Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Anti-komformt

Populær
Updated
Anti-komformt

Postrock, jazz og DC hardcore blandes med stort overskud i The Antikaroshis komplekse og unikke musikalske totalteater.

Titel
per/son/alien
Distributør
Trackliste
1. Retep
2. Bernays
3. Quandt
4. Eric
5. Josef
6. Jacek i Placek
7. Deitenbeck
8. Ruhleder
9. Achilles
10. Azazel
Karakter
5

 

Det ville nok ikke være helt forkert, hvis man beskrev The Antikaroshi som en tysk udgave af Fugazi. I hvert fald er trioen fra Potsdam tydeligt inspireret af Fugazis til tider kringlede og kantede hardcore. Men samtidig ville man også ignorere utroligt mange elementer i The Antikaroshis fascinerende univers, hvis man lod denne sammenligning stå som den eneste beskrivelse. Ud over referencer til postrock – specielt det helt tidligere Tortoise - og elementer fra jazz og krautrock, så er der også en helt klar tysk tone i trioens stærkt intellektualiserede udtryk, der både påkalder den tyske ekspressionisme og i sin nærmest påtagede teatralskhed på en sær måde også minder én om Bertholt Brechts stykker.

Men det absolut vigtigste, der er at sige om 'per/son/alien', er heldigvis helt banalt, nemlig at det er et forbandet godt album, når man først får det ind under huden. Til at begynde med er det nemt at blive en smule fremmedgjort af de utraditionelle, komplekse sangstrukturer, sære, mystiske melodier, hvor bas og guitar væver sig ind og ud af hinanden, og det lukkede, konceptuelle tekstunivers, der nærmere formidler billeder end mening.

Men efter et par gennemlytninger er det som om, at tingene pludseligt falder på plads, og alle de tilsyneladende arbitrære elementer samler sig til en helhed med en fantastisk kunstnerisk dybde og fascinationskraft. Det er skide prætentiøst og intellektuelt på en meget tysk måde, men musikken er stærk nok til at kunne bære de til tider tunge, abstrakte koncepter, og hvis man er til musik, der også kilder hjernebarken lidt, så er 'per/son/alien' en af de helt store oplevelser i 2010.