Energien intakt

61aiUnK3fPL._SS500

Raven var i 2017 et smut forbi Skråen i Aalborg. Det kom der et livealbum ud af, og det er faktisk ikke så ringe.

Kunstner
Titel
Screaming Murder Death From Above - Live In Aalborg
Dato
18-01-2019
Trackliste
01. Destroy All Monsters
02. Hell Patrol
03. All For One
04. Hung, Drawn & Quartered
05. Rock Until You Drop
06. A.A.N.S.M.M.G.N.
07. Tank Treads (The Blood Runs Red)
08. Faster Than The Speed Of Light
09. On And On
10. Break The Chain
11. Crash Bang Wallop
Karakter
3

Den engelske trio Raven forbliver nok for altid en mindre parentes i metallens historie. Ravens historie minder lidt en anden trio fra den anden side af Atlanten – Anvil – der fortsat også knogler løs på de mindre scener uden rigtig at have håb om på noget tidspunkt at blive rigtig anerkendte for andet end en ubændig vilje til at blive ved.

Men for 35 år siden var der ellers tegn i sol og måne på, at Raven skulle blive det næste rigtigt store navn inden for heavy metal. Bandet, der er funderet omkring de to brødre John (bas og leadvokal) og Mark Gallagher begyndte allerede i brødrenes teenageår i midten af halvfjerdserne og udgav første album ’Rock until You Drop’ i 1981. Det var, da NWOBHM for alvor var kommet i gang og kun et år efter udgivelsen af Iron Maidens debutalbum. Men Raven var lidt anderledes end flertallet af de øvrige engelske NWOBHM-bands. Der var skruet op for tempoet, og der var nogle reminiscenser fra den falmende punkbølge. Raven var med andre ord faktisk en ganske lille smule thrash, før der var nogen, der havde tænkt på denne genre. I stedet blev bandet betegnet som et speed metal-band og har med den baggrund garanteret været inspirationskilde for mange senere bands.

Det gik faktisk godt for Raven. Bandet var signet til det ikoniske metal label Neat i hjembyen Newcastle. Et label, som også bl.a. Venom og Artillery var signet til på et tidspunkt. De første udgivelser fik fine responser og blev hyldet af eksempelvis magasinet Kerrang, der dengang stadig var et metalmagasin. Ikke mindst bandets tredje album, 'All for One', der var produceret af Udo Dirkschneider fra Accept, gav bandet vind i sejlene. Men så blev bandet åbenbart af dets management vurderet til at have potentiale til at breake i USA, og det blev signet til mega-selskabet Atlantic. Det er måske for hårdt at hævde, at det hele herefter gik i vasken for Raven, men den musikalske stil ændrede sig – givetvis efter pladeselskabets krav – til en mere kommerciel metal. Det gav godt nok et mindre hit i form af ’On and On’ fra bandets fjerde album ’Stay Hard’ fra 1985. Men siden har man ikke hørt vanvittigt meget til Raven. Man kan i den forbindelse godt overveje lidt, hvad det hele kunne have udviklet sig til, hvis bandet i stedet var havnet på Music For Nations. Men det forbliver gætterier.

Intensitet og autensitet
Men Raven går stadig ufortrødent i ringen og kæmper for deres musik 40 år efter den spæde start. Og liveoptagelsen fra Skråen i Aalborg viser, at Raven heldigvis ikke har status af ringvrag. Bandets mangeårige trommeslager Joe Hasselvander var kort før europaturneen udsat for et hjerteslag og er på ’Screaming Murder Death From Above - Live in Aalborg’ erstattet af Mike Heller (Fear Factory). Det hævdes fra guitarist Mark Gallagher, at bandet ikke vidste, at koncerten blev optaget. Den kan man jo så vurdere, om man tror på. Men bandets performance er ganske god. Lyden er ikke voldsomt god, men det gør faktisk ikke så meget. For det, der mangler i finesse, opvejes af en herlig autenticitet, der giver en fornemmelse af selv at være til stede.

Optagelsen består af 11 sange inklusive et instrumentalt jamnummer. Syv af de 11 sange er fra bandets tre første album, ligesom der naturligvis er blevet plads til semi-hittet ’On and On’ fra det fjerde album. Men man har da også lige fået plads til sangene ’Destroy All Monsters’ og ’Tank Treads (The Blood Runs Red)’ fra albummet ’ExtermiNation’, som udkom i 2015. Man må give Raven, at energien og intensiteten er i top, selv om medlemmerne er omkring de 60 år gamle. Det er ikke alt sammen lige sammenhængende, og John Gallaghers vokal er ikke verdens bedste, ligesom hans og bror Marks falsetkor ikke er knivskarpt. Men det var de nu heller ikke på de gamle plader. Så det er til at leve med.

Det er da såmænd ganske velgørende at høre gamle sange ’All for One’, ’Faster Than the Speed of Light’, ’Rock Until You Drop’ og ’ Hung, Drawn & Quartered’. Sidstnævnte er netop udgivet som første singlevideo fra albummet.

">

Raven forbliver nok også efter udgivelsen af albummet blot en parentes i metalhistorien. Men bandet kan dog godt være ganske godt tilfreds med resultatet.