Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Årets mørkeste uge

Updated
dark

Velkommen til årets mørkeste uge. Lad os da snakke lidt om det der mørke. 

Der er mange måder man kan se på solhverv. Det er den mørkeste dag på året, så man kan sige, at det er en dag, der kan bruges til at hylde mørket. På den anden side, er det også dagen, hvor lyset skifter – altså går vi for hver dag imod lysere tider efter den 21. Men som i ved, så er Devilution forever lidt sad bois m/k, så vi har valgt den første mulighed. En ode til mørket. 

1. One – Metallica
'… And Justice for All' var ifølge vores lokale Metallica-ekspert lidt af en mørk periode for bandet. På nummeret 'One' er et af de mest ikoniske broer i metalhistorien: ”Darkness imprisoning me / All that I see, absolute horror / I cannot live, I cannot die / Trapped in myself, body my holding cell”. I dette tilfælde er det ikke Jordens bane rundt om solen, der har fjernet hovedpersonens lys, men en granat, der har gjort ham blind. Man kan spørge sig selv, hvorfor mørke i virkeligheden overhovedet er noget, vi frygter. I Metallicas sang er mørket et problem, fordi hovedpersonen i stedet for at modtage eksterne stimuli, er tvangsindlagt til at genopleve igen og igen, hvad hans øjne allerede har set, inden de gav op. I hans tilfælde er det ikke rare ting. Altså kan det måske tænkes, at nogen af os frygter mørket, fordi det efterlader os med os selv. 

2. Fear of the Dark – Iron Maiden
Nu skal jeg ikke på noget tidspunkt udnævnes som Iron Maidens største fan. Det er jeg sikker på, at vi har mere kompetente mennesker til. Dog er 'Fear of the Dark' en sang med en særlig plads i mit hjerte. Men hvorfor egentlig? Jo, fordi den faktisk beskriver meget fint, hvordan det er at være kvinde, på vej hjem en sen Decembernat: ”I am a man who walks alone / And when I’m walking a dark road / At night or strolling through the park / When the lights begin to change / I sometimes feel a little strange / A little anxious when it's dark”. Forskellen her er måske dog, at en kvinde aldrig ville gå frivilligt igennem en park om natten. For nogen er mørket noget, der konfronterer os med vores sårbarhed og privilegier. 

3. False Light – Isis
I modsætning til de to førnævnte sange, så handler 'False Light' i højere grad om at byde mørket velkommen og give efter til det: ”Drown and the first real breath takes hold / Washed in a chill so peaceful, sink further / Hold his hand and crush it / The depth of the chasm is infinite / Discover bliss and serenity in drowning”. Selvfølgelig kan man tage den tekst helt bogstaveligt, om at drukne. Men det kan også se det mere som en hyldest til at give efter for sit indre mørke. Når du drukner, vil dine lunger per automatik forsøge at trække vejret under vandet, og derfor vil de fyldes med vand. Men hvis du faktisk hører til i mørket, vil det være din første ægte vejrtrækning. Måske er den bedste måde at holde fred med mørket at omfavne det? Eller som med Isis, lade det omfavne dig. 

 

 
4. Mørke – Nordsind
Sangen ’Mørke’ af Nordsind adskiller sig fra de andre sange på listen, fordi den ikke har hverken vokal eller tekst. Jeg har valgt den på grund af den måde, den optræder på det udmærkede album 'Lys' fra 2022. Selvom pladen hedder 'Lys', så handler navnene på sangene i højere grad om fraværet af mørke. For eksempel hedder én af sangene 'Når Himlen Falder, Kommer Lyset Tættere På'. I det hele taget er 'Mørke' en dyster sang, der vokser sig stor, levende og lys imod enden, hvor den leder op til 'For Evigt Forblændet' – der på en måde rummer håb, men også at være evigt mærket af mørket, fordi kontrasten til lyset nu har forblændet dig. På en eller anden måde minder den kombination mig om, hvordan man på fly altid sænker lyset under take-off/landing, så øjnene har mulighed for at vænne sig til mørket, så du kan se evakueringslysene tydeligere, hvis flyet skulle styrte med. Hvis du kommer direkte fra mørket, så kan tilvænningen til lyset være en stor opgave. 

5. Wait ‘til the Morning – Frightened Rabbit
I virkeligheden handler 'Wait Til the Morning' om de skænderier, der sker på ”the ugly side of midnight”. Men i virkeligheden kan man jo heldigvis læse en masse andre ting ind i det. Som beskrevet i 'One' er problemet, at vi oftest i mørket mangler anden stimuli og derfor kan ende i de mørkeste kroge af vores eget sind. Forsangeren i Frightened Rabbit, Scott Hutchison tog sit eget liv en nat, i mørket. Hvis du kender nogen, der er truet af selvmord eller du er efterladt af nogen der begik selvmord, så ved du også, at man i desperation kan have fortalt personen: ”Bare vent til i morgen. I morgen bliver alting bedre”. Og selvom det kan være svært at se, så er det faktisk rigtigt. Når det er allermørkest, kan man næsten ikke tro på det, men det bliver faktisk lysere. Som Hutchison selv skrev: ”We are all designed to wax and wane / The light will come back on again / Just wait / Just wait / Wait ‘til the morning”. Hvis du kæmper med mørket lige nu, så husk at fra den 21. går vi imod lysere tider.