Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Vort Fatum 2019: Blod, black og brodne kar

Populær
Updated
Akitsa_Mayhem_Vort Fatum 2019
Screenshot
Nuclear War Now!

En kendt nynazist og morder, tyve maskerede antifascister, peberspray, en brækket næse og en smadret merchbod. Hvad skete der egentlig på Mayhem lørdag aften? Devilution har samlet en række vidnesbyrd, som vi bringer her.

Fotograf
Adriana Zak
Forfatter

Black metal-festivalen Vort Fatum endte lørdag aften i kaos. Under koncerterne med Jordablod og Akitsa opstod der tumult og slagsmål.

En gruppe antifascister havde identificeret Hendrik Möbus blandt publikum. Han er en kendt nynazist og dømt morder, som i 90’erne og begyndelsen af 00’erne sad inde for mord og nazistisk propaganda. Endvidere er han frontmand i bandet Absurd, arrangerer festivalerne Asgardsrei og Hot Shower og driver selskabet Darker Than Black, altsammen med udgangspunkt i NSBM: Nationalsocialistisk black metal eller slet og ret nazi-black.

Men hvordan forløb det præcis lørdag aften på Mayhem? Rygterne har svirret på de sociale medier, også på vores egen Facebook-side. For at opklare hændelsesforløbet har vi været i kontakt med en række mennesker, der var til stede på aftenen og giver deres vidnesbyrd her. De fleste ønsker at være anonyme i artiklen. Devilution kender deres navne og kan sige god for, at de var til stede på aftenen.

Første episode
Tumulterne startede først under svenske Jordablods koncert. Kilde A skitserer det således:

“Til at starte med kom der to maskerede folk ind, imens bandet Jordablod spillede. De gik målrettet efter Hendrik Möbus, som stod over i merchboden sammen med sin kæreste, og så vidt jeg kunne se fik de begge lidt tæsk. Der var folk fra begge sider i slagsmålet, som heldigvis ikke varede længe, før de to maskerede igen gik ud eller blev smidt ud. Særligt kæresten virkede meget rystet over oplevelsen og var i smerter.”

Ifølge en anden kilde var det ikke to, men fire personer, der stod bag overfaldet.

Kilde B: "Jeg står nogle meter foran Möbus, som opfører sig som velsagtens den mest stille og rolige person under festivalen. Nogle har fået nys om, at han var til stede og spredt det til udøvende Antifa'ere i området. Under Jordablod-koncerten vælger cirka fire maskerede personer at entrére salen med fast retning mod hjørnet og deres mål. Jeg mærker et puf, vender mig om og ser, at Antifa overlagt angriber ham, hans kæreste og to venner, begge mænd, med vold. Der er tumult, og de prøver at forsvare sig. Möbus mister sine briller, og alle fire bliver slået. Der er en dør, lige hvor dette sker, som nogle folk skubber dem og Antifa ud af. Jeg ser, at en af Möbus' venner bløder fra tindingen, og kvinden kan ikke stå på sine egne ben efter slagene."

Herefter forsøgte Hendrik Möbus at tage ordet ved at indtage scenen og bane sig vej til mikrofonen.

Kilde C udlægger det således: “Imod den sidste halvdel af koncerten bliver vi gjort opmærksomme på noget tumult oppe ved forsangeren, da en eller anden makker (der viste sig at være Hendrik Möbus fra Absurd) prøvede at tage mikrofonen for at sige noget ud til publikum. Han blev stoppet, skubbet væk, og mere kom der ikke rigtigt ud af det. Ordet gik ret hurtigt på, at Antifa havde slået Möbus og folk i hans nærhed. På dette tidspunkt stod der en fyr ved merchboden, der blødte ved venstre øje.”

En fjerde kilde forklarer også, at overfaldet gik ud over folk, som ikke var Möbus.

Kilde D: “Under koncerten med Jordablod løb en mand op på scenen, tog mikrofonen og råbte et eller andet, jeg ikke kunne høre. Han blev hevet væk fra scenen, og koncerten fortsatte. Da jeg kiggede bag mig, stod en skægget mand med blod i ansigtet, tydeligt oprørt. Jeg ved ikke, hvem der slog, og er ikke sikker på Möbus' indblanding. Bagefter fik jeg at vide, at der var en nynazist til stede, og at det var ham, der havde fået bank. Jeg troede, at det var ham, jeg havde set med blod i ansigtet tidligere, der var omtalte nazist. Jeg har altså ikke set selve episoden med Möbus.”

En femte tilstedeværende var Tore Tvarnø Lind, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, der forsker i black metal-scenen i Danmark og lavede feltarbejde denne aften i Mayhem.

“Möbus står lige pludselig oppe i scenelyset under Jordablod og tager mikrofonen. Det var nogle folk fra Mayhem, der vristede mikrofonen ud af hånden på ham. Det tacklede de meget fint, men han var oprevet og ville tilsyneladende stoppe musikken. Hvorfor ved jeg ikke”, fortæller han.

Maskeret indtrængen
Jordablod spiller deres koncert færdig, og efter dem spiller hollandske Vaal hele deres sæt uden problemer. Men da aftenens hovednavn, canadiske Akitsa, går på, opstår der tumult igen.

“Vi står lige i kanten af publikum midt for scenen, så da døren i entreen bliver klasket op kigger vi straks over, hvor 20-25 sort-maskerede personer går to-og-to i række mod den modsatte side af lokalet. Bandet spiller, og de fleste har ikke lagt mærke til de maskerede mænds tilstedeværelse. Der opstår tumult ved merchandiseboden, hvor arrangører og gæster prøver at stoppe de maskerede personer. Det udvikler sig her til håndgemæng, der bliver slået, sparket og til sidst bliver de personer, der er i merchandiseområdet, gennemsprøjtet med peberspray”, beretter kilde C, og kilde A supplerer:

“Senere under sidste band, Akitsa, kom der hvad jeg vil gætte på var en tyve styks maskeklædte folk ind. Der stod ingen i entréen, så de gik direkte ind uden indblanding og gik igen målrettet efter Hendrik Möbus, der fortsat stod nede i merchområdet. Det blev til noget større slagsmål den her gang, og der blev kastet røgbomber med peberspray og - vist nok - også tåregas. Det startede henne i hjørnet, hvor Hendrik Möbus stod, men bredte sig hurtigt til hele salen, så man umuligt kunne være derinde uden at føle ubehag. Langt de fleste gik udenfor, og bandet stoppede kort derefter, da de opdagede, hvad der foregik.”

Koncerten stoppes
Ifølge Tore Tvarnø Lind blev der ikke brugt tåregas, som det også er blevet påstået flere gange på Facebook i løbet af gårsdagen. Det var snarere det noget mildere, men stadig stærkt forstyrrende, peberspray:

“Jeg mener ikke, det var tåregas, der blev brugt, men peberspray. Jeg oplevede tåregas, da der var optøjer på Nørrebro tilbage i 1993, og baseret på min egen kropslige erfaring vil jeg sige, at tåregas er væsentligt værre.”

Han beskriver selv forløbet således:

“Alle er kommet for at høre Akitsa, som i hvert fald er stort for Mayhem-scenen, men jeg mødte også nogle, der ikke kendte festivalens bands og bare var nysgerrige. I starten af andet nummer sker der noget. Jeg står ret langt fremme. Folk ved siden af mig begynder at hoste og gå ud pludseligt, og jeg vender mig om og ser merchboden, der er fuldstændig smadret, jeg ser de to døre, som er pivåbne, hvor folk vælter ud, mens de hoster. Jeg kan se på måden, folk bevæger sig på, at der sker noget udenfor, og at der er noget helt galt. Så vender jeg mig om mod bandet igen, som stadig står og spiller, men nikker indbyrdes til hinanden, før de stopper. Musikken stopper så, men der er en eller anden hyletone, og det hele fremstår meget surrealistisk – det røde scenelys og røgen står i rummet.”

“Vi står bare og ser det udfolde sig. Efter yderligere tumult går døren ved merchandiseboden op, og de maskerede personer vælter alt af bordene (merchandise, plader, flasker osv.) og fortsætter ud af lokalet”, siger kilde C.

Konfrontationen lurer
“Her bliver jeg prikket på skulderen af min kammerat der peger i retning af entreen", fortsætter kilde C.

"Pludselig begynder min hals og næse at brænde og svie. Vi stikker vores jakker foran ansigtet og bevæger os hostende mod udgangen. Ude foran venter hele den maskerede bande i en halvcirkel i gårdspladsen, hvor der allerede står folk fra publikum overfor, med flasker i hånden og venter på noget, der godt kunne ligne optakt til ballade. Der sker dog ikke yderligere, og overfaldsmændene forlader scenen i en hast. “

Tore Tvarnø Lind går også ud af venuen og beskriver det, der møder ham, således:

“Jeg går udenfor og ser som det første en af gæsterne, som ligner en, der har fået en støvle i hovedet. Han bløder voldsomt og holder sig for ansigtet. Folk er rådvilde, og der er en, der løber rundt og råber efter vand på spansk. Det viser sig, at han havde fået peberspray i øjnene. De fleste står udenfor på det her tidspunkt, og der står mange foran mig, men jeg kan se måske 15-20 maskerede mennesker, som står i formation. Jeg når at tænke, at nu kommer der sgu masseslagsmål, men så sker der ikke mere. Jeg prøver at finde ud af, hvad der foregår, men det er et latterligt kaos. Vi er nogle, der rydder op i merchboden, og folk hjælper hinanden.”

”Udenfor stod de tyve maskeklædte og virkede klar til en konfrontation, og én gut stod tilmed med en stol, han var klar til at slå med eller kaste, men der var ingen modstand fra festivalens gæster, så de gik hurtigt igen. Kort efter kom politiet”, siger kilde A.

Politiet og ambulancen ankommer
På de sociale medier var der stor snak om, at Hendrik Möbus endte i en ambulance efter aftenens overfald. Men det var ikke mange, der faktisk så ambulancen.

Det gjorde Mikkel Jensen dog. Han fortæller:

"Ingen vidste, hvor Hendrik Möbus var blevet af. Det var efter koncerten blev afbrudt. Han dukkede så lige pludseligt op ud af det blå, helt færdig af peberspray og slag. En 15-20 minutter efter han ankom og blev hjulpet og identificeret af politiet, dukkede ambulancen op, som han så gik ind i. Der blev også bestilt en ambulance til en anden person, som havde brækket næsen og flækket øjenbrynet. Jeg forlod dog stedet, før den anden ambulance dukkede op, men politiet forsikrede mig om, at den var på vej.”

Kilde D var ikke i lokalet, da antifascisterne kom.

“Da jeg kom tilbage, var der næsten tomt, alle var på vej ud, og man kunne ikke trække vejret. I gangen ved toiletterne så jeg en skaldet mand (så vidt jeg husker iført hvid t-shirt), der sad på gulvet og tog sig til hovedet. En anden mand kom hen til ham, og jeg hørte dem sige noget om at blive pebersprayet lige i ansigtet."

Akitsa fortsætter
Efter overfaldsmændene er løbet væk, og politiet har besøgt stedet, bliver der snakket om hvorvidt aftenens show skal have lov at fortsætte.

Det gør det. Men heller ikke dér er det uden småproblemer, påpeger kilde D.

“Kort efter gik Akitsa på igen, der hang stadig lidt peberspray i luften. Mange blev til koncerten, men stemningen var mærkelig. Der var specielt en gruppe mænd forrest, der var meget opildnede, heriblandt den skaldede mand, jeg havde set siddende i gangen. Samme mand fik mange kram og klap på skuldrene af folk. Da han stod til koncerten så jeg ham heile flere gange eller gentagne gange slå sig i brystet og række en knytnæve ud. Jeg så andre heile, men der var overvejende knyttede næver og djævlehorn.”

“Det var uvist, om bandet ville fortsætte eller ej, da folk var begyndt at gå hjem efter oplevelsen, men efter lidt tid og snakken var de klar igen og spillede videre. En vred gut stod forrest i publikummet og heilede, men blev mødt med modstand fra en af arrangørerne og stoppede heldigvis med det”, understøtter kilde A.

Den brækkede næse
Aftenens hændelser var en rystende oplevelse for mange af de fremmødte. En af dem i publikum, som det gik slemt ud over, var briten Ben Townend, der er bosat i Danmark. Han endte med en brækket næse og en opsprættet læbe.

Devilution har været i kontakt med ham, og han fortæller, at han reagerede og greb fat i en person, da antifascisterne trængte sig på oppe ved merchboden, hvorfor han blev centrum for opmærksomhed.

Oven på weekenden kan han ikke trække vejret gennem næsen, ligesom han har skrammer rundt omkring i hovedet og i nakken. Han fortæller, at han skal undersøges på Gentofte Hospital på torsdag, og at han i øvrigt ikke er nazist.

Tore Tvarnø Lind fortæller, at han ikke har oplevet noget lignende før.

“Det er vigtigt at understrege, at Mayhem er et spillested for eksperimenterende og ekstrem musik, og det er et rum, hvor man eksperimenterer musikalsk i mange retninger. Jeg var der begge aftener, og der var et meget blandet publikum. Jeg mødte folk fra Aarhus, der tager rundt og hører alverdens koncerter, og jeg mødte musikere fra metalbands, akademikere fra mit eget institut og folk fra Ungdomshuset og folk, jeg ofte møder til koncerter, ikke kun til black metal. Det var på mange måder almindelige mennesker, der interesserer sig for ekstrem musik.”

Han føler sig også vred over, at publikum tages som gidsel i andres ideologiske kamp.

“Jeg har købt billet til en musikfestival, som er en del af mit musikantropologiske feltarbejde i black metal-scenen, og inden festivalen er omme, er jeg sammen med samtlige andre til festivalen udpeget som nynazist, fordi nogle folk fra Antifa mener det. Det gør mig vred, for det var en meget blandet forsamling, der deltog på festivalen”, understreger han.

Kritik af Mayhem og Antifa
For en af vores andre kilder har aftenen dog også ført til en revision af spillestedet Mayhem.

“Hvis arrangørerne af Vort Fatum ikke gør det klart, at de tager afstand fra en fascistisk tilstedeværelse under deres arrangementer, vil jeg ikke længere møde op til deres koncerter. Jeg kan ikke støtte nazi-sympatisører og føler mig ikke tryg”, lyder det fra kilde D.

For andre ligger skylden udelukkende hos Antifas overfaldsmænd.

"Mit forhold til Mayhem har ikke ændret sig. Arrangørerne kunne ikke holde Antifa'ernes indtrængen tilbage, men en dørmand kunne nok have mindsket chancerne for overfald set i bagklogskabens lys", lyder det fra kilde B.

"Vort Fatum var en fantastisk festival med sublime bands. Hvis Antifa ville ramme tyskerne, så vent til festivalen er ovre og gør det udenfor. At få et spillested til at blive evakueret og tilmed tæske en kvinde er skamfuldt og alt andet end velset. Antifa gjorde sig selv til total grin på to ellers fredfyldte dage. Kan man ikke lide en musiker, et band eller lignende, så bliv hjemme og vær gnaven. Vold er ikke vejen frem, og det ser ikke sejt ud."

Fik reserveret en billet
Mayhems booker og ansvarlig for festivalen, Jesper Bagger Hviid, har selv været ude og imødekomme kritikken med et opslag på Facebook søndag eftermiddag. Her skrev han:

“Hverken festivalen, de optrædende eller Mayhem var målet. Målet var en bestemt person i publikum. Han var altså ikke inviteret, men kom som gæst som alle andre. Han forsøgte at sprede sit budskab med flyers, men disse konfiskerede vi med det samme. Han prøvede endda også at afbryde koncerten for at tage ordet. Det nægtede vi ham selvfølgelig. Vi finder os ikke i vold på Mayhem og han vil derfor blive nægtet adgang fremover, da de maskerede hævnere følger egen vilje og derfor er ude af vores kontrol. Vi accepterer ikke vold af nogen art og vi booker ikke nazister. Mayhem handler kun om musik.”

Möbus selv har efterfølgende kommenteret på aftenens hændelser på onlineforummet Nuclear War Now!, hvor han også har vedhæftet et screenshot af en udveksling med Jesper Bagger Hviid, hvor Hviid bekræfter, at Möbus har fået reserveret en billet med en +1-gæst til festivalen.

Det tegner en streg i sandet for en af vores kilder: "Jeg skal aldrig til hans events igen", siger kilde D.

Det hører til de yderste sjældenheder, at danske metalkoncerter bliver afbrudt og stormet på den måde, som det var tilfældet lørdag aften. Det hører også til sjældenhederne, at internationalt kendte nazister er at finde blandt publikum.

Ifølge Tore Tvarnø Lind er én ting sikkert: “Black metal er blevet farligt igen.”

NB: Tråden på Nuclear War Now!-forummet med Möbus' egen udlægning af aftenen er siden blevet slettet. Vi har vedhæftet et screenshot her i artiklen i stedet for (rettet 19/3 kl. 9.45).

Menu