Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

AMF'23: Fredagens feberredninger

Updated
Konkhra1200_72A0583
DawnOfDemise1200_72A0384
Maceration1200_72A0208
Panzerchrist1200_72A9909
Solbrud1200_72A9741
Bloodgutter1200_72A9673
Steel Inferno1200_72A9468
Vægtløs1200_72A9306

Masser af dødsmetal, fødselsdage, vildt publikum og en hurtig erstatning er blandt højdepunkterne på førstedagen af Aalborg Metal Festival 2023.

Kunstner
Titel
+ Dawn of Demise + Maceration + Panzerchrist + Solbrud + Bloodgutter + Steel Inferno + Vægtløs
Dato
03-11-2023
Koncertarrangør
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen

Konkhra sluttede fredagens fest fornemt af med klassisk dødsmetal. En dag, hvor netop den genre dominerede, men sådan startede dagen ikke, og det var noget af en vild start for arrangørerne bag Aalborg Metal Festival.

For det var oprindeligt Lightchapter, der skulle have åbnet dette års udgave af Aalborg Metal Festival, men grundet sygdom måtte de trække sig kort før festivalen, og ind fra højre fik man lokale Vægtløs til at klare den opgave.

Forsanger Troels Sørensen gør en god figur. Sørensen er også bestyrer på spillestedet 1000Fryd, der ligger ganske få hundrede meter fra Studenterhuset, og med et banner, hvor der står "Bevar 1000Fryd", er man ikke i tvivl om budskabet fra hans side.

Vægtløs har dog mere og andet på hjerte, da forsangeren også sendte en hilsen til en ven, der lå på sygehuset i København med en kamp for livet. En tydeligt berørt forsanger er beæret over at stå på Aalborg Metal Festival, og de dybe brøl kan både ses og mærkes. Desperationen oser ud af porerne på hele bandet undervejs i deres 30 minutter lange koncert. En stærk start på dagen.

Steel Inferno pepper stemningen lidt op efterfølgende med deres heavy metal, der blander guitar fra Iron Maiden og Metallica. Der er masser af NWOBHM-stemning over det, og med blåt lys til 'Jaws of Evil', er Steel Inferno klar til at trække publikum på Studenterhuset med ned under vandet.  Det er old school, og selvom det er forsangerens første tur til Aalborg, virker Steel Inferno ikke på udebane.

Næste band er Bloodgutter, der indvarsler en tung fredag aften med masser af dødsmetal. Det er tre gamle og én ung musiker, der tordner dødsmetal ud i salen. Grundet alderen lover de kun at spille to hurtige numre. Det er dog også nok til at sætte fut i publikum. Dagens første crowdsurfing er til Bloodgutter, og der moshes i en sal, der allerede er godt pakket.

Solbrud sørger dog for et skifte i stemning. I røg, damp og stroboskoplys sætter de et helt andet tempo, og deres stemninsfyldte black metal fylder salen. Nok har de fået ny forsanger, men nerven er den samme og selvom man ikke rigtig kan se Solbrud, så kan man høre og mærke dem. 

Man kan også mærke Panzerchrist. Her er det dødsmetal, hvor tempoet er skruet i vejret, og forsanger Sonja Rosenlund Ahl giver den fuld pedal. Der brøles om onde hekse og kampvogne, og med et glimt i øjet når hun at få sagt, at hun ikke er Bo Summer, så ikke så mange historier, men derimod en masse godt fra 'Room Service'. En plade, der fylder 20 år her i 2023, og hvor det netop er Bo Summer, der er forsanger.

Undervejs er der lidt knas med den ene guitar under Panzerchrists hæsblæsende koncert, men det opvejes til fulde af energien fra forsanger Rosenlund Ahl. Noget af en bedrift.

Lidt mere tilbagelænet er Maceration, der huserer i samme genre, men med et andet tempo. Her kan man godt høre, at dødsmetallen fra halvfemserne er det, man godt kan lide og det kan publikum også. Der er moshpit og fest her først på aftenen. De har naturligvis en del sange med fra klassikeren 'A Serenade of Agony', og siger til publikum, at nu skal de synge med på en sang, de har haft 31 år til at lære. Det er 'Pain and Pleasure Incarnate' og publikum synger da også gladeligt med. Der er dog også plads til bl.a. 'Lost in Depravity', 'Epiphany of the Past' og 'It Never Ends...' fra deres seneste plade af samme navn.

Fra Esbjerg går turen så til Silkeborg, hvor Dawn of Demise er klar til at tage over. Forsanger Scott Jensen er veloplagt, men hovedpersonen denne aften er guitarist Astór Palsson, der har rund fødselsdag. 40 år gammel bliver han denne fredag, og det bliver behørigt fejret. Masser af flag blandt publikum og der er fødselsdagssang og hilsner fra forsangeren. Tidspunktet er da også helt perfekt. Salen er proppet og folk fester med dødsmetal og silkeborgensisk humor i skøn forening.

Der er også J-dag, så det kræver næppe den helt store fantasi at forestille sig, hvordan sådan en koncert med Dawn of Demise afvikles. Der beordres circle pit, og folk gør som der bliver sagt. Brødrene Scott og Bjørn Jensen svinger deres imponerende manker og pisker mere eller mindre publikum til at følge trop. Bandet lægger hårdt ud med 'Juggernaut' og holder så foden på pedalen helt frem til og med titelnummeret fra debutpladen 'Hate Takes Its Form'. 

Normalt betyder den slags dødsfester fredag aften, at publikum får brugt al sin energi, og så kan et hovednavn, der først går på ved midnat, stå og spille for en halvfyldt sal. Ikke på Aalborg Metal Festival 2023. Konkhra går på et par minutter før klokken slår lørdag, og der er stadig mange i salen. Her er også en fødselsdag. Det er trommeslageren, men fødselsdagen er ikke rund, så den fejres mere afdæmpet.

Forsanger Anders Lundemark og makkeren på den anden guitar, Kim Mathiesen, er sikre på deres instrumenter og sange som 'Heavensent', 'Spit or Swallow' samt 'Life Eraser' går rent hjem hos et publikum, der nyder at få serveret klassikere fra den danske dødsmetalskat. Konkhra spiller også 'Alfa and the Omega', som Lundemark ifølge ham selv, aldrig rigtig har lært at spille. Folk holder det dog ud, og selvom vi nu nærmer os klokken 1 om natten, så er der stadig moshpit og i den grad til den afsluttende 'Facelift'. Her går Mathiesen ned i fotograven, og bassisten vandrer ud til publikum i sine bare tæer.

De runder af, og så kan Aalborg Metal Festival fejre en velafviklet fredag. Tror de. For Konkhra synes da lige, at publikum skal have én mere, og dem der ikke var hurtige til at forlade salen, får således lige endnu en sang inden de kan gå hjem i seng.

Arrangørerne kan dermed glæde sig over en velbesøgt fredag, hvor der er folk fra start til slut. Flot redning af dem ved at hente Vægtløs ind som erstatning for Lightchapter i 11. time. En erfaring, de skulle få brug for langt hurtigere end de havde håbet på!