House of Franco #36

Populær
House of Franco #36

El Franco har denne gang kastet sig over det københavnske hardcore pladeselskab, Adult Crash, og interviewet vinyl bossen Jakob, der muligvis har Danmarks største hardcore/punk/metal samling.

Kunstner
Titel
Adult Crash Records
Fotograf
Catherine Pattinama Coleman

Lad os først snakke om weekendens koncert i Ungdomshuset på Dortheavej 61, hvor der var propfyldt med mennesker. Godt at det blev rykket fra Dødsmaskinen til den store sal. Hvad var det for et slags arrangement?

- En præsentation af bands som har udgivet plader på Adult Crash. Planen var, at det skulle ha været lidt mere omfattende – en 1-dags festival. Det endte så med 5 bands, som nok ikke kunne kaldes en festival. Det blev så en "showcase", hvad jeg så har måtte høre for, haha. Det er jo lidt at trække ord fra finansverdenen.

Ja, de kommercielle pladeselskaber ynder at bruge betegnelsen.

- Ja, så er jeg også kommerciel, eller det her var et skridt i mod det. Måske i den retning.

Det var pænt besøgt, og alle bands leverede varen. Hvor lang tid har Adult Crash eksisteret?

- Siden 2008. Den første udgivelse med Adult Crash logoet på var en single med Ripping Headache.


(Hjertestop 15/10 @ Ungdomshuset)

Du udgiver ikke bare musik, du tager også på tour med bands?

- Ja, alle udgivelser er med bands, som jeg socialiserer med. Mange af udgivelserne har været med lokale bands. Semi-lokale bands. I hvert fald Skandinaviske band, som alle sammen er venner. Det er trist at sidde hjemme på sin flade røv.

Er du i merch boden, eller bag rattet?

- Primært bag rattet. Og hjælper til hvor der skal hjælpes til. Det skifter lidt fra gang til gang.

Det er mest københavnske bands? Selvom der var 2 svenske bands i lørdags.

- Jeg ville faktisk gerne ha haft et par svenske bands mere på. For at udjævne det lidt. Det kunne desværre ikke lade sig gøre denne gang.

Der er en svensk connection. Er det bands fra bestemte steder eller genrer du er interesseret i?

- Det er musik, som jeg brænder for – spredt udover et stort område. Et par bands fra Umeå bl.a. UX Vileheads, og der er et fra Uppsala, som hedder Obnoxious Youth. Nitad fra Stockholm. Selfabuse og Fy Fan fra Malmø. Så det er ikke et bestemt sted, jeg begrænser mig til. Der er musik og mennesker. Og ikke nødvendigvis i den rækkefølge.


(Death Token & Martin fra Sinister Creation i stagedive humør 15/10 @ Ungdomshuset)

Det er også sjovere...


- Ja. Det kunne jo være sjovt at kun fokusere udelukkende på de lokale bands, det brænder jeg mest for. At kunne være med til at dokumentere og hjælpe de lokale bands, men København har en forholdsvis lille hardcore scene.

Kick ’n’ Punch og senere Repoman Records kørte lidt den stil før, men der er ikke så mange udgivelser fra dem af, som før i tiden.


- Den ene halvdel Kick ’n’ Punch var mig, som jo er Adult Crash. Så da vi besluttede at gå hver til sit, holdte jeg selvfølgelig ikke op med udgive plader.


(Death Token 15/10 @ Ungdomshuset)

Og Banger har jo travlt med pladebutikken, Moonless og familielivet. Jeg har hørt, at du planlægger et metal selskab?

- Det har altid været 50/50 med punk og metal, jeg er opvokset med begge genrer. Så nu har jeg og min bror besluttet os for, at ikke mere at brokke os over, at der ikke sker noget på metal scenen og stå på sidelinjen. Så vi tager arbejdstøjet på. Selskabet hedder Serpent Pulse, og første udgivelse kommer i morgen.

Hold da op. Og hvem er så første udgivelse med?

- Et københavnske dødsmetal band fra 90’erne som hed Usipian. Deres fuldlængde fra 1996, ’Dead Corner Of The Eye’, som kun blev udsendt på cd.

Metal og hardcore punk. Jeg havde aldrig set Obnoxious Youth før, aftenens store overraskelse (deres nye album, 'The Eternal Void', bliver anmeldt i House of Franco, ed.)...de blander lidt begge genrer.

- Ja, på deres plader blander de to genrer og 70’er psykedelisk progressiv rock. Jethro Tull, Black Sabbath og straight up amerikansk hardcore. Med et twist. Jeg prøver ikke at begrænse mig.

Det følger måske også udviklingen fra K-Town punk dagene til nutiden, hvor nyere lokale hardcore bands er blevet mere metalliske end tidligere?

- Ja, og andre er stadig to-fingre-i-røven punk. Jeg står bare på sidelinjen og klapper i takt. Det virker som om, at skyklapperne er blevet lidt mindre, og folk kigger i flere retninger. Hvad der gør det mere interessant.


(Night Fever 15/10 @ Ungdomshuset)

Jeg har lige anmeldt Bobby Liebling-dokuen, ’Last Days Here’, som blev vist i Grand, og der var både Roadburn doom metallers og folk fra Ungeren.

- Der findes god musik og der findes dårlig. Det er det eneste, der er at sige til det. Og Pentagram er absolut i den første katagori.

Adult Crash udsender kun vinyl?

- Vinyl og bånd. Det er de to formater, som jeg samler på. Jeg ejer måske 20 cd’er.

Ja, jeg sidder og kigger på din ENORME pladesamling, det er højst et par promiller som er cd’er. Det er en af de aller største samlinger af vinylplader jeg nogensinde har set. Det har taget nogle år.

- Ja, det har taget nogle år. Det er nok fordi, at jeg ikke har andre laster, haha. Dette er mine sparepenge som er investeret i en årrække.

Navnet Adult Crash?

- Det passede så godt på mine jævnaldrende, der stille forsvinder væk. Villa, vovse og volvo. Ikke fordi jeg vil pege fingre af dem, det er fint. Men der er en linje i tekst med Minor Threat, som navnet er skamløst stjålet fra. Teksten er så aktuel nu, som så da den blev skrevet for mere end 30 år siden.

Adult Crash er meget centreret om Ungdomshuset?

- Det er det unægteligt, det er der jeg har slået mine folder gennem mange år.

Samme her. Både det nye og det gamle. Hvad synes du om det nye Ungdomshus i f.h.t. Jagtvej 69?

- Det nye mangler nostalgien. Der er nogle følelser man har med, fordi man var teenager i det gamle. Man så tingene med andre øjne, da man begyndte at komme på Jagtvej 69. Men det er vigtigt, at der er et lignende sted, hvor unge mennesker kan få de samme oplevelser, som jeg havde. Musik scenen der ude er spirende, og der har været nogle fantastiske koncerter. Det er nok det jeg vælger at fokusere på. Jeg kunne godt sætte mig ned og tude over at bygningen, Jagtvej 69, der var bygget som forsamlingshus, er væk.


(Et tilfreds publikum 15/10 @ Ungdomshuset)

Det var også et historisk monument, hvor bl.a. det første møde den danske kvindebevægelsen havde fandt sted.


- Ja, der var mange ting, som talte for at huset skal ha lov til at blive, men det var nok en for varm kartoffel i lokalpolitikernes hænder. Men lad os ikke dvæle ved fortiden.

Nej, vi skal se fremad. Hvad bringer fremtiden for Adult Crash, mere af det samme?

- Der er projekter, som er mere af det samme. Men der er ikke nogen begrænsninger.

Er det kun dig som er involveret i Adult Crash, er det en 1-mands operation?


- Min kæreste Christina er nok en ufrivillig sekretær, og står for en del af den tekniske og grafiske del af Adult Crash. Men det er mig, som er diktator og shitworker på en gang. Jeg har selvfølgelig et større netværk, men det er mig som er i førersædet.

Hvad med at få Adult Crash ting udsendt i udlandet, f.eks. USA?

- Jeg er en del af et større DIY-netværk. Det med at få plader ud i USA, er der flere som modarbejder, så godt som de nu kan. Bl.a. postvæsnet som bliver ved at hæve priserne, så det nærmest er umuligt. I 2011 giver det mere mening, at finde nogle ligesindede på den side af Atlanten, der kan lave tryk. Det har Adult Crash gjort med adskillige ting, der er udsendt i Europa. Det er udviklingen.

Tak for interviewet, Jakob, og tak for kaffe.

http://www.adult-crash.com/

http://serpentpulse.blogspot.com/

Til orientering skal det nævnes Serpent Pulse afholder - hvad der må være selskabets debutkoncert - et metal show på Loppen den 9. november med Unausspreschlichen Kulten (Chile), Necroholocaust (Canada) og danske The Cleansing.


PS. Jacob var i øvrigt beæret over, at interviewet blev foretaget med den samme diktafon, som Anvil/Lips interviewet blev med lavet med, haha.

http://www.adult-crash.com/
http://serpentpulse.blogspot.com/