"Jeg hader betegnelsen power metal"

Populær
"Jeg hader betegnelsen power metal"

I forbindelse med Forcenturys for tiden mange koncerter fangede vi guitarist Marc Masters til en snak om bandet og en genre, der måske er lidt overset i Danmark.

Prøv kort at ridse Forcenturys historie op? Jeg er specielt nysgerrig efter at høre, hvordan I har fået fat i en skotsk forsanger, som i øvrigt er en del ældre end band-gennemsnittet?
- Der var engang ... Eller. Jonas Landt på trommer, Andreas Palsgård på keyboard og jeg selv var i et band før dette, og vi var meget utilfredse med, hvordan tingene i bandet forholdt sig. Så vi afskaffede de uønskede elementer og dannede Forcentury. Vi tog også bassisten med, og han kendte en guitarist igennem sit arbejde, som også var vild med metal, således kom JaCK med. Vi annoncerede så efter en sanger, og igennem Den Blå Avis fik vi kontakt til Johnn.

Han var faktisk lige ved at tage hjem til Skotland igen efter at have boet her siden 1979, men lod det være op til universets kræfter at finde et godt band, der kunne holde ham her i landet. I mellemtiden smuttede bassisten, og under mit ophold i power meta-lbandet Iron Fire kom jeg til at lære Iver at kende.

Nu er Jonas og Andreas jo stoppet, så nu har vi fået en ny trommeslager, og det er så Steve Mason.

I har høstet ret så flotte anmeldelser for jeres 2'er, senest 6 ud af 6 i Sort Søndag, ligesom den endte på en del af Devilutions årslister i 2012 - havde I forventet så meget ros for 'Revelant'?
- Ja, det er jo helt vildt så gode anmeldelser, vi har fået! Men ja, på et eller andet niveau havde jeg forventet det. Man håber jo altid, og jeg synes jo, at vi har lavet en superfed plade. Vi synes jo selv, at den er lysår bedre end Vanguard, både sangskrivnings- og produktionsmæssigt. Så jeg ville nok være blevet meget skuffet, hvis den var blevet sablet ned.

Og hvorfor er skiven blevet så vellykket? Hvis I skal glemme alt om janteloven, hvad vil I så rose jer selv for i forbindelse med komponeringen og indspilningen af 'Revelant'?
- Janteloven? Først og fremmest er grundlaget der jo, med superdygtige musikere på hver deres instrumenter. Og så et godt sammenhold og en passion for metal af alle afskygninger.

Så tror jeg også, at det har noget at gøre med, at alle giver deres eget præg på numrene. Selvom jeg har skrevet et nummer, er det ikke ensbetydende med, at det lyder nøjagtig, som jeg havde forestillet mig det. Nogle numre gør selvfølgelig, og det er nogle fede øjeblikke, når alt, hvad man har tænkt på et nummer hjemme på sin guitar, lyder som nummeret i ens hoved.

Når alle numre så er færdige og lyder superfedt på albummet, så har Søren Andersen fra Medley Studios også en stor del af skylden. Han var rigtig fed at arbejde sammen med og gav aldrig op. Vi stoppede først, når alle var tilfredse.

Jeg har haft svært ved at sætte en præcis genrebeskrivelse på jeres musik, men forfalder let til at kalde jer for power metal - men hvilket prædikat vil I selv bruge? Hvad er Forcenturys musikalske ambition?
- Jeg hader betegnelsen power metal - Vi har altid bare kaldt det for melodisk metal eller heavy metal, det dækker jo ret bredt, og det er præcis, hvad Forcentury går ud på.

Den musikalske ambition er nok bare at lave fed heavy, som vi selv ville købe og headbange til. At der så er andre, der kan lide det og gider komme og feste med live er jo bare et plus.

I kommer en del rundt i landet i løbet af foråret og sommeren - hvad kan man forvente af Forcenturys koncerter? Hvad er jeres varemærke?
- Det, alle husker efter vores koncerter, er jo nok mest vores forsanger Johnn. Han er lige fyldt 61 og fyrer den af, som var han 21. Det er der sgu mange, der kan lære noget af.

Energi er også en ting, der kendetegner os, og så er vi jo bare fulde af fis og ballade. Vi elsker at stå på en scene og fyre riffs af, og det kan du også se. Der er tit store smil og mærkelige ansigter, og vi tager sgu ikke os selv ret højtideligt. Party on!

Hvad med udlandet? Selvom Danmark måske ikke skamdyrker power metal, så har det jo traditionelt været en stor ting i vores nabolande mod både syd og øst. Rækker Forcenturys ambitioner ud af landet?
- Nu kalder du det fandeme power metal igen! Men ja, du har ret. Vi skal til udlandet! Det er der, det sker med den melodiske metal, og der er et meget større marked. Vores plan er at få spillet alle de her gigs i Danmark. Så sætter vi alt ind på at komme ud af landet, og Tyskland er nok det mest oplagte sted at begynde.

I en af de nævnte årslister stod, at I havde fortjent den tyske kejsers hæderspris for at lave en sjældent god dansk power metal-plade.  Det siger måske en del om, at lige netop genren power metal - eller melodisk metal - ikke altid bliver taget seriøst i Danmark - det er i hvert fald min opfattelse? Er I enige i den betragtning?
- Der var den sgu igen! Men ja, melodisk metal med en ren vokal har rigtig trange kår i Danmark. Det er ligesom om, at metalfolk i Danmark ikke er interesserede i gode sange og melodier. Men at det bare skal være så nedstemt og larmende som muligt med en hæs skrighals i forgrunden. Heldigvis har vi fået en del fans i Danmark, og dem er vi rigtig glade for. Så der er jo håb for vores lille land endnu.

I hvilken tilstand er den danske powermetal? Det er jo ikke en genre, som har alt for mange bands eller stor bevågenhed? Er der andre bands, som man bør tjekke ud?
- Jeg ved faktisk ikke, om ren power metal eksisterer i Danmark. Men jeg er nok også den forkerte at spørge, da jeg ikke hører ret meget dansk metal eller meget nyt for sags skyld.

Men hvis jeg skal anbefale nogle bands, som jeg synes er fede i Danmark, så er det nok bands som Defecto. Tja, faktisk det eneste jeg kan komme i tanke om lige nu. Hold øje med dem.

Heavy metal will save the world!

Forcentury spiller på Dark Mental Festivallen på Stengade torsdag aften og til Knivsbjerg Rock Spectacle i Rødekro 1. juni.