Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Brutal Assault – intro til de ubevandrede

Updated
BA 1
BA 2
BA 3
BA 4

De sidste par år har en ny festival udenfor de danske breddegrader fundet vores fokus. Vi giver derfor i den anledning et rundown på, hvorfor flere burde skrive sig Brutal Assault bag øret.

Dato
12-08-2023
Fotograf
Jacobh Hansen
Forfatter

"At rejse er at leve", sagde en københavner engang - og hvordan kan man være uenig? Det der med at bevæge sig ud af trædemøllen og ikke blot lade sig forblænde af de muligheder, der er lige i nabolaget.

Det var en blanding af dét, en flerårig fascination af deres musikalske profil og så sidste års booking af Thy Catafalques første koncert nogensinde udenfor Ungarns grænser, der fik mig overbevist om at teste Josefov-fortets græsgange. Bedre sent end aldrig, for historierne løber tydeligvis om sig, når snakken falder på højdepunkter gennem årene, men den tjekkiske festival har bestemt ikke mistet taget på sit publikum, og 2023 var endnu et år med godt 20.000 billetter solgt og en profil bredt orienteret mod os, der ynder vores metal i den mere grænsesøgende ende.

For at give et bredere billede af, hvad Brutal Assault er for en størrelse, kan du således betragte dette som et indspark til, hvorfor også du kunne overveje at skrive den tjekkiske festival bag øret, når den endnu engang løber af stablen til august næste år.

BA1

Den musikalske profil
Brutal Assault er ikke en festival, du tager til bare for at se store kanoner. Ikke, at de ikke også har større kunstnere, men det er nu snarere en festival, der graver dybere spadestik ned i metallens dystre muld og også sætter en dyd i altid at booke mere pleaservenlige navne (i år fx In Flames, Trivium, Sepultura og Zeal & Ardor) så vel som de mere obskure og sjældne oplevelser (i år fx Sacramentum, Biohazard, Bell Witch og Aura Noir). Fordelen ved ikke at være så stor en festival er, at den økonomisk ikke afhænger af at skulle punge stort ud for enkelte navne, men tværtimod kan vælge at bruge artistpuljen mere alsidigt, hvilket netop bidrager til at holde Brutal Assault-gængerne med i loopet, når de første navne bliver offentliggjort i løbet af efteråret.

Skal man sammenligne Brutal Assault organisationelt med noget fra det danske vil det oplagte være Copenhell - og så alligevel ikke. Netop fordi musikprofilen ikke er underlagt behovet for at please de større masser. Til gengæld har vi at gøre med en festival, som ud over det brede udvalg i black metallen og dødsmetallens mere eller mindre brutale rækker også altid er velassorteret udi fx neofolk/ambient/noise, industrial, hardcore, thrash, doom, deathcore og sidst, men ikke mindst, grindcore, som i sin tid var genren der definerede festivalen fra grundlæggelsen tilbage i 1996.
Det er fx forfriskende, når lejligheden byder sig til at bryde de sorte/døde rytmer op med store armbevægelser til hardcorens mere muskuløse drive (som fx Biohazard, Downset, Terror eller Slapshot i år), og tilsvarende underholdende, når grindcore-genrens uforudsigeligt anarkistiske natur bryder lydmuren, som da Napalm Death eller Dying Fetus i weekenden blæste op for hovedscenerne. Dette dog blot eksempler, idet du også snildt kan få dækket visse behov for melodød, prog-metal, firserheavy og hvad du nu end ellers måtte føle for inden for metalgenrens vidtfavnende vifte, omend det som udgangspunkt ikke er genrer, der får lige så meget spillerum her på fortet som førstnævnte.

BA2

Hvad er der så lige med det fort?
Omgivelserne kræver omtale i sig selv, for de sætter nu engang et særligt præg på begivenhederne. Brutal Assault finder sted i byen Jaromer, og siden 2007 har herlighederne holdt til på det forhenværende Josefov-fort. Hovedscenerne er her omkranset af høje mure, der fra tid til anden gæstes af maskerede kuttemænd med fakler. En vandring videre bag hovedscenerne kan bl.a. føre dig ind igennem det mere køligt tempererede fort, rundt i nogle af de mindre barer, du finder inde i bygningsværket eller en tur om til Bastionen i det bagerste hjørne. Her går en større gruppe rollespillere år efter år all-in på Mad Max-faktoren med steampunkede udklædninger og spontane forestillinger, når de lige vil sætte lidt farve på omgivelserne. 

BA3

Udover det historiske præg fra bygningsværket udmærker den tjekkiske festival sig også ved at have to mad-stræder ved hovedscenerne, skarpt sat op med hhv. veganske/vegetariske og kødbaserede udbud, med en gennemgående høj standard af en festival af denne størrelse at være, samt fornuftige portioner til 50-80 kroner. På plænen bag hovedscenerne er der så lounge-paller sat op, det sædvanlige arsenal af merchboder med alskens kluns og patches du ikke anede, du havde brug for og, vigtigst af alt, finder du her bygningen, der huser både horror-biografen og KAL Stage. Sidstnævnte er et loungeområde, hvor mindre, eksperimenterende noise/ambient-projekter (i år med bl.a. Of The Wand & the Moon) og foredrag kan indtages sammen med barens absinthlemonade. Horrorbiografen bør her særligt fremhæves for både at grave gamle kultfilm og mere velkendte perler frem og for at digge lidt udenfor horror-rækkerne, når man står på fjerdedagen og bare trænger til et godt godmorgen-grin til Hot Shots 2. Det bedste ved horrorbiografen, ud over at der i siderne er tale om rigtige biografsæder, er dog det faktum, at den er et fantastisk safespace på de tider af døgnet, hvor temperaturerne er oppe at runde de 30 grader, og man bare trænger til at blive naturligt nedkølet med lidt uforpligtende underholdning, gerne med en cider med isterninger i hånden.

BA4

Skal pengegrisen tømmes?
Hvis man har et økonomisk loft at forholde sig til, så vil det næppe være noget, der sætter de store begrænsninger lige på denne festival. Fadøl kan indtages for 20-25 kroner stykket, drinks for 40-60 kroner og måltider som sagt for 50-80 kroner. Alt betaling foregår via chippen på festivalarmbåndet, som du kan tanke op løbende på dertil indrettede optankningsstationer, og på de fire dage festivalen varer kan du snildt forkæle dig selv og stadig opretholde et budget på 7.000-8.00 tjekkiske krunar (max. 2.200 DKK). 
Udenfor festivalens område kan du for det meste klare dig med dit VISA/kreditkort, men det er dog en god idé at hæve fx. 2.000 CZK ved ankomst til Tjekkiet, da du snildt kan havne i kiosker/supermarkeder, der ikke er lige så fleksibelt indstillede i.f.t. kreditkort., som vi er vant til hjemmefra.

BA5

Logistik og praktikaliteter
Selv er jeg ynder af telttilværelsen, hvor du her kan købe dig ind på godt kontrollerede campingområder fra 250 DKK og opefter, blot fem minutters gang fra festivalportene. I år med både indkøbsfaciliteter og et fællestelt til lidt hurtigt engelsk morgenmad inden godmorgen-grind på pladsen. Ønsker man en powerbank eller andet ladet op undervejs i løbet af dagene, så kan man inden festivalstart tilkøbe sig en lockerbox lige ved indgangen for cirka 300 DKK for hele ugen, hvor du finder et USB-stik, som du så kan tilkoble dit elektroniske habengut i løbet af dagen.
Er du mere mageligt indrettet, så er der dog også nok af hotelmuligheder i nabobyerne, hvor festivalen stiller gratis festivalbusser til de respektive byer til rådighed. Brutal Assault er gode til selv at dele information om, når dette eller hint hotel har åbnet for værelsesbestillinger, men vil du selv holde øje, kan det betale sig at fokusere på hoteller i byerne Nachod og Hradec Kralove, som begge bliver tilgodeset af Brutal Assaults festivalbusser.

Med hensyn til transport fra Danmark er Josefov/Jaromer nemt at finde til. Nogen vælger at køre hele vejen, men søger du andre transportmuligheder, så kan du fx flyve til Prag og tage resten af vejen derfra enten med bus/tog eller (hvis I er en mindre gruppe) leje en minibus. Sidstnævnte valgte vi sidste år for 200-300 kroner per næse, mens vi i år valgte at tage en Airport Express-bus til Prags hovedstation, og så købe en togbillet på første klasse via deres lokale (og engelsksprogede) app "Muj Vlak" til Jaromer for 100 DKK hver vej.

BA6

Dansker i Tjekkiet
Du får givetvis sværere ved at få dækket dit behov for leverpostej, saltlakrids og granatæbleshots bare for et par dage - men slige ligegyldigheder er for længst forduftet, når du er på fortet. Bevares, din danske baggrund glemmer du nok ikke helt, taget i betragtning, at vi vel i år var henved 100 danskere repræsenteret på festivalen, på tværs af deltagere og kunstnere (Saturnus/LLNN/Cabal/Konvent m.fl.), så sproget florerer ofte i omgivelserne, hvad end du vil/opsøger det eller ej - og med god grund. Line-uppet holder en høj standard, hvis du ynder din metal til den mere grænsesøgende side. Økonomisk kan du leve virkelig godt både på faste og tørre varer på Brutal Assault uden at udhule opsparingen tidligt på måneden, og sidst, men ikke mindst, er det en velorganiseret festival, der har både de dramatiske virkemidler, de historiske kulisser, det lækre vejr (gerne i lejet á la 28-32 grader) og det brede udvalg af underholdende indslag til at tale sin sag. 
Vælger du at tage anbefalingen til efterretning, så vær dog opmærksom på, at det altid betaler sig at købe festivalbillet i god tid (prisen stiger løbende), og at hoteludbuddet er vidt efterspurgt, hvis ikke camplivet tiltaler dig.

Hvis ikke du er hæmmet af, at industriferien typisk ophører netop den uge, så kan vi kraftigt at skrive d. 7/8 - 10/8 2024 bag øret til flere brutale toner i det tjekkiske – hvad end de så har fundet af skønherligheder i bookinghatten til den tid.

BA7