Top 5 – Fun facts om Magma

Populær
Top 5 – Fun facts om Magma

Verden ville være et fattigere sted uden prog-rock-bandet Magma. I anledning af deres koncert i Malmø på lørdag serverer vi derfor en kort intro til fransk/kobaïanernes jævnt forstyrrede univers.

Kunstner
Forfatter


1.    Kobaïa-myten
På debutten fra 1970 introduceres vi for en gruppe af jordboere, der forlader den dommedagsramte klode for at slå sig ned på planeten Kobaïa. Rammefortællingen for stort set alle deres albums efterfølgende har været de opgør, deres efterkommere har med de nytilflyttede jordboere.
En kende fjernt? Det bliver meget værre…

2.    Det kobaïanske sprog
For at gøre denne fortælling fra Kobaïa autentisk opfandt trommeslager Christian Vander det kobaïanske sprog, som har været gennemgående lige siden. En sær cocktail af slaviske og germanske sprog, med et twist af scat, jodling og masser af omlyde. Ingen forstår, hvad der bliver sunget om bortset, fra på de plader, hvor de har oversat dele af teksterne til fransk. Titlerne på deres mest anerkendte mesterværker "Mekanïk Destruktïẁ Kommandöh", “Köhntarkösz” og “Üdü Ẁüdü” giver en idé om det kobaïanske sprogs alsidige udtryk. Man får nemt den tanke, at både sci-fi-thrasherne Voivod og black metal-fænomenet Les Légions Noires har skelet til Magma.

De trve Magma-fans ynder dog alligevel at tale sproget, hvilket undertegnede fik bekræftet til en Magma-koncert på Night Of The Prog 2013, hvor en ikke så lidt ivrig dansemus af en ældre herre sang lystigt med under hele koncerten. Vi var imponerede.3.    Zëbëhn Straïn dë Ğeuštaah
Aliasset for Christian Vander, Magmas trommeslager, sangskriver og allround weirdo, som startede bandet i 1969 i frustrationer over John Coltranes død. Vanders spillestil er unægteligt også til den mere freeform jazzede side, og hans store armbevægelser, himmelvendte øjne, rodebunke af en frisure og bizarre grænsende til uhyggeligt skingre vokal gør ham unægtelig til en sært hypnotisk skikkelse, der får en til at betvivle grænserne for menneskelig bevidsthed.

4.    Zeuhl
Magmas egen betegnelse for deres stil. Ordet betyder “himmelsk” på kobaïansk, og musikken kan vel bedst betegnes som dystopisk, progressiv jazz-rock med elementer af funk og gospel. Tak for kaffe.
Med fandyrkelsen fulgte selvfølgelig også en række af bands, der alle sværgede til den særlige Zeuhl-lyd. De mest mindeværdige videreudviklere af genren er især bands som Univers Zero, Guapo, Weidorje, Eskaton og Dun.5.    80'erne
Det er næppe nogen hemmelighed, at mange af rockens store koryfæer gennem 70'erne på utallige måder gik i hundene, da 80'erne slog ind. Magma udgav i 1984, efter seks års dvale, deres eneste engelsksprogede plade, der skrottede zeuhl-lyden til fordel for tåkrummende kikset arty disco-pop, som eksemplificeret nedenfor. Der gik 20 år, før de turde udgive noget igen.
Oooh oooh baby, sikke en afstikker ...