Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Krigsguden #222

Populær
Updated
Krigsguden #222

Jens anmelder debutalbummet 'Jealousy Hits' med de unge progrockere Værket.

Kunstner
Titel
Jealousy Hits
Label

Værket - 'Jealousy Hits', lp (Escho)

Dette unge seksmandsband fra København minder ikke rigtig om andre fra hovedstaden. Flere medlemmer har baggrund i black- og dødsmetal navne som Slægt (Danmarks pt. absolut bedste metalband) og Reverie samt NWOBHM-rockerne Kamp. Værkets musik kunne dog ikke være længere væk fra disse bands.

Vores unge venner har en hed kærlighedsaffære kørende med 70ernes progressive rock. Jeg har set over en håndfuld koncerter med Værket, der startede som et instrumentalband med deres første job i Ungdomshuset på Dortheavej, hvor folk intet fattede af bandets vision. Senere fik de Jacob Emil Pedersen med på vokal.

Nu er kom debutalbummet så endelig ud tidligere på sommeren i en flot vinyludgave på Escho, som også har udsendt Iceage. Og jeg må sige, at det fuldt ud lever op til mine forventninger. Jeg har tidligere i Devilution kaldt Værket for "Jethro Tull på amfetamin", men der er en del flere facetter i deres proggede rock. I et interview med Knife Magazine (kun ude i bladform), jeg lavede tidligere på året med organisten Peter Tange, nævner han også Emerson, Lake & Palmer. Faktisk afslutter han interviewet med at hylde netop afdøde Keith Emerson, der desværre begik selvmord. Fans af King Crimson vil hellere ikke gå helt galt i byen.

Keith Emerson lavede også soundtracks, bl.a. til Dario Argentos horrorklassiker 'Inferno', og Peter Tangge fremhævede da også det filmiske som en stor inspiration for bandet. Da jeg hyrede Værket til at spille til mit julearrangement for Virus Bio, spillede de en sag fra soundtracket til 'Cannibal Holocaust'. 'Jealousy Hits' består af fire lange kompositioner af ultraenergiske (Adam Nielsens trommespil er som en meteorregn!), komplekse, men også meget smukke udgaver af, hvordan progrock kan lyde 2016. Alt sammen godt hjulpet af en eminent produktion af bandet og Jens Benz samt masterering af Peter Peter.

Er det en retrohyldest til 70ernes progressive rock? Både ja og nej, da Værket tilføjer mange unikke ting til det samlede lydbillede. Udover guitar, bas og trommer er der tværfløjte, orgel, trompet, og så er der Jacob Emil Pedersens vokal, som ikke rigtig lyder som nogen andres i "genren". Jeg tænker nogle gange på Morrissey, hvad der sikkert er kættersk at sige. Titelnummeret mindede mig lidt det nyere progband Astra fra San Diego, som jeg engang så til Roadburn.

For de fleste uindviede kræver Værket og deres debutalbum nok lidt tid, men tag den, og du vil blive rigt belønnet. Værket er et af danmarks p.t. mest spændende og unikke bands, som kan være mere end stolte over deres baby. Lp-coveret er i øvrigt et herligt kitschet maleri, som hænger i deres øver på spillestedet Mayhem. Hvad er der mere at sige end det gamle Roadburn-slogan - PROG OUT WITH YOUR COCK OUT! 

Menu