousand Pallid Functionaries
3. The Impulse
Putrescine:
4. Cursed by Birth
5. In a Growing Sun
Forfatter

Som vi nævnte i vores interview med Kosmogyr og Putrescine forud for deres splitudgivelse, har amerikanerne været aldeles produktive, hvilket i den grad ses nu, på denne anden split på samme dag.
Igen rækker bandet hele vejen rundt om jorden, og denne gang er det til New Zealand, hvor vi igen møder Forest Bohrer fra enmandsprojektet Adzes, hvis sidste udgivelse vi var ganske begejstrede for.
Og det er vi sådan set stadig.

Hvor ‘Desolate Tides’ kredsede om Elden Ring og universet i dette, stiller denne udgivelse skarpt på uundgåelige, virkelige liv. Tilværelsens ulidelige tunghed, om man vil. Adzes koncenterer sig om den hæslige åbenbaring det er at opdage, at man er en del af dødsmaskinen, og man, selvom man er både antiautoritær og rebelsk i sit inderste, stadig bidrager til både menneskehedens og planetens forfald i sin hverdag.

På ‘The Impulse’ er det denne opdagelse, og tankerne om vejen ud, der behandles og det afspejles i den bastunge musik, der leder tankerne hen på Helmet, og guides af Bohrers enormt tunge vokal, der understreger håbløsheden.
‘Engraver’ er naturligvis i samme spor, men arbejder mindre i drone og mere i diskant. Her er særligt guitararbejdet interessant og en solo skærer sig igennem støjen og giver en mundfuld frisk luft i elendigheden.

Bohrer står for al instrumentalisering selv og det gør han på fremragende vis. ‘A Thousand Pallid Functionaries’ er dog, sin geniale titel til trods, det mindst dynamiske af numrene, og det bliver også det, man får mest lyst til at springe over – ikke fordi det er dårligt, men fordi Adzes’ to andre tracks er enormt gode.

">

Putrescines side af splitten er straight-forward dødsmetal, som vi forventer det fra californierne, og selvom det ikke er det, der har lokket undertegnede til denne udgivelse, er det stadig godt. ‘Cursed by Birth’ åbner med nærmest 8-bit-agtig stemning på de forvrængede guitarer, og det er svært ikke at længes tilbage til nintendo-tiden – altså, lige indtil Trevor van Hooks tunge vokal rammer spillepladen, og inden længe suppleres af Marie McAuliffes mere hæse ditto. Sidstnævntes vokal fanger i øvrigt meget bedre end førstnævntes, men det bunder måske i anmelderens overhængende hang til black metal fremfor den tunge død.
‘Cursed by Birth’ holder sig i lysere toner og det er en interessant måde at spille en genre, der ellers for tiden glæder sig over at trække i en dybere retning, hvilket også giver en betydelig heavy metal-fornemmelse.
‘In a Growing Sun’ trækker på de samme strengeinstrumenter, der præger Putrescines lyd på ‘Desolate Tides’, hvilket igen fastslår det eventyrlige tema, der præger så meget af Putrescines lyd, og som i introen nærmest lyder dungeon synthsk.
Denne kobling fortsætter selv når metallen slår ind og giver det hele en ganske fantasy-præget lyd. Trommerne her skramler mere og sørger for den rå kontrast. Om de jazzede riffs helt fungerer er lidt tvivlsomt, men Putrescines side af splitten understreger, at de ikke er bange for at eksperimentere med lyden.

Adzes: 4/5
Putrescine: 3/5

Menu