Det største Baest-show … endnu

baest-zcopenhell2019-XTD1478-92-1561538058

Baests koncert på Copenhell sidste sommer var én af de koncerter, hvor man kan mærke, at nu rykker det her band fra alle andre. Fredag aften kan du genopleve koncerten, når Copenhell streamer den, og bandet sidder klar til at besvare spørgsmål.

Kunstner
Fotograf
Jacob Dinesen

Nogle gange er man som anmelder så heldig at opleve lige præcis det punkt, hvor et ungt band indfrier alle de forhåbninger, folk omkring dem har haft til dem. Hvor de beviser, at hypen har været på sin plads denne gang. Det er lige der, hvor de peaker, og for Baest var det øjeblik koncerten på Hades fredag aften sidste år på Copenhell.

Det var i hvert fald der, de peakede indtil videre, som sangeren Simon Olsen selvsikkert erklærede, da han indledte koncerten med ordene: “Velkommen til det største Baest-show … endnu!”

Denne sommer skulle så have været brugt på at spille de endnu større shows og konsolidere sig som band, men sådan skulle det ikke gå. Som plaster på såret streamer Copenhell til gengæld koncerten fredag aften kl. 20 på deres Facebook-, YouTube- og Twitch-kanaler, hvor bandet sidder klar til at kommentere og besvare spørgsmål undervejs.

– Det var en somatisk følelse: Alt blodet forsvandt bare fra alle lemmer og røg helt ned i de små fødder. Der var simpelthen så meget momentum i både krop og sjæl, at alting blev ophævet til noget helt nyt. Det var lidt, som om det, der skete på scenen, smeltede helt sammen med det, der skete blandt publikum i én stor totaloplevelse. Normalt plejer der jo at være den her afstand mellem band og publikum, men her var vi bare blevet til en slags singularitet. Vi prøver altid at skabe en nærværende og intens oplevelse under vores koncerter, men det er ikke ofte, at vi oplever det noget som det her, fortæller Simon Olsen i dag, knap et år senere.

– Vi snakkede efter koncerten sidste år meget om, hvad den betød for os. Vi er alle sammen ret enige om, at lige så snart tæppet faldt i starten af showet, var vi fuldkommen målløse. Vi stod bare og råbte og skreg alle sammen, fordi det var så overvældende. Det hele føltes simpelthen så urealistisk. Vi stod foran det største publikum, vi nogensinde har spillet for, at vi fik lov til at spille det show, vi altid har drømt om at spille. Den første circle pit gik i gang lige med det samme, mens vi bare rendte rundt på scenen og var glade som en flok små børn, der lige har fået lov til at hoppe i vandpytter for første gang i deres liv, supplerer guitaristen Svend Karlsson.

Devilutions anmelder så koncerten som den perfekte realisering af en velorkestreret hype, der havde fulgt bandet i foråret frem til koncerten med DR-dokumentar og artikler i dagbladene, optræden i morgen-TV og så videre:

“Den succes, Baest nyder nu, er et bevis på, at det faktisk nytter noget at støtte den danske metal, sådan som parolen har lydt i årevis. Men Baest er ikke bare en del af noget, der er større end dem selv: De er selve udmøntningen af det arbejde, som musikere, fans, metalpressen, promotere, labels og koncertarrangører har gjort før dem. Så selvom parolen om, at man skal støtte dansk metal, kan være trættende, fordi det alt for ofte bliver synonymt med, at man ikke må kritisere den, når den ikke virker, så er det her beviset på, at der er en pointe med at støtte.

Hvis man har brug for håndfaste beviser, kan man blot se på den menneskemængde, der maser sig sammen foran Hades. Det er næsten symbolsk, at veteranerne i Pretty Maids netop har spillet for, hvad der virker som et betydeligt mindre publikum på hovedscenen Helviti, mens Baest får samlet alle til en metal, som den konventionelle visdom ellers ville vide har langt smallere appeal end Pretty Maids’. Den store, samlende metaloplevelse i 2019 er åbenbart ikke længere klassisk heavy metal med keyboards, make-up og store omkvæd, men dødsmetal med langt garn og lædervest. Der er fyldt helt op ud på hver side af lydtårnet og baren, og oppe på bakken sidder der endnu flere i aftensolen. Mange er naturligvis kommet for at se giraffen og finde ud af, hvad al hypen handler om, så den opgave, der ligger foran Baest, da scenetæppet går op, er at overbevise dem om, at det her holder.”

Det lykkedes for bandet. Har man brug for at blive mindet om, hvad det faktisk er, de kan, eller trænger man til at få justeret sin skepsis, så kan det anbefales at se med fredag kl. 20, når koncerten bliver streamet i sin helhed. Som en forsmag på, hvad der venter én, kan man tjekke videoen til 'As Above so Below' ud med optagelser fra samme koncert:Stream koncerten her fredag d. 5. juni kl. 20:
YouTube
Facebook
Twitch

Indtil da kan du se vores fotografs billeder fra koncerten.