Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Modnet af frustrationer

Updated
ghost

Den 22. februar udgiver danske Ghost Iris nyt album. Et album, der er modnet og udviklet af den modgang, bandet har oplevet, samt et ønske om at danne en bandidentitet.

Danske Ghost Iris har siden 2014 gjort sig godt bemærket i udlandet såvel som herhjemme. Godt og vel 61.000 månedlige lyttere på Spotify taler sig eget sprog og er en klar indikator for et band, der er nået langt på kort tid. Næste kapitel i historien om det danske band er udgivelse af deres tredje fuldlængdealbum. Et album, der er anderledes end tidligere udgivelser, både hvad angår indhold og tilblivelse. Vi fangede trommelsager Sebastian Linnet og lead-guitarist Nicklas Grønlund Thomsen til en snak om den nye plade, identitetsudvikling og fremtiden.

“‘Apple of Discord’ er vokset af frustration”
Thomsen: Man bliver frustreret. Vi har været meget frustrerede. Vi har oplevet en masse modgang. Gear, der er blevet stjålet, utallige vigtige supportjobs, der er blevet aflyst i sidste sekund. Vi har været så tæt på så mange gange. Det gør en sur og ked af det. Det var nok sådan, det startede, der, vi fandt grundideen til pladen. Frustration over modgangen. Over gang på gang at være lige ved og næsten. Næsten at have guleroden for at se den blive kylet ad helvede til. Det er den følelse, ‘Apple of Discord’ er vokset af.

Linnet: Som navnet også angiver. Kimen, der leder til støre diskussioner. Taget fra den græske mytologi. En lille ting, der vokser sig større og pludselig begynder at betyde meget, måske for meget, i ens liv. Frustrationen. Det var det mindset, vi havde, da vi begyndte at skrive på den nye plade.

Thomsen: Derfor er pladen nok også lidt anderledes end vores tidligere. Den er mere metal. Når jeg skriver riffs, er det normalt en legestue, hvor det typisk kan blive meget funky. Denne gang har det nok været mere melankolsk. Som helhed er der nok flere mol-akkorder. Skalamæssigt er det ulig, hvad vi plejer at lave. Det er mere metal. Der er flere Cannibal Corpse- eller Chimera-inspirerede riffs. Det har været terapi for os og forhåbentlig en positiv overraskelse. Generelt vil vi gerne overraske og give vores lyttere noget nyt, ikke bare en ny ‘Blind World’.

“Udlejerne var et sødt ældre ægtepar, der dyrkede honning og syntes, vores musik var spændende”
Linnet: Den måde, vi har skrevet pladen på, har også været anderledes end normalt. Typisk skriver Nicklas en masse riffs, som jeg lytter igennem og giver feedback på. Det var også udgangspunktet denne gang, men det blev afsluttet som et kollektivt samarbejde. En uge før vi skulle have været på tour med The Faceless, blev touren aflyst. Endnu en gang var vi uheldige. Endnu en gang var vi frustrerede. Da alle havde taget fri fra arbejde, besluttede vi at få det bedste ud af frustrationerne. Det resulterede i, at vi bookede et svensk sommerhus i midten af ingenting. Tyve minutter fra det nærmeste supermarked, hvor udlejerne var et sødt ældre ægtepar, der dyrkede honning og syntes, vores musik var spændende.

Thomsen: For mit vedkommende har det også været anderledes og et kæmpe plus at have Daniel Leszkowicz (tidl. Scared by Beauty), at spare med og udveksle ideer. Han er god til at holde mig nede på jorden, så det ikke bliver for teknisk. Mere af det, jeg kalder Hatesphere-baseret, mere metalcore-baseret og mere straight forward. Han er pisse dygtig.

Linnet: Det, at alle var samlede i sommerhuset og kunne arbejde ud fra det skelet, Nicklas og jeg havde forberedt, resulterede i en langt bedre skriveprocess. Det kan også høres på pladen, at alle har været med – og at vi har haft en fælles følelse af afmagt og frustration. Det er en rød tråd, der går igennem alle numre. Hertil et ønske om at overraske og skabe noget nyt. Samlet set har det uden tvivl resulteret i en plade, der på nogen områder er mere metal og på andre en poppet overraskelse.

“Det var så Dimmu Borgir, at selv Dimmu Borgir ikke ville bruge det”
Thomsen: Vi arbejder med en del anderledes elementer. Don Veddas rene vokal på ‘Beauty in Expiration’ er et godt eksempel. De færreste vil måske forbinde ham med Ghost Iris, men resultatet er simpelthen for fedt og pisseørehængende. Hans bidrag vil forhåbentlig overraske de fleste.

Linnet: Modsat har Tyler Shelton fra Traitors lagt vokal til ‘The Rat and The Snake’. Et nummer, der i forvejen sandsynligvis er det hårdeste på pladen. Det er uden tvivl et nummer født af ren frustration. Vi ville bare have en fed featurevokal og prøvede til start, at få Dickie Allen fra Infant Annihilator med, men han svarede os aldrig. Tyler var til gengæld frisk med det samme. Han er en modbydelig vokalist og i min optik en af de ondeste metal-vokalister inden for det, han gør. Det stykke, han er med på, er simpelthen blevet så fedt og ondt. Fuldstændigt match med de følelser, nummeret er skabt af.

Thomsen: I sammen omfang tror jeg, at vores førstesingle, ‘Cowardly Pride’, kan overraske. Især c-stykket, som faktisk først opstod, da vi indspillede nummeret. Jeg havde en mavefornemmelse af, at noget manglede. Da Chris (Kreutzfeldt) og jeg diskuterede nummeret, fik vi den ide at have et Cradle of Filth-lignende kor, der lå på markeringerne. Selvom det ikke ligefrem var pissemeget metal, så lyder det fedt og skaber forhåbentlig en aha-oplevelse.

Linnet: Jeg kan huske, at vi sad og talte om, at det her stykke simpelthen var så Dimmu Borgir, at selv Dimmu Borgir ikke ville bruge det. Et forsøg på at skabe noget frisk, ligesom brugen af ride-bækken, som ellers ikke tidligere har været del af vores musik.

“VI har tænkt meget over, hvad Ghost Iris egentlig er”
Linnet: Da vi satte os ned for at skrive pladen, gik det op for os, at vi ikke havde en rigtig identitet som band, selvom vi har været på markedet siden 2014. Vi har været de her jokesters, der postede materiale, hvor vi skar ansigter, pruttede og var sjove. Det er en ting, vi har tænkt meget over. Hvad er Ghost Iris egentlig? Et spørgsmål, vi gerne ville afklare og forsøge at komme frem til med det her album. Frustrationerne er en rød tråd gennem pladen, men ikke hvad vi tænker som vores identitet. Det har virkelig været svært at pinpointe, andet end at vi ikke har en decideret profil. Men fokus er flyttet fra individerne i bandet til musikken.

Det har været vigtigt at have med i overvejelserne, på samme måde som vi søgte at have en rød tråd gennem alt, der vedrører ‘Apple of Discord’. Fra tematikken over vores kommunikation udadtil og til artwork.

Thomsen: Vi bruger samme farvepalet og søger at skabe et helhedsindtryk. I musikvideoer, albumcover og hvad der ellers deles på diverse platforme. Sådan har vi ikke tænkt før. Ghost Iris er nok blevet lidt mere voksne og fundet ud af, at vi skal tage os selv mere seriøst. Vi er ikke længere teenagere.

“Det er næsten vanvittigt at turnere med manden, der fik en til at interessere sig for at spille”
Linnet: Det kan forhåbentlig også godt både ses og høres. Både på pladen, og når vi har releasefest for pladen. Samme dag, som den udkommer, i Huset i Magstræde. Så vi håber naturligvis at se en masse glade mennesker den dag.

Thomsen: Ellers når vi spiller sammen med Soen. At komme på tour med dem som opvarmning er noget af det fedeste, der er sket for os. Men vi tror først rigtig på det, når vi sidder i tourbussen og touren er gået i gang. Vi har været i samme situation alt for mange gange, hvor det er gået galt.

Linnet: Det er jo lidt en anden type musik end vores, så vi var faktisk ikke helt sikre på, at det ville være et match, men nu det er bandet selv, der vil have os med, så siger vi ikke nej. Det er en kæmpe mulighed. Trommeslageren (Martin Lopez) var ham, der fik mig til at interessere mig for trommerne, dengang han spillede med Opeth. Så det er lidt vildt og næsten vanvittigt at turnere med ham. Og en god mulighed for at spille for en masse nye mennesker.

Thomsen: Det bliver ret vildt. Det er tourne i hele Europa, undtagen Sverige, i en rigtig tourbus. Det bliver fedt at prøve. Det der rockstar-liv, hvor man ikke står op kl. 04 om morgenen for at pakke ens sovepose og selv køre af sted. Og derudover spiller vi jo til Raise Your Horns på Bornholm og Viborg Metal Festival.

‘Apple of Discord’ udkommer den 22. februar via Long Branch records. Samme dag afholdes releasefest i Huset, og den 13. marts kan danskerne altså opleves på Stengade, hvor de varmer op for svenske Soen.

Læs alt om Ghost Iris.

Menu