Top 5 – Metal Magic – part XII

Populær
Ved Buens Ende
Tormentor
Angel Witch
Hyperdontia
SPekTR
Goat
Archangel - Misfits & Samhain Tribute
Metal Magic

Med billetsalget godt i gang til årets metalbrag i Fredericia ser vi det som vores pligt at samle op på Metal Magics mest slagstærke indslag, mens du fortsat har chancen for at købe en billet.

Titel
+ Tormentor + Angel Witch + SpekTR + Hyperdontia + Goat + Archangel
Dato
11-07-2019
Koncertarrangør
Forfatter

Der er blot to måneder, til vi hamrer bajere med ligesindede på en mark uden for Fredericia. En anledning, vi aldrig skipper, nu hvor festivalen har en stærk tradition for at booke kunstnere fra alle verdenshjørner og af mere eller mindre eksklusiv karakter. Som en skyggeside af den mere folkefest-prægede Copenhell har Metal Magic, som deres slogan siger, prøvet at dræbe os siden 2008, men det lykkes dem aldrig helt. Heldigvis, for vi vil jo ikke gå glip af programmet næste år, og året efter, og således heller ikke i år, hvor der vanen tro er masser af obskure godter i gemmerne.

Vi har her udvalgt et udpluk af de koncerter, vi ser mest frem til på Metal Magic – part XII:1. Ved Buens Ende

Med blot en demo og et album på cv'et og 25 år på bagen har den norske trio opnået kultststatus. Ikke blot gennem medlemmernes involvering i mange af de øvrige stærke ensembler fra den sorte norske skole, men især fordi de med deres skævt synkoperede rytmer og legesyge kompositioner havde et helt unikt take på black metallens udvikling, uden det på nogen måde er nemt at drage direkte paralleller til andre efterkommere af samme skole – ikke mindst den dystert croonende vokal taget i betragtning.
Ved Buens Ende var i sandhed noget for sig selv, og det har i mange år været et stort ønske fra Metal Magic at booke disse legender til festivalen, på trods af deres manglende live-aktiviteter. Nu har Carl-Michael Eide, Skoll og Vicotnik dog taget udfordringen op og spiller fem koncerter i år, hvoraf Metal Magic således er en af de eksklusive muligheder for at høre de gamle kendinge fra debuten 'Written in Waters' (1995) live i al deres absurde skønhed. 


2. Tormentor

Ungarns første take på black metal er unægtelig et stort scoop for Metal Magic. Selvom mange i dag måske bedst kender dem for deres sanger Attila Csihar, der især er kendt for sit teatralske bidrag til Mayhems 'De Mysteriis Dom Sathanas', startede Tormentor helt tilbage i 1985 og havde på både demoen 'The 7th Day of the Doom' (1987) og ikke mindst debuten 'Anno Domini' (1989) lagt de tidlige grundspor til black metallens udvikling med skærebrænder-vokal, speed metalliske riffs, infernalske trommer og gennemgående sortrandet livslede og tekster om ungarske myter, vold og ondskab.
Tormentor blev opløst i 1991, gendannedes midlertidigt ti år senere til det mere eksperimentielle album 'Recipe Ferrum! 777', og har siden ligget i dvale, indtil de i 2018 atter samlede trådene med det intakte gamle lineup fra 1988. Vi håber derfor også, at vægten vil ligge på Tormentors tidlige år, når de spiller fredag aften.

3. Angel Witch

Den selvbetitlede debut fra 1980 fremstår fortsat som en af de mest legendariske plader fra NWOBHM-genrens kronede år. Mange af de store thrash-kanoner har hyldet dem gennem årene, og det med god grund. Det er habile rockere med velafmålte doser Maiden-venlige twinleads og catchy omkvæd, der unægtelig vil byde op til masser af fællessang foran et feststemt Metal Magic-publikum.

Briterne døde ud i firserne sammen med resten af NWOBHM-scenens udvikling i alle andre retninger, og sidenhen har aktiviteterne været meget varierede i Angel Witch. Forsanger og guitarist Kevin Heybourne er dog fortsat manden i front, der altså nu turnerer med ny besætning. Selvom det er blevet til yderligere tre album i mellemtiden, er der dog næppe nogen tvivl, om debuten vil fylde en del, når Angel Witch gæster Fredericia om fredagen.   

4. Hyperdontia

I den mere rådne afdeling har vi de dansk/tyrkiske dødsmetallere, der med sidste års flænsende debut 'Nexus of Teeth' lagde grundstenene for et unikt samarbejde mellem medlemmer fra kræfter som Taphos, Undergang og Burial Invocation. Både til debutkoncerten på Kill-Town Death Fest 2018, og for nylig til første udgave af Extremely Rotten Death Metal på Mayhem viste de sig som en ualmindeligt slagkraftig enhed, der stormer infernalsk derudad og med David Torturdød har en frontmand, der mestrer et brøl tungere end de fleste, mens han vender det hvide ud af øjnene. Hyperdontia er brutale og kontante fra start til slut, og er med deres geografiske spredning ikke et band, der har mange koncerter på cv'en. Kan du lide det vildt og råddent, så vil du ikke gå glip af Hyperdontia om lørdagen. 5. SPekTR

Hvis du var på Metal Magic sidste år, husker du nok de italienske horror rock-legender Claudio Simonetti's Goblin lørdag aften, der bød på instrumentale horrorfilmsoundtracks galore. 
I samme tråd har det danske surfrock-inspirede instrumental-kollektiv SPekTR i år tilbudt at spille et særligt sæt, der formodentlig vil være en stærk afveksling fra den hårdtslående metal, vi ellers kender Metal Magic for. Tiden må vise, hvad Manoj Ramdas & co har i ærmet til os, men kender vi SPekTR ret, skal det nok blive en veleksekveret filmisk seance med hjertet, der banker for horrorgenrens store filmperler. 


 Boblere:

Goat
... fordi de spiller en koncert, og ikke banko ligesom sidst! Forhåbentlig ikke akustisk som til 'Headbang i Hovedlandet'-arrangementet i Pumpehuset. Får vi endelig chancen for at høre 'Spræng tarmen' og 'Brotherfucker' live?


 Archangel – Misfits & Samhain Tribute

... fordi det bliver næppe meget mere festligt end at ende Metal Magic med at skråle med på horrorpunk-klassikere som 'Devil's Whorehouse' og 'All Murder, All Guts, All Fun'!