En af årets plader

Populær
En af årets plader

Med 'Blue Record' har Baroness overgået sig selv, og lavet en af årets bedste udgivelser.

Kunstner
Titel
Blue Record
Dato
13-10-2009
Distributør
Trackliste
1. Bullhead's Psalm
2. The Sweetest Curse
3. Jake Leg
4. Steel That Sleeps the Eye
5. Swollen and Halo
6. Ogeechee Hymnal
7. A Horse Called Golgotha
8. O'er Hell and Hide
9. War, Wisdom and Rhyme
10. Blackpowder Orchard
11. The Gnashing
12. Bullhead's Lament
Karakter
4

Til trods for at der aldrig dukkede en promo af Baroness' stærkt forventningsfulde andet udspil op til anmeldelse, passer det overhovedet ikke ind at slutte 2009 af uden at havde smidt en række ord med på vejen om en af årets absolut bedste metaludgivelser. Lad det bare være sagt med det samme: 'Blue Record' er en plade, man allerede nu lige så godt kan vænne sig til at høre meget mere til.

En uundgåelig hybrid

Med fuldlængde-debuten, 'Red Album' fra 2007, sprang Georgia-kvartetten i Baroness ind i mange rock- og metallytteres opmærksomhed. Det skete sådan set bare. Det var "word by mouth" og 11 fede skæringer, ingen kunne stoppe. Og her besluttede Baroness sig for at blive. Man kunne faktisk slet ikke undgå det. Havde man først givet sig bare en lille smule hen til deres flydende, hybridagtige metalunivers, kom man stensikkert også tilbage.

Den plade var en af de stærkeste dét år, og nu er kvartetten så tilbage med en udgivelse, der overbeviser i dobbelt eksponering ved både at slå debuten og stort set samtlige metaludgivelser dette år af pinden.  

Suverænt minimerende metal

På 'Blue Record' er Baroness endnu mere deeskalerende hvad angår den rendyrkede metalmusik, end de var på 'Red Album'-bastarden. Bevares, her er skam skæringer nok at ryste garnet til, men der trækkes i lige så høj grad på den simple, fede rock, som vi kender den fra James Gang, samt på den melodiske post-hard core, som vi bedst kender den fra Fugazi, som der trækkes på de nære kollegaer i Mastodon. Baroness’ nærmest kalejdoskopiske metaludsyn har sine ben forplantet sikkert i fortidens bedste navne, samtidig med at de ikke overser det gode fra deres samtid. Resultatet er en dybt personlig signatur såvel kompositorisk som produktionsmæssigt.

Et detaljestærkt værk

Samtidig er 'Blue Record' en rigtig plade-plade. Vi kan også vælge at kalde den et værk. Det er yderst detaljemættede tre kvarter, lytteren her bliver præsenteret for. Som forbindende led er pladen stykket sammen af forskellige slags interludes, hvor akustiske og elektriske riffs flyder sammen med andre lydlandskaber, inden lytteren bliver inviteret med ind for at høre næste skæring. Mens sangene både rocker og taler til ens melankoli på et musikalsk sprog, der er til at forstå, er det på det overordnede plan, at pladen bliver eklektisk, differentieret og udfordrende.

Dommen

Herfra spås det: 'Blue Record' er en plade, der aldrig vil helt forsvinde. Det er en plade, der vil blive taget frem og sat på anlægget igen og igen og igen.

Kort sagt, folkens, her har vi en af årets helt store plader. Et must-have!

Baroness besøger The Rock i København onsdag d. 27. januar. Der er stadig billetter at få!