Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årsliste 2021 – Daniel Pilgaard

Updated
fotoårsliste2021

Årets bedste udgivelser kom fra Terminalist, Gabestok, Green Lung og Kanonenfieber, mens Afsky, Mork, Illdisposed og Denial of God leverede 2021's bedste koncerter.

23.060. Så mange udgivelser er der ifølge databasen Metal-Archives.com udkommet i 2021, hvis søgningen inkluderer hele plader, ep’er, demoer og splitudgivelser.

Begrænser vi os til udgivelser i fuld længde, så er tallet knap 8.000 nye metalplader i 2021 – lidt over 3.000 af udgivelserne falder under genren black metal.

I 1994, året for nogle af black metal-genrens største hovedværker, udkom der blot 37 plader i genren ifølge samme database.

Fra 37 til over 3.000 om året på under tre årtier! Ingen andre metal-genrer har haft så voldsomt vokseværk som black metal – eller er blevet så udvandet at høre på.

Det er åbenlyst, at ingen medier eller mennesker er i stand til at opdage og lytte sig igennem det hele.

For undertegnede bliver det cirka til 20 nye udgivelser om ugen. Og ud af de over 1.000 nye udgivelser, der er blevet lyttet igennem i 2021, så er konklusionen klokkeklar: Middelmådigheden har for længst sejret i heavy metal. Og i særdeleshed inden for black metal, hvor genren er blevet oversvømmet af håbløse one-man-bands, der sidder hjemme i kælderen og hylder hinandens musik på de sociale mediers mange fora for black metal.

Fred være med det. For heldigvis er også stadig rigeligt med bands, der formår at holde fanen højt.

Mediernes mening er ikke en facitliste, men en løbende diskussion af kunsten, så vi alle kan blive klogere på den. I sidste ende handler det dog ikke om meninger, men kun om én ting: nemlig musikken. Lyt til den! Og vær selv opsøgende! Trykte medier. Online-medier. Podcasts. Kanaler på YouTube som Black Metal Promotion eller de utallige grupper og fora på sociale medier, hvor fans flittigt deler hinandens nye og gamle favoritter. Og ikke mindst playlister på streamingtjensterne.

Spotify og Tidal er ikke komplette kataloger over al verdenshistoriens musik, men umiddelbart kan du lytte dig igennem 99 % af de sidste 50 års heavyhistorie og formentlig langt de fleste af de 8.000 nye metalplader, der udkom i år.

2021 bød dog umiddelbart ikke på et eneste decideret mesterværk. Men til gengæld bød året alligevel på et hav af fremragende numre og gode plader indenfor hele heavy-genren.

Ingen årslister kan råde retfærdig bod på det hele. På Devilution koger vi det vanen tro ned til en top 5.

Denne årsliste forsøger dog at strække året lidt bredere ud med en playliste med 14 timers musik fordelt på over 150 nye numre. Playlisten kan høres både på Tidal og Spotify. For en fuld oversigt, se bunden af artiklen. God fornøjelse!

Årets danske album:

1. Terminalist: ‘The Great Acceleration’ – “Lyden af ambition”, skrev redaktøren i sin anmeldelse af kvartettens debutplade. Enig. Terminalist såkaldte hyper-thrash trækker på inspiration fra Voivod og Vektor, men danskerne formår alligevel at skabe deres helt egen lyd med deres lange og komplekse numre. Pladen har både nationalt og internationalt høstet positiv opmærksomhed. Med god grund. ‘The Great Acceleration’ er uomtvisteligt en årets mest interessante udgivelser.2. Gabestok: ‘Én gang rådden, altid rådden’ – Fra starten af har duoen slået sit navn fast på den danske scene med deres særprægede blanding af heavy-black og kitschet synth. Hvor kompositionerne lidt haltede på de forrige udgivelser, så rammer Fleep' og Dø rent ind på ‘Én gang rådden, altid rådden’ med forrygende riffs, dynamisk sammenspil og en uforglemmelig vokal på åbningsnummeret ‘Træk stikket’.3. Angstskrig: ‘Skyggespil’ – Mere end bare black metal. Den anonyme gruppe leverer et brag af en debut med uforudsigelige kompositioner, hvor knivskarpe riffs og soli mødes med en fandenivoldsk vokal og et mørkt udtryk, der holder hele vejen igennem pladens 34 fremragende minutter.4. Phrenelith: ‘Chimaera’ – Debutpladen fra 2017 var stærk. Men efterfølgeren her kommer alligevel op med endnu mere pondus og fæl growl fra Undergangs David Mikkelsen. Dansk dødsmetal med internationalt format.5. Rot Away: ‘Nothing is Good’ – Hardcore med attitude, muskler og tattoos. Rot Away leverer ikke noget nyt til genren, men til gengæld gør de sig i den med noget nær perfektion på en af årets mest hårdtslående danske debutplader.Årets internationale album:
1. Green Lung: ‘Black Harvest’ – Debutpladen bød på solid stoner metal. På efterfølgeren ‘Black Harvest’ er kompositionerne blevet endnu mere knivskarpe og medrivende. Absolut et af tidens mest spændende bands, der med den her fremragende udgivelse meget vel kan være på vej til at spille sig frem til et større publikum.2. Kanonenfieber: ‘Menschenmühle’ – Debutpladen fra de her tyskere udkom tilbage i februar og har lige siden gået sin sejrsgang i undergrunden. Stemningsfuldt og suverænt blackened dødsmetal. Hvis du er til Behemoth og lignende, så skal du ikke snyde dig selv for den her tyske triumf.3. Stormkeep: ‘Tales of Othertime’ – Nok en forrygende debutplade. Amerikanske Stormkeep leverer 43 minutters fremragende fantasy-black, der øjeblikkeligt fik undergrundens opmærksomhed, da pladen udkom for bare lidt over en måned siden i november. Med en episk sanglængde, der ofte rammer de ti minutter, trækker kompositionerne på alt mellem black, thrash og dungeon synth, der smelter fornemt sammen her på en af årets mest hypede black metal-udgivelser.4. Goat Torment: ‘Forked Tounges’ – Årets ondeste udgivelse? Med et fandenivoldsk tempo og brutale riffs forsøger den her belgiske duo i hvert fald at slagte dig sønder og sammen med et musikalsk mareridt, der forfølger dig igennem 45 hæsblæsende minutter.5. Felled: ‘The Intimate Earth’ – Den tredje debutplade på listen kommer fra amerikanske Felled. Også her finder vi kompositioner, der sniger sig op på over ti minutter. Stilen er folk-black, hvor et tungt tempo mødes med sørgmodigt violinspil og afdæmpede passager med ren guitarklang. Ingen corpse paint og sataniske tekster her, bare en fantastisk plade på 40 minutter, hvor alt synes at gå op i en højere enhed. Fremragende debutplade.Årets danske hit:
Gabestok: ‘Træk stikket’ – Fede riffs. Uforglemmelig falsetvokal. ‘Træk stikket’ kommer til at stå tilbage som et ekstatisk hit i dansk heavy-historie.Årets internationale hit:
The Night Flight Orchestra: ‘White Jeans’ – Svensk verdensklasse. Man skal være ualmindelig tør, hvis ikke det her hit går direkte i røven på dansegulvet.Årets genfundne klassiker:
Rainbow: ‘Ritchie Blackmore's Rainbow’ – Når der skal høres Rainbow, er det normalt hovedværkerne ‘Rising’ og ‘Long Live Rock ‘n’ Roll, der hives frem fra samlingen. 1975-debutpladen var dog også noget nær fremragende. Blackmore og Dio er på toppen af deres game i det geniale åbningsnummer ‘Man on the Silver Mountain’.Årets koncerter:
1. Mork og Afsky: Loppen, 05-12-2021 – Efter en uges miniturné i Skandinavien sluttede nordmændene og danskerne af på Christiania søndag aften. Alt gik op i en højere enhed denne aften. Selskabet var fantastisk. Musikken sublim. Afsky blev klappet tilbage på scenen og fremførte ‘Tyende sang’ en ekstra gang. Stemningen var decideret magisk!

2. Metal Magic Festival: Juli, 2021 – Fredericias nye spillested Eksercerhuset og den tilhørende gamle kaserne lagde rammerne for en fantastisk festivalplads. Hovednavnene satte sig i respekt. Denial of God satte et suverænt punktum om fredagen, og Illdisposed lukkede festivalen om lørdagen med en sublim fremførelse af hele ‘Submit’, der for første gang blev spillet i sin helhed. 

3. Kill-Town Death Fest Corona Edition: September, 2021 – Tre dage med dødsmetal i Byhaven og Pumpehuset. Fantastisk stemning. Finske Ghastly og Krypts var blandt de bedste oplevelser.

4. Copenhell Metal Cruise: Oslo Båden, oktober, 2021 – Første gang undertegnede oplevede koncerter til søs. Trods fordrukken og lettere bøvet stemning, så serverede Baest, Lydsyn, Terminalist, Timechild og Red Warszawa ganske glimrende oplevelser.

5. Byhaven, april til september, 2021 – Utrolig sejt koncept. Gratis koncerter i hyggelige rammer. Året bød på en stribe stærke oplevelser med alt fra Undergang og Phrenelith over Strychnos og Bastard Grave til Detest og Urkraft.

Årets danske navn:
Terminalist – Hyper-thrasherne er både på debutpladen og live kommet eksplosivt fra start. Terminalist hører til øverst på podiet i 2021.

Årets internationale navn:
Green Lung – Som nævnt i indledningen bød 2021 ikke på et decideret mesterværk fra et band, der virkelig satte alle andre på plads. Men Green Lung er et godt bud på et navn med potentiale til at ramme et bredt publikum.

Årets nye danske navn:
Angstskrig – 2021 bød på en stribe danske black metal-udgivelser, men ingen gjorde det mere interessant end Angstskrig, der til sommer allerede har fået en Copenhell-tjans. Spændende!

Årets nye internationale navn:
Kanonenfieber – Som top 5-listen over internationale udgivelser viser, så bød 2021 på en masse stærke debutplader. Tyske Kanonenfieber trak dog det længste strå med en fænomenal og velspillet udgivelse.

Årets comeback:
Strychnos – Musikken er ikke tilgængelig online, men danske Strychnos udgav en kassette-promo med to, nye numre, der i den grad cementerer, at trioen er tilbage i et stærkere format end nogensinde før.

Årets fysiske udgivelse/bog/film:
Benni Bødker: ‘Incombustible Remains (Dengang Darkthrone spillede koncernt i Esbjerg i 1990)’ – Jeg har stadig til gode at læse den, men Benni Bødkers 66 siders lille sag om Darkthrones sagnomspoundne koncert i Esbjerg i 1990 er klart blandt årets vigtigste litterære udgivelser. 

Det overså jeg i 2020:
Grafvitnir: ‘Death's Wings Widespread’ – “Black metal er musik for mordere og psykopater”, har Watains Erik Danielsson engang udtalt. Den tankegang lever landsmændene i Grafvitnir helt op til. De her svenskere vil dig ikke noget godt! Autentisk og møgondt, satanisk black metal!Årets optur:
At kollegerne år efter år holder fanen højt på Devilution. At jeg midt i en ekstremt stressende hverdag i Erhvervsstyrelsen med ansvaret for kompensation til landets største virksomheder ramt af corona-krisen alligevel lykkedes at overvære knap 100 koncerter og fik lyttet til omkring 1000 nye udgivelser.

Årets største skuffelse:
At jeg ikke fik skrevet om noget af det, jeg har set og hørt. Kun én sølle tekst blev det til i år. Det skal der rådes bod på i 2022!

Det glæder jeg mig mest til i 2022:
Beyond the Gates: Billetten har været i hus i snart 18 måneder. Fem dage i Bergen med black metal til august, hvor den norske elite er på plakaten. Højdepunktet bliver lørdagen, hvor Mayhem, Enslaved og Emperor giver koncert i Greighallen og fremfører deres ikoniske debutplader, der blev indspillet i netop Grieghallen. Det bliver historisk stort!

Metal Magic Festival: Programmet hører til blandt det stærkeste i festivalens historie, når Pentagram, Death SS og The Coffinshakers blandt andre suveræne navne gæster Fredericia til sommer.

Winter Metal Magic: Før vi rammer sommeren, så er der allerede lagt op til et tidligt brag i Fredericia, når Eksercerhuset over to dage til februar lægger matrikel til et besøg af alt fra Sodom over Enslaved til At the Gates. Det kan kun blive fedt.

Copenhell: Med Metallica, Judas Priest, Kiss, Iron Maiden og Mercyful Fate kan det historisk set næppe blive større for den danske succesfestival. Det er imponerende arbejde af folkene bag. Men det er unægteligt også ikoniske bands, der bogstaveligt talt synger på sidste vers. Lad det blive en sidste og værdig omgang med barndommens store helte – der forhåbentlig snart indser, at det søde otium kalder, før det hele ender i en fiasko på scenen.

Største ønske for 2022:
At overstående ikke bliver aflyst. Igen igen.

Hørt i løbet af 2021: 150 anbefalelsesværdige plader, ep'er og singler. Danske bands markeret med fed skrift. Playlisten kan høres her på Tidal og Spotify.

1914: 'Where Fear and Weapons Meet'
A Pale Horse Named Death: 'Infernum in Terra'
Aara: 'Triade I: Eos'
Adarrak: 'Ex Oriente Lux'
Agent Steel: 'No Other Godz Before Me'
Aggression: 'Field of Nightmare'
Alustrium: 'A Momument to Silence'
Ancient Mastery: 'Chapter One: Across the Mountains of the Drämmarskol'
Andrew W.K.: 'God Is Partying'
Angstskrig: 'Skyggespil'
Anti: 'Anti'
Anti Ritual: 'Expel the Leeches'
Apogean: 'Into Madness'
Artillery: 'X'
As I Lay Dying: 'Roots Below'
Autumn Nostalgie: 'Ataraxia'
Baest: 'Necro Sapiens'
Bailer: 'Disposable Youth'
Beloved Ghouls: 'Shocked!'
Between Worlds: 'Between Worlds'
Bewitcher: 'Cursed be Thy Kingdom'
Black Label Society: 'Doom Crew Inc'
Blood Red Throne: 'Imperial Congregation'
Bodom After Midnight: 'Paint the Sky with Blood'
Bullet For My Valentine: 'Bullet For My Valentine'
Burning the Oppressor: 'Damnation'
Cannibal Corpse: 'Violence Unimagined'
Celestial Sanctuary: 'Soul Diminished'
Comeback Kid: 'Heavy Steps'
Cradle of Filth: 'Existence Is Futile'
Cravel Idol: 'Forked Tongues'
Crocell: 'Baptized in Bullets'
Cryptosis: 'Bionic Swarm'
Dagoba: 'The Last Crossing'
Darkthrone: 'Eternal Hails......'
Deadnate: 'The North Sea Pt. 1'
Deiquisitor: 'Humanoid'
Demolizer: 'Upgrade'
Demon Head: 'Viscera'
Der Weg einer Freiheit: 'Noktvrn'
Detest: 'We Will Get What We Deserve'
Distant: 'Aeons of Oblivion'
Domination Campaign: 'Onward to Glory'
Drain: 'Watch You Burn'
Drone Rivers: 'Eremit'
Drüben: 'Ormene æder fuglene til sidst'
Elderwind: 'Fires'
Emigrate: 'The Persistence Of Memory'
Enforced: 'Kill Grid'
Enslaved: 'Chronicles of the Northbound (Cinematic Tour 2020)'
Eternal Struggle: 'On Broken Backs'
Ethereal Shroud: 'Trisagion'
Eucharist: 'Mistress of Nightmares'
Exodus: 'Persona Non Grata'
Felled: 'The Intimate Earth'
Fetid Zombie: 'Transmutations'
Fit For An Autopsy: 'Far From Heaven'
Flotsam and Jetsam: 'Blood in the Water'
Frozen Soul: 'Crypt of Ice'
Fuath: 'II'
Funeral Chasm: 'Omniversal Existence'
Funeral Mist: 'Deiform'
G.A.A.D: 'Go Ahead and Die'
Gabestok: 'Én gang rådden, altid rådden'
Galge: 'Løkkelig'
Ghastly: 'Mercurial Passages'
Goat Torment: 'Forked Tongues'
Gojira: 'Fortitude'
Gorgon: 'Traditio Satanae'
Green Lung: 'Black Harvest'
Gaahls Wyrd: 'The Humming Mountain'
Hideous Divinity: 'Chestburst'
Hooded Menace: 'The Tritonus Bell'
Immolation: 'Apostle'
Inhuman Condition: 'Rat°God'
Iotuun: 'Access all Worlds'
Iron Maiden: 'Senjutsu'
Jordfäst: 'Hädanefter'
Kanonenfieber: 'Menschenmühle'
Khandra: 'All Occupied by Sole Death'
Killing: 'Face the Madness'
King Woman: 'Celestial Blues'
Kollapse: 'Sult'
Lamentari: 'Nihilitatis'
Lifesick: 'Wolf Amongst Rats'
Lightchapter: 'It All Ends Tonight'
LLNN: 'Unmaker'
Lord of the Lost: 'Judas'
Mānbryne: 'Heilsweg: O udręce ciała i tułaczce duszy'
Mastodon: 'Hushed and Grim'
Mayhem: 'Atavistic Black Disorder / Kommando'
Mental Cruelty: 'A Hill to Die Upon'
Molok: 'Skær'
Moonspell: 'Hermitage'
Morgul Blade: 'Fell Sorcery Abounds'
Mork: 'Katedralen'
Mother of All: 'Age of the Solipsist.
Møl: 'Diorama'
Mørkwood: 'The Eternal Suffering'
Nekromantheon: 'Visions of Trismegistos'
Night Crowned: 'Hädanfärd'
Nordjevel: 'Fenriir'
Of the Wand and the Moon: 'Your Love Can't Hold This Wreath of Sorrow'
Ofermod: 'Mysterium Iniquitatis'
Pestilence: 'Exitivm'
Phrenelith: 'Chimaera'
Quicksand: 'Distant Populations'
Rat Eater: 'Year of the Rat Eater'
Repentance: 'Volume I - Reborn'
Rivers of Nihil: 'The Work'
Rot Away: 'Nothing is Good'
Sacred Oath: 'Return of the Dragon'
Sallow Moth: 'Stasis Cocoon'
Septage: 'Septisk Eradikasyon'
Sepultura: 'SepulQuarta'
Seth: 'La morsure du Christ'
Shadow of Intent: 'Intensified Genocide'
Shadowspawn: 'The Biology of DIsbelief'
Signs of the Swarm: 'Absolvere'
Sinnrs: 'Detrahamus'
Slipknot: 'The Chapeltown Rag'
Spectral Wound: 'A Diabolic Thirst'
Stikkersvin: 'Kælderens Barn'
Stormkeep: 'Tales of Othertime'
Stormruler: 'Under the Burning Eclipse'
Sulphurous: 'The Black Mouth of Sepulchre'
Temple Balls: 'Pyromide'
Temple of Scorn: 'Preliminary Mass'
Terminalist: 'The Great Acceleration'
The Hellacopters: 'Reap a Hurricane'
The Night Flight Orchestra: 'Aeromantic II'
Thron: 'Pilgrim'
Till Lindemann: 'Ich hasse Kinder'
Timechild: 'And Yet It Moves'
Tombstoner: 'Victims of Vile Torture'
Tribulation: 'When the Gloom Becomes Sound'
Turnstile: 'Glow'
Undergang: 'Hjerternes Tid'
Valdaudr: 'Drapsdalen'
Vittra: 'Wardens'
Volbeat: 'Servant of the Mind'
Vreid: 'Wild North West'
Walking the Cadaver: 'Authority Through Intimidation'
Wesenwille: 'II: A Material God'
White Ward: 'Debemur Morti'
Whitechapel: 'Kin'
Withered: 'Verloren'
Wode: 'Burn in Many Mirrors'
Wolf King: 'The Path of Wrath'
Women is the Earth: 'Dust of Forever'
Worm: 'Foreverglade'
Wormlight: 'Nightmother'
Wormwitch: 'Wolf Hex'
Åskog: 'Varþnaþer'

Menu