Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Manilla Road til Metal Magic IX

Populær
Updated
Manilla Road til Metal Magic IX
Manilla Road til Metal Magic IX
Manilla Road til Metal Magic IX

Metal Magic kan i dag præsentere en vaskeægte undergrundslegende på Metal Magic IX: Det mægtige episke metalband Manilla Road spiller deres første koncert i Danmark nogensinde på næste års Metal Magic.

Manilla Road er det bedste 80’er-metalband, du (sandsynligvis) aldrig har hørt. Ikke desto mindre er bandet et af de mest respekterede bands i undergrunden – og Manilla Road er det ene af to bands (det andet er Venom), Fenriz namedropper i ’Raised on Rock’ på Darkthrones ’F.O.A.D.’. Det i sig selv burde give et hint om, at det er et band af en særlig kaliber, der gæster næste års Metal Magic som headliner.

Bandet blev dannet helt tilbage i 1977 af leadguitarist og sanger Mark ”The Shark” Shelton, men fandt for alvor formen med deres tredje album, ’Crystal Logic’ fra 1983. Den indvarslede bandets klassiske trilogi, der også bestod af ’Open the Gates’ og ’The Deluge’; det er de tre album, der regnes for klassikerne i Manilla Roads bagkatalog, og som af connaisseurer også regnes for metalklassikere i al almindelighed. Her spillede bandet en episk form for metal, der bestod af lige dele proto-power metal og NWOBHM med prog-rockede tendenser, og som kunne minde om bands som Cirith Ungol, Brocas Helm, Pagan Altar og Manowar i deres tidlige, mere rå periode. Kræs for kendere, med andre ord.

Desværre udeblev gennembruddet, og Manilla Road. Måske skyldtes det thrashens gennembrud; en afgørende game changer i metallen, der pludselig fik meget af den mere klassiske metal til at tage sig mere bedaget ud, end den var, som Devilution var inde på i anmeldelsen af genudgivelsen af ’Out of the Abyss’ fra 1988; måske skyldtes det dårlig distribution og manglende turneren i Europa; måske skyldtes det interne stridigheder om retningen. Måske var det bare en kombination. I hvert fald måtte Manilla Road i stedet nøjes med at være et af metallens hårdtarbejdende kultbands, der udgav det ene gode album efter det andet og havde en dedikeret fanskare, der agtede bandet højt, men ikke nåede ud til et bredere publikum.

Bandet blev opløst i 1992, men gendannet som lokalt band i 1994, før en større reunion fandt sted på Bang Your Head-festivalen i 2000. Siden har Manilla Road udgivet en række plader, de fleste af konsistent høj kvalitet, og de er vel nærmest større nu, end de var i 80’erne. Udskiftninger har der været masser af, med Shelton som eneste konstante medlem, selvom dele af hans vokalpartier er blevet overtaget af Bryan Patrick.

På trods af udskiftninger har Manilla Road et ry som et fornemt liveband, og vi tør godt gætte på, at de får sig en del nye fans efter Metal Magic IX.

Festivalen har tidligere offentliggjort bands som det progressive black metal-band In the Woods…, danske Denial of God, Nemtheanga fra Primordials sideprojekt Dread Sovereign, det franske black metal-band Aosoth og de klassiske tyskerthrashere Iron Angel, der var en hovedinspirationskilde for den norske black metal-scene i slutningen af 80’erne og begyndelsen af 90’erne. Flere navne er på vej.