Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Julehits med guitar på

Updated
Julemand

Tænk at man kan være så heldig at få tjansen med at skrive Top 5 i julemåneden for første gang! Cover-sange er en helt særlig ”genre” der skaber både glæde og irritation for mange lyttere året ud. Men jule-covers er dog den smukkeste niche i genren: tag dine smukke barndomsminder eller en kristen salme, tilsæt herefter guitar og i nogle tilfælde endda upassende omskrivninger! Det er lige til at få risengrøden galt i halsen over!

Dato
07-12-2020

Det er lige til at få risengrøden galt i halsen over! Hver vinter samler jeg nye vidundere til min store liste med julecovers og andre forfærdelige forsøg på at lukrere på højtiden. I år er du heldig nok til at blive udsat for de fem allerbedste, jeg er stødt på over tiden. 

Jethro Tull – Another Christmas Song

Vi lægger stærkt ud her med et absolut præmie-eksempel på et julecover, når det er allerværst/bedst. Der er virkelig lidt jul over det her nummer, men til gengæld er der rigtig meget hår og rigtig meget panfløjte! Der er desuden skud ud til både Afrika og Polen. Man skulle tro, at nummeret blev udgivet på en b-side i 80’erne, når man lytter til det, for det er næsten indkapslet i nikotin og hårlak. Men det er faktisk udgivet i salig 2003, og så er der bare ikke nogen undskyldninger! Har du også brug for at vide, at krig er skidt og guitar er godt? Jamen så lyt da med! 

My Chemical Romance – All I Want for Christmas is You

I 2004 tog flere bands den tvivlsomme beslutning at deltage på et opsamlingsalbum med blandt andre Billy Idol og Coldplay. Albummet var sammensat af den alternative rock-station i Californien Kroq (udtales ”kay-rock”), og det var programmet ”Kevin & Bean”, der var stationens flagskib. Da julen skulle fejres, hentede man altså lige hjælp fra et par venner, inkluderende My Chemical Romance, der først var begyndt at føle folkets kærlighed efter udgivelsen af det legendariske album ’Three Cheers for Sweet Revenge’. Det var nok i rusen af den store opmærksomhed, der steg Gerard Way så tilpas meget til hovedet, at han faktisk troede, at det var en god ide at fortolke Mariah Careys storhit ’All I Want for Christmas Is You’. Dommen skal du selv have lov til at være herre over, men man kan i hvert fald sige, at bandet gør alt, hvad de kan for at gøre Careys sang til deres egen. 

Bad Religion – O come, O come, Emmanuel

Hvis jeg fortalte dig, at Bad Religion har lavet et julealbum med primært kristne salmer som Mendelssohns ’Hark! The Herald Angels Sing’ eller standarden ’O Come All Ye Faithful’, ville du så tro på det? Måske ikke. Men hvis du så hørte, at 10 procent af overskuddet gik til foreningen ”Survivors Network of those Abused by Priests”, så kan du måske kende Graffin igen. ’O come, O come, Emmanuel’ er uden tvivl den bedste fortolkning på pladen med en smuk flerstemmig udlægning af linjen ’Shall come to thee, O Israel’, men den holder generelt et overraskende højt niveau. Hvis du sætter ’Christmas Songs’ EP’en på efter risengrøden, kan farmor faktisk måske endda fristes til en svingom – hvem ved? Der er selvfølgelig også en udgave af Bad Religoins egen ’American Jesus’ på pladen. 

Reel Big Fish – Skank for Christmas

Nogen kalder ska for rock-verdenens herpes. Det er løgn, for det er meget mere udbredt ligesom gonoré. Og selvfølgelig har den pludselige kløe da også spredt sig til den søde juletid. Reel Big Fish er både sjove og ”on-brand” med titlen ’Skank for Christmas’, der selvfølgelig indeholder en double entendre for de årvågne. Den joke bankes selvfølgelig lige ind med syvtommers søm til sidst – hvis vi nu ikke havde forstået den. Der er nu noget med horn og julemusik, der passer sådan tilpas meget sammen, at det her nummer næsten kan tilgives. Men kun næsten.

Smash Mouth – Christmas (Baby Please Come Home)

“Somebody once told me ..“ at Smash Mouth skulle lave et rigtig dårligt julecover af Darlene Loves ’Christmas (Baby Please Come Home’. Og man må sige, at det er modigt at sige ja til at lave et cover af noget som helst, når man ikke rigtig kan synge. Ja, man kan nærmest sige, at så er man nok ikke det skarpeste redskab i skuret. Særligt når det er jul ved vi, at alt der glitrer ikke er guld, og det her cover er ikke engang legeret sølv men den slags juks man finder på et kræmmermarked et sted i provinsen. Men altså, de dårlige beslutninger fra Smash Mouth bliver ved med at komme. Som jeg læste et sted, så blev dette cover desværre aldrig til et stjerneskud – måske fordi ingen af Shrek-filmene endnu er foregået i december? Vi kan dog krydse vores fingre for, at det en dag bliver virkelighed. 

Menu