Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et år uden Copenhell: Vreid

Updated
Vreid

Vreid holder jernene ved ilden med live-streams, arbejde på næste album og flere andre projekter i ærmet. Trommeslager Jørn Steingrim Holen har givet os sit besyv med fra de norske bjerge om en sommer uden festival-aktivitet, mens han ser frem til Copenhell 2021.

Kunstner
Titel
Jørn Steingrim Holen
Koncertarrangør
Fotograf
Henrik Reerslev
Forfatter

I skulle have spillet på Copenhell i år. Hvad er jeres forhold til denne festival?

Jeg har et rigtig godt indtryk af Copenhell. Meget professionelt set-up, godt organiseret og en af Skandinaviens største festivaler, sammen med Sweden Rock og Tons of Rock.

Hvad betyder det for jer som band, at blandt andet Copenhell 2020 er aflyst?

Selvfølgelig går vi glip af en masse vigtige indtægter, ligesom alle andre, men vi kommer helt sikkert igennem en sommer uden jobs. Udover det, så bliver det jo bare en helt anderledes sommer. Dét at turnere er altid noget, vi ser meget frem til, og festivaler er noget særligt. Der er noget ved det her med at forberede sig til showet, shuttlebussen fra hotellet, selvfølgelig koncerten i sig selv, men også den kolde øl, den gode musik, at mødes med venner og andre bands. Det er det, jeg savner mest lige nu.

Hvad havde I ellers på programmet i løbet af festivalsommeren?

Vi har allerede misset Ragnarok Festival i Tyskland og Inferno Festival i Norge. Så var der Copenhell, to festivaler i Grækenland og Into the Grave i Holland.
Vi har dog stadig Spetakkelfest i Norge til efteråret, og så Jönköping Metalfest i Sverige til november.

Hvad skal I så lave, når I ikke skal spille koncerter?

Vi har allerede lavet en live-stream fra bjergene i Sogndal her i weekenden – det var sjovt og så ud til at være en stor succes. Vi arbejder også på andre projekter, som der kommer mere info ud om senere, men mere vigtigt er, at vi er begyndt på præ-produktion på den næste Vreid-plade, så det går ikke stille for sig.

Afhængig af hvor længe jeres mulighed for at turnere begrænses, har I så gjort jer nogen tanker om, hvordan I vil udvikle jer som band, indtil alt er normalt igen?

Jeg tror det vigtigste er ikke at fortsætte ad samme spor plade efter plade, men både at prøve og turde at udfordre sig selv. Vi prøver altid at udvikle os, selvom den her ”Nu skal vi bare gå en anden vej” selvfølgelig kan have den omvendte effekt.

Hvilken betydning tror I, nedlukningen vil have for musikbranchen i de kommende år?

Jeg tror, det er for tidligt at gisne om, hvis vi snakker branchen over en bred kam. Mit bud er, at de fleste kunstnere vil overleve, men bliver nødt til at tilpasse sig til et nyt regelsæt. Færre spillesteder, lavere lønninger og den slags. Branchen er afhængig af, at hele kæden hænger sammen; scene, lyd, lys, spillesteder, sikkerheden og så videre. En af de største musik-distributører i Norge er allerede gået konkurs. Det vil sikkert ske for en masse andre selskaber, og nogen af de rigtig dygtige folk vil muligvis skifte branche, og det kan så påvirke spillestederne. Selvfølgelig er det et worst case scenario, men stadig; det kan ikke udelukkes.

Har I selv ladet jer inspirere af andre kunstnere og deres måde at håndtere krisen på?

Det nemme svar vil være nej – vi gør tingene på vores egen måde. Men altså, vi kigger også på andre måder at tilpasse sig, såsom vores live-stream, men i den sidste ende glæder vi os bare til 2021 og videre frem mere end nogensinde.

Hvad er efter jeres mening det bedste, der er kommet ud af denne situation?

Hvis vi snakker fra et branchemæssigt synspunkt, så kan jeg intet nævne. Personligt har jeg brugt mere tid med min familie det her forår end nogensinde før – hvis det er et svar.

Får vi jer at se på Copenhell 2021?

JA, helt klart! Vi har allerede offentliggjort showet, og ser frem til at komme til København!