Ambivalente tyskere

Populær
Ambivalente tyskere

Første lyt til Die Apokalyptischen Reiter havde nær endt med en cd i skraldespanden men heldigvis voksede musikken hurtigt på en.

Titel
Moral Und Wahnsinn
Dato
28-03-2011
Distributør
Karakter
3

Havde det været en af de her pre-listening-sessions, hvor man kun får lov at høre et bands nye album en enkelt gang, så havde der nok kun været farvelade i én af kasserne til karaktergivning her på siden.

For forsangeren med den store glæde for at rulle kraftigt på r'erne, har mildest en stemme, der ikke er særligt danskervenlig. I bedste fald kunne stemmen bruges til en omgang såkaldt pirat-metal, hvor det i hovedsagen er fis og ballade. Og så kan bandet her også godt lide at have lidt sære keyboardstykker eller etnisk-klingende indslag. Og trompeter... og...og.

Men når der knaldes igennem, og der også er kommer lidt råt kor på sangene, så glemmer man lidt den lidt anstrengte vokal, og de store, fængende omkvæd kommer ind under huden.

Melodi har tyskerne en særlig sans for. Hør bare starten på 'Hammer ohne Amboss', der i øvrigt har et sejt råbe-omkvæd. Den bærende guitar, har paralleller til næste nummer, hvis guitarintro også lader til at låne lidt fra Iron Maidens 'Brave New World'. Men trompeterne kommer på, og så går der lidt ska-stemning i det. Sært men også sært fængende.

Selvom 'Dr. Pest' er stort anlagt med strygere og kor, så falder nummeret lidt til jorden, fordi det er så ganske kedeligt. Men som du vil se forneden, så er det førstevalget til video. Titelnummeret følger efter og har da også et par fede riffs, men funk-stykkerne undervejs virker desværre ret malplacerede og sære for særhedens skyld.

'Erwache' rykker ganske fedt og punket, men har et storladent omkvæd. Produktionen er - sikkert bevidst - let underproduceret sine steder, på trods af det storladne, men i de hurtige stykker klæder det faktisk sangene. Bandet vælger også tyngde og aggressivitet, når bandet i sin vildeste stunder på 'Hört Auf' nærmest imiterer Illdisposed.

Men er det egentlig ikke meget godt?

Det har været en udfordring at finde en passende karakter. For ser man nøgternt på listen over positivt og negativt, så er den negative liste egentlig ikke så lang. Men selvom vokalen kan skralde an, så kunne det her bare være så meget bedre, hvis ikke manden i front brægede løs så meget. Det helt stille går an (som fx på 'Dr. Pest'), det vilde går an, men det meste ligger midt imellem og det er kun begrænset godt.

Er man hurtig kan man få cd'en i en virkelig lækker indpakning i dobbelt digipak, hvor den ekstra plads går til en 45 minutters dvd og en dokumentar om bandet. Og for de som tør satse på lidt anderledes skåret metal, så er det bestemt en pakke, som er værd at gå efter.

Den første video er lidt sært 'Dr. Pest', tjek den ud herunder: