Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Naturlig vold på lytteren

Populær
Updated
cover drüben

Drüben er tilbage med mere hidsig og nihilistisk black metal, der både bevæger og bekymrer lytteren. Nok akkurat som tiltænkt af bandet.

Kunstner
Titel
Volden er Naturens Mejsel
Dato
02-02-2023
Trackliste
1. Volden er
2. Naturens Mejsel
3. Med Den er Hver Levende...
4. Tilhugget
5. Blevet Givet
6. Sin Form og Sit Væsen
7. Alt Bærer dens Mejselm...
8. Alt Sønderhugges Så Småt
Karakter
4

For et par år siden anmeldte vi Drübens anden plade 'Ormene Æder Fuglene til Sidst', som vi roste for dens gennemførte stil og stemning. Nu er Drüben tilbage med 'Vold er Naturens Mejsel' og det fortsætter musikalsk meget naturligt med endnu en plade, der sørgmodigt og vredt ser på menneskets rolle på kloden og Moder Natur som en kunstner, hvis værktøj er vold. Drüben filosoferer over universets tilbliven, naturens ånd og det, at mennesket med dets bevidsthed er kastet ind i denne malstrøm af ødelæggelse, der tidsmæssigt foregår i et andet tempo end menneskets enkelte liv. Det skaber, præcis som med de klimaudfordringer vi står med lige nu, to modsatte forestillinger. Den enkelte kan ikke se problemet lige nu og her med sin korte horisont, mens naturen har et helt andet perspektiv. Hvad den ene ser som ødelæggelse, ser den anden som blot endnu en fase over milliarder af år.

Drüben, der er et én-personsprojekt, er black metal som musikalsk bagtæppe til tanker, der både frustrerer og forbløffer. Det bedste, vi kan gøre er næsten at gengive bandets egen tekst i pressematerialet:

Men for så vidt en antropomorf naturmetafor kan tillades, og hvis man endda ser naturen som en  kunstner, en billedhugger, da må det være klart, at dens værktøj er vold. Dét, hvormed naturen driver  en forskel ind i urmassen, og skaber ved differentiering, er vold. Den naturlige selektion. Universets  opståen ved at rive sig selv i stykker. Kontinenternes riven sig fra hinanden. Entropien, der til sidst vil sønderrive alle galakser og alle elementarpartikler. Og på dit ansigt lige nu æder bakterierne  hinanden, adskiller og udskiller det døde af det levende, og bliver derved til, og forbliver kun så længe det udøver denne vold. En billedhugger driver med hammerslag mod mejslet en forskel ind i  marmoret, adskiller fra marmorblokken en flig af marmorblokken. Naturen skaber ved adskillelse. Men tilblivelsen er allerede svanger med ødelæggelsens princip. Denne selvsamme tilhuggelse, rummer den endelige totale sønderhuggelse. For naturen er uophørlig. Dens princip er selvsønderlemmelse.

Heldigvis er Drübens musik ikke hverken vold eller sønderhuggelse af lytteren. Det er stadig ambient black metal, hvor vokalen brøler desperat og man fornemmer desperationen, der er et gennemgående tema på såvel den forrige som den nye plade. Det kan høres her på titelnummeret:'Volden er Naturens Mejsel' er en naturlig udvikling for Drüben, der fortsat hudfletter menneskets og dyrenes ubetydelige rolle for kloden. Musikken er, som bandet selv skriver, et forsøg på at give lyd til voldens princip, der rummer altings tilblivelse og altings endelige ophør.

Med en lidt populærkulturel reference kan man sige, at Drüben lidt agerer det orkester, der på Titanics dæk spillede mens skibet sank. Drüben leverer musikken mens naturen stille og roligt, med vold, fortærer mennesket og al dens væsen. Man skal dog ikke tro, at hele pladen er den rene elendighed. Der er også sange som 'Tilhugget', der starter med en næsten positiv stemning, omend det udvikler sig over de 7 minutter til noget mere dystert. Pladens længste skæring.

Er man til DSBM (depressive suicidal black metal, red.) er Drüben fortsat noget, vi vil anbefale herfra. Produktionen er god, lyden fra guitaren går rent igennem og de mange riffs er til at høre og forstå. Med sange som 'Sin Form og Sit Væsen' er det svært ikke at sammenligne Drüben en smule med Burzum, men det er kun lydmæssigt. Drüben har sit helt eget tematiske univers og det skinner tydeligt igennem på 'Volden er Naturens Mejsel'. 

Drüben har 84 likes på Zuckerbergs sociale medie. Det bliver de nok ikke ved med at have, hvis personen bag Drüben på et tidspunkt samler en flok musikere omkring sig og bringer denne musik ud på spillestederne. Musikken fortjener et større publikum. Også selvom det er musik om vores uundgåelige endeligt.