Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Klamt mosefund

Updated
a2015399662_10

Bestialsk black/death og usædvanligt vellykkede mellemstykker forenes med en klam og rådden produktion på mini-lp og mord og moseofringer fra jysk hedenold.

Kunstner
Titel
Det højes smed
Dato
30-07-2021
Trackliste
1. Dybet 01:36
2. Smedjen 05:42
3. Stenen 01:26
4. Stålet 04:48
5. Diglen 01:56
6. Æggen 05:09
7. Glødden 00:49
8. Heden 05:15
9. Marken 00:46
Forfatter
Karakter
3

“Et vestjysk hævnsagn om termodynamiske luner, fraktalgeometrisk død over Euklid, oldtidens cykliske offertro, vanhellig kastethed, nedslagtede troldkællinger og kløvede brystkasser. Mudder, ild og stål ... Med andre ord: en moderne Jens Langkniv.”

Sådan lyder duoen (bestående af brødrene Erik & Jesper Bagger Hviid, kendt fra Korpsånd-cirklen omkring spillestedet Mayhem) Broders beskrivelse af mini-lp'en 'Det højes smed', der vel nærmest et slags mini-koncept-album, der gør heden og den vestjyske hedenold til lige dele sword & sorcery og dødningepoesi om offermoser og smede. Og naturligvis masser af rå vold og hærgen.

Rå vold og hærgen kunne man også kalde det musikalske udtryk, Broder rammer. Af og til bliver det næsten til war metal, men modsat den genre – som i mine ører har det med at lyde af tændt støvsuger – er Broder gode til at skabe variation og være catchy i deres hærgen, ligesom brødrene har et fint øre for melodi uden at overdrive det element.

Genren beboer grundlæggende et smadret grænseland mellem death og black metal af den allermest rå variant. Variationen kommer fra de hyppigt indtrædende langsommere doomede elementer, og af og til punkede elementer samt fra de atmosfæriske mellemspil, der indleder og afslutter pladen, og er mellem hver egentlige sang.

Dét er sikkert et træk, som vil være irriterende for nogen, for hvorfor dog stoppe for al den dejlige smadder? Jeg synes på sin vis også, det bryder pladens flow, men samtidig giver det pladen et interessant og eksperimenterende element, også fordi mellemspillene er afsindigt vellavede, nogle steder decideret klamt lydende (en våd lyd af en kniv, der skærer i kød), andre atmosfæriske med vindsus, klingende sværd og skrattende krager.

Helheden er kaotisk, grum og grim, og produktionen er selvfølgelig godt mudret til, som det sig hør og bør. Det hele er også meget gennemført; det er lykkedes Broder at lave en ualmindeligt ubehagelig mini-lp med 'Det højes smed'.