Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Nye sange, velkendt lyd

Updated
cover ILLDISPOSED - In Chambers Of Sonic Disgust

Selvom Illdisposed seneste plade starter med en sirene, så er der ingen grund til alarm. Bo Summer og co. lyder som vi kender dem.

Kunstner
Titel
In Chambers Of Sonic Disgust
Dato
28-06-2024
Trackliste
1. Spitting Your Pain
2. I Walk Among the Living
3. Lay Low
4. The Ill-Disposed
5. Flying Free
6. Start Living Again
7. For Us
8. I Suffer
9. And of My Hate
10. All Electric
11. Pain Suffer Me
Karakter
3

Tænk sig. Illdisposed har nu udgivet 17 studieplader. Det er mere end 30 (!) år siden, de udgav debutpladen 'Four Depressive Seasons', og siden har de været konstanten, der har sørget for en vis standard inden for dansk dødsmetal. Med regulære hits i 'Submit' fra 1995 og '1-800-Vindication' fra 2004 og nu denne nye 'In Chambers of Sonic Disgust'.

En plade, Illdisposed (eller er det pladeselskabet?) selv kalder deres mest ambitiøse og kreative nogensinde. Og der er da også nye elementer at spore på pladen, omend man på intet tidspunkt er i tvivl om, hvilket band der står bag sangene. Det kan man høre lige fra åbningssangen 'Spitting Your Pain', der er en stærk start og videre i 'Lay Low', der er melodisk og netop tilføjer et af de nye elementer i form af gæstevokalen fra Sandi the Lilith fra Defacing God. Hun synger også med på 'I Suffer'.

'Flying Free' er også et upbeat-nummer, hvor riffet minder om lille smule om åbningsriffet i Sepulturas 'Roots Bloody Roots'. Generelt er der fart på, hvilket også er klassisk Illdisposed. Helt det samme kan man ikke sige om tempoet omkring udgivelsen. Her har Illdisposed måtte vente siden 2019 med at udgive nyt, hvor de sendte 'Reveal Your Soul For the Dead' på gaden.

Siden ramte pandemien Illdisposedligesom resten af verden, men hvad værre er, så blev daværende guitarist Rasmus Henriksen diagnosticeret med kræft i hjernen. Nyheden kom stille ud i miljøet og heldigvis har vi set ham en del gange live med Illdisposed siden, men han er nu ude af bandet for at fokusere på sin behandling. Ind som erstatning er kommet Ken Holst, der tidligere har spillet i bandet fra 2011 til 2019.

Her i 2024 er 
Illdisposed så klar med ny musik på trods af de udfordringer, der har været i mellemtiden, og bandet selv siger, de har hældt al deres vrede og frustation ned i 'In Chambers of Sonic Disgust'. Bo Summer lyder da også arrig, og vokalen er stadig stærk. Læser man teksterne, fornemmer man da også, at der skulle noget ud mellem sidebenene denne gang.

Der udforskes og alligevel formår man at holde det inden for nogle rammer, som de fleste kan forstå og høre med det samme. P
å 'Start Living Again' og 'All Electric' har man tilsat nogle af de elektroniske elementer, der netop er med til at gøre Illdisposeds så letgenkendelig.

Bag knapperne finder man, ikke overraskende, Tue Madsen, som har hjulpet bandet på en del udgivelser efterhånden. Bandet har selv produceret pladen, mens Madsen har mixet og lavet master. På synthesizer har de fået hjælp af Jonas Friis Andersen, og trommeslager Rasmus Schmidt har også bidraget lidt her. Samlet giver det en lyd, som vi kender den. Et fyldigt lydbillede, hvor guitarer og vokal dominerer, og hvor man tydeligt hører trommer og bas.

Mange af sangene har vi dog hørt før. 'And of My Hate' har guitarist Jakob Batten, forsanger Bo Summer og co. skrevet før på flere af deres tidligere udgivelser. 
Sange som 'For Us' er klassisk Illdisposed, som det har været i tre årtier. Og det er nok pladens eneste akilleshæl. At vi efterhånden kender bandet så godt, at vi kan høre tidligere numre i deres nye. Sådan er det at gå til en art evergreen-status som band.

På den måde fungerer 'In Chambers of Sonic Disgust' som lige dele frisk luft med de kreative elementer, ligesom den også lyder som noget, vi har hørt før.

Illdisposed band 01 by Lars V. Andersen 1200

Illdisposed 2024 fra venstre: Ken Holst, Bo Summer, Jakob Batten, Rasmus Schmidt og Onkel K. Jensen