Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Prime is coming for you!

Updated
Prime 2023

Januar er grå, trist og træls. Heldigvis er der lystpunkter. Blandt andet Prime is Coming, der endnu engang sætter et stærkt program og turnerer Danmark rundt. Hvad kan man forvente sig i år - og hvordan har tour-karavanen udviklet sig? Vi spurgte bagmanden Mirza Radonjica. 

Titel
+ Aphyxion + The Interbeing + Ghost Iris + SortHandsk + Royal Deceit + Hanging the Nihilist

I snart syv år har Prime is Coming været en fast del af den danske vinter. Tour-karavanen har rejst det danske rige tyndt og fremvist et bredt udbud af Prime Collectives kunstnere siden 2017. Det har været en rig mulighed for, at opleve nye spændende bands. 38 forskellige har været på plakaten gennem årene, herunder Blind Channel, der vandt det finske Grand Prix i 2021.

I samme periode er det lykkes at indsamle godt og vel 200.000 kr. til diverse formål. Et kunststykke få inden for samme kategori kan gøre efter. Men hvad var egentlig formålet med Prime is Coming, da konceptet i sin tid blev vakt til live? Mirza Radonjica uddyber:
– Prime is Coming var fra starten tænkt som en ordentligt rystesammen tur for hele kollektivet, mens vi samlede penge ind til et godt formål. Jeg var personligt meget inspireret af Vans Warped Tour, hvor man kunne have sådan et bandcirkus til at køre rundt og underholde land og rige rundt.

I forhold til det grundlæggende formål med touren dengang versus hvad det har udviklet sig til, forsætter Radonjica:
– Formålet var at skabe et lille flagskib, og for os at etablere noget, så vi som minimum kunne sikre en tre-fire helt unge bands muligheden for at spille en sammenhængende tour – båret af vores lidt større acts som trækplaster. Fodre fødekæden så at sige, samtidigt med at vi samlede lidt penge ind, og kom tættere ind på hinanden internt.

– Det har ligeså stille flyttet sig i takt med at Prime er blevet etableret og måske også fundet et bedre og smallere fokus. Vi har netop overstået endnu en omgang oprydning hvor vi har lukket Elevation PR, vi har sagt farvel til nogle bands, og står tilbage med ting, som vi har en forhåbning om kan rykke os videre op. Det betyder også at Prime Is Coming i år og fremadrettet vil være fokuseret på at skabe det bedste produkt til fordel for publikum, og lad os da bare være helt ærlige, til fordel for Prime Collective som en helhed. I år har vi to bands på programmet som ikke er en del af Prime Collective. Det gør vi, fordi vi ikke er blinde for, at der også sker utrolig fede ting uden for vores eget hus, og det er ting, som vi anerkender og har det helt fint med at give et udstillingsvindue.

Prime 2017                                                         Prime is Coming lineup 2017

Der er ikke tvivl om, at touren har ændret sig siden start. Touren har set sine udfordringer, har ændret form og formål. Man kan ikke andet end frydes på ægte dansk vis, når man ser tilbage på plakaten fra 2017. MØL var nederst, igang med de første spæde skridt, og udleve det potentiale der sidenhen har skabt en dansk, musikalsk succeshistorie – tilsvarende hvad angår Cabal:
– Nogle bands på Prime har rykket sig rigtig meget når det kom til billetsalg og har opnået international succes. Det har også haft indvirkning på, hvordan vi har indrettet os. Fællesbussen er blevet sparet væk, fordi lineup er spredt ud over hele landet. Der er færre bands på plakaten for at give en bedre oplevelse og for at lette trykket på afviklingen, som til tider har været presset i bund. Det irriterer mig egentlig grænseløst, at vi på den måde skulle effektivisere, for i min verden ville det være skønt med 12-16 bands over en weekend, men jeg må jo også bare erkende, at det kan folk ikke holde til. Der er ikke publikum eller penge til det, og at vi som land måske heller ikke kan præstere så meget kvalitet samlet på én aften.

Radonjica fortsætter:
– Vi vil for alt i verden undgå at blive en vilkårlig dansk bys metalfestival, uden nogen rød tråd og hvor 90% af de danske artister, der spiller i virkeligheden lever med et tab blot fordi der står “festival” på plakaten. Folk er stadig til fals for symbolik og termer, og det hjælper ikke bands frem. Alle bands på Prime Is Coming får som et absolut minimum dækket deres udgifter og får også en hyre. Der stilles lydperson til rådighed til bandet, som ikke er husets tekniker og en lysperson til shows.
 
Prime is Coming 2023
Plakaten er i år præget af nogle særdeles veletablerede danske navne og gode bud på næste generation. Vi lod Prime-bossen præsentere programmet, der snart vælter ind over Danmark:

Aphyxion behøver ikke en lang introduktion, og så alligevel er det værd at bemærke at bandet meget galant har rykket sig fra at være unge death metal-jyder med en meget dansk lyd, til at have en moderne og meget nutidig lyd, der har fået dem skudt ud over Danmarks grænser.

The Interbeing er friskt ude med et nyt album, som har fået virkelig flotte ord med på vejen i Metal Hammer og Blabbermouth (Og Devilution, red.). Et enormt professionelt og virkelig fedt liveband, som jeg er vokset op sammen med. Så for mig kan The Interbeing både ramme mig på nostalgien, men også i mellemgulvet for de kan stadigvæk strikke riffs sammen, der er 2023 værdigt!

Ghost Iris er også på vej med nyt, og er ligeledes et band som har markeret sig i Danmark og i udlandet. Jeg så mange have dem som bedste koncert på Copenhell, og det forstår jeg egentlig godt. De er garanter for en livlig og eksplosiv optræden, og så kan jeg meget godt lide, at de er blevet lige den tand hårdere. De er ikke et band vi har i stalden, men jeg synes de fortjener at blive luftet udenfor København!

SortHandsk har jeg taget med simpelthen fordi det er veludført og velsmagende vin på nye flasker. Jeg kan heller ikke rigtig løbe fra, at jeg som ung indvandrer fra Nakskov har lyttet en hel del til Marwan. Det er sgu nok grunde til at tage dem med, selvom de ikke er en del af Prime.

Royal Deceit er et af de mest oversete bands i Danmark. De har efter min optik den bedste frontmand når det kommer til agility, ren sang og growl. Mathias er simpelthen en maskine og i min bog en stjerne! Jeg håber jo såre, at det nye her kan skabe lidt mere fokus på dem og give dem en velfortjent plads på Copenhell

Hanging The Nihilist er rosinen i pølseenden med deres ekstreme take på deathcoregenren. Med Lorna Shores succes og deathcorens tilbagekomst synes jeg Hanging The Nihilist er det bedste bud vi har på lige præcis det. Der bliver crowded når Hanging står på scenen med deres 5 mand og 1 kvinde, men det er et band som jeg synes kun er blevet bedre og bedre, og som konstant udvikler sig.

Det er et imponerende program. Måske det bedste Prime is Coming nogensinde har præsteret. Det er lykkedes for Prime Collective at samle en række bands, af international kaliber, og skabe et koncertudbud der kan sørge for varmen i Januar. Om det så er i Køge, Aarhus, Odense, Aalborg eller København.