Atmosfære højt mod nord

Populær
Atmosfære højt mod nord

Kontinuum er ikke nem at sætte i en musikalsk bås på albummet ’Kyrr’. Det er lidt af hvert. Det meste dog helt godt.

Kunstner
Titel
Kyrr
Genre
Trackliste
1.Breathe
2.Í Huldusal
3.Hlidargötu Heimsveldi
4.Kyrr
5.Undir Punnu Skinni
6.Lone
7.In Shallow Seas
8.Red Stream
Karakter
3

Islandske Kontinuum udgav i 2015 bandets andet album ’Kyrr’. Rundt omkring på nettet betegnes bandets musik som ”progressive post black metal”. Andre steder kan man finde betegnelser som ”post-rock / metal”, ”industrial isolation” og ”dream wave”. På bandets egen Facebook-profil kaldes stilen for ”rock wave”.

Bandet sammenlignes også ofte med landsmændene Sólstafir. Og denne sammenligning er bestemt ikke helt ved siden af.

Ud over de nævnte betegnelser synes man dog også med en vis ret at kunne mene, at bandet har lyttet til den engelske goth rock-scene fra 80’erne, der tegnedes af bands som eksempelvis The Mission og Fields of the Nephilim. Samtidig dukker der dog her og der noget op, der lyder lidt som Type O Negative, ligesom Moonspell også synes at kigge forbi for en kort visit.

Måske skulle man bare benævne bandets musik som ”rock”. For vel er der da hist og pist nogle metal-riff på guitaren, og ganske få steder er der noget, der svagt kunne give mindelser om en black metal-sekvens, og der er da bestemt også progressive tendenser. Men der er ikke voldsomt meget af noget af det.

Det er musikken, der er vigtig

Men genren kan jo sådan set også være ret ligegyldig, hvis musikken er i orden. Det er den så heldigvis langt hen ad vejen.

Bandet skriver nogle ret iørefaldende sange. De fleste har god tid. De har ikke nogen lang spilletid, men de opbygges langsomt. Der er tid til at lade tingene udvikle sig i de enkelte sange og skabe en atmosfære af en slags uendelighed.

Kontinuum er solidt forankret i den islandske lava, hvilket både giver sig udslag i, at de fleste sange synges på islandsk, men også de små input af noget, som minder om folkemusik med fællessang.

Sangene

Albummet lægger ud med den engelsksprogede ’Breathe’, der er andet singleudspil fra ’Kyrr’. ’Breathe’ er nok ikke den mest karakteristiske sang på albummet. Ud over sproget er der også tale om en ret almindelig up tempo rocksang, der kører over et guitarriff, der kunne være spillet af The Edge fra U2. Men på denne og flere af albummets sange formår Kontinuum at løfte den op ved at smide en rå og forvrænget guitar ind, samtidig med at tempoet geares lidt op i mellemstykkerneAnden sang på albummet ’Í Huldusal’ er samtidig første single fra 'Kyrr'. Sammenlignet med albumåbneren er den mere langsom og lidt mere doomy. Ligesom på ’Breathe’ ligger vokalen ret langt tilbage i lydbilledet, hvilket giver det hele et lidt drømmeagtigt udtryk.Fra ’Kyrr’ kan også fremhæves det atmosfæriske instrumentalnummer ’Lone’, der minder lidt om noget tysk progrock i stil med Tangerine Dream, og sangen ’In Shallow Seas’, der nok er den sang på albummet, der vil appellere mest til den traditionelle metal- og progmetal-fan. ’In Shallow Seas’ bruger et spinkelt guitarriff, der kunne være at hente på et stille sted på et black metal-album, og vokalen er dyb som Peter Steeles, inden den går over i en kontrastfuld, melodisk baryton.Det er slet ikke helt dumt.

’Kyrr’ er et ganske fint album. Dog måtte der godt være skruet en tand yderligere op for den metalliske energi og de progressive elementer.