Roskilde Festival '16: Guide til fredag

Populær
Roskilde Festival '16: Guide til fredag

Fredagen på Roskilde byder på Devilution-favoritterne Meshuggah og Mutoid Man, men du skal selvfølgelig også se Neil Young og blive trommet igennem af Fox Millions Duo. Hvis du vil have et skyd psych-rock, så er der både Paper i den syrede ende og Tame Impala i den mere poppede kategori.

FOX MILLIONS DUO – Pavilion, 14:30

Fordi: Er du trommeslager? Så gå ikke glip af Greg Fox’ møde med Kid Millions (fra Oneida). Dette er den anden af de hele tre koncerter, Greg Fox spiller på dette års Roskilde Festival. Fox kendes bedst for at sidde bag gryderne i udskældte Liturgy, eksperimenterende Zs og Guardian Alien (som spiller om lørdagen på dette års festival). Han var ikke med, da Liturgy spillede på netop Roskilde for nogle år siden, men nu gør han skaden god igen, blandt andet med denne omgang trommeridt tidligt på Pavilion fredag. At dømme efter duoens debutalbum fra sidste år, kan man forvente sig et mix af Steve Reich og krautrock.

For: fans af Greg Fox, Kid Millions, Oneida, Steve Reich, Can.

Pensum: ‘Lost Time’.
BIFFY CLYRO – Arena, 16:00

Fordi: De skotske alternativrockere i Biffy Clyro udgiver deres 7. studiealbum, ‘Ellipsis’, i ugen efter Roskilde Festival, hvor de indtager Arena fredag eftermiddag, så de vil med stor sandsynlighed give smagsprøver på den nye skive. Det er storladen “alt rock” med poppede tendenser, så der er garanti for at blive lidt blød i knæene. Tag din udkårende under armen, og lad de tre skotter synge serenader for jer.

For: fans af The Black Keys, Arcade Fire, Feeder.

Pensum: ‘Infinity Land’, ‘Only Revolutions’.
LETLIVE. – Pavilion, 20:15

Fordi: LETLIVE. bruger post-hardcoren, som de formentlig har hørt den hos Every Time I Die, på nye og interessante måder ved at blande genren med en lang række andre genre så som alternativ rock a la Enter Shikari, emorock a la Thirty Seconds To Mars, et my melodisk hardcore, der giver mindelser om Evergreen Terrace, og sågar lidt hip hop-vibrationer som på nummeret ‘Banshee (Ghost Fame’). Der er med andre ord meget på færde i LETLIVE.s genrehybrid, som samtidig må være garant for et sprudlende liveshow.

For: fans af Enter Shikari, Every Time I Die, Thirty Seconds To Mars.

Pensum: ‘If I’m the Devil’, ‘The Blackest Beautiful’.
NEIL YOUNG + PROMISE OF THE REAL – Orange, 21:00

Fordi: For det almene metalhoved er den efterhånden 70-årige Neil Young muligvis ikke lige så ikonisk en guitarist som hverken Matt Pike eller Kerry King, men at the godfather of grunge har et forhold til det at spille spade, der hører hjemme i den tungere ende af rockmusikkens obligatoriske sangskat, kan genrens stamtræ ikke komme uden om. Anciennitet er dog heldigvis langt fra alt, denne tunge, skelsættende canadier har at præsentere anno 2016. Tværtimod. Rockguitarens fane holdes særdeles højt også i dag, og forhåbentlig har vi en skramlende beskidt koncert i vente - med guitar en masse!

For: alle os med ørerne skruet ordentligt på. Og Peter Steele approves.

Pensum: ’Everybody Knows This Is Nowhere’ (1969), ’On the Beach’ (1974),  ’Zuma’ (1975), Ragged Glory’ (1990), ’Greendale’ (2005), ’Chrome Dreams II’ (2007), ’Le Noise’ (2010), ’Psychedelic Pill’ (2012).
PAPER – Gloria, 22:30

Fordi: Du ikke alene er til kraut-punk, men til svensk kraut-punk. Musikken baserer sig efter sigende på frustrationen fra punk og monotoniens desperation kombineret med popmelodier. På førstesinglen fra deres seneste udspil, ‘We Design the Future’, får denne kombination af frustration og monotoni Paper til at lyde som en interessant hybrid mellem Joy Division, Kraftwerk og New Order tilsat en smule speed. Så har man trang til en anderledes musikalsk oplevelse, så tag forbi Gloria og oplev kraut-punktrioen Paper.

For: fans af Kraftwerk, New Order, Joy Division, Neu!.

Pensum: ‘We Design the Future’.
TAME IMPALA – Arena, 23:30

Fordi: Bortset fra seneste udgivelse ’Currents’ læner australske Tame Impala sig op af psykedelisk støjrock, men vi tror på, at de mere elektroniske tendenser, som på det seneste er poppet op, vil være mindre til stede i koncertsammenhænge.

For: fans af Kurt Vile, Flaming Lips.

Pensum: ’Innerspeaker’, ‘Currents’.
MUTOID MAN – Pavilion, 00:15

Fordi: Hele tre af vores skribenter havde efterårets københavnske koncert med dette new yorker-band på deres topliste over årets shows. Nu skal det blive spændende at se, om den rasende duo kan leve op til de gode takter fredag nat på Pavilion. Der var i hvert fald mange, der blev blæst omkuld af superduoen sidste efterår. Steve Brodsky fra Cave In står i front, og som indpisker bag trommerne finder man ingen ringere end and Ben Koller, der også slår på tromme i Converge og All Pigs Must Die. Forvent en heftig og kort koncert!

For: fans af Mastodon, Torche, Converge.

Pensum: ‘Bleeder’.
MESHUGGAH – Avalon, 01:15

Fordi: Sveriges konger af polyrytmisk totalmetal altid er leveringsdygtige i solide shows. Sidst, de spillede på festivalen, var i 2010, hvor koncerten desværre blev ødelagt præget af lav lyd og et ærgerligt spilletidspunkt tidligt på dagen. I år er der dog lagt op til den store forløsning på denne eneste skandinaviske sommerkoncert: Med en spilletid halv to lørdag nat vil folk, der stadig kan stå på begge ben før koncerten, med al sandsynlighed komme vaklende derfra.

For: alle med en interesse i, hvor skarpt metal kan spilles – om det så djenter eller ej.

Pensum: ’Destroy Erase Improve’, ’Nothing’, ’obZen’ og ’Koloss’.