Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell '19: Guide til fredagen

Updated
-E2P9331-94-1434708074

Fredagen er den danske metals triumftog, hvor ikke mindre end seks hjemlige orkestre indtager scenerne, og flere af dem har potentiale til at byde på helt store fester. Det samme gør hovednavnet Slipknot, mens Lamb of God skal prøve at leve op til deres legendariske koncert fra 2012.

Copenhells fredag byder på en del festivalgengangere i form af Lamb of God, Clutch, Slipknot og Trivium, mens også danske Baest, Slægt og Pretty Maids skal have et kip med hatten og et velkommen tilbage. Det er med andre ord en dag med en del velprøvede Copenhell-navne, som derudover bl.a. byder på Heilungs særprægede neofolk, død og kritte fra Unleashed og Belphegor og dansk core, når det er allerbedst, fra Cabal. Alt det kan du læse nærmere om i vores præsentation herunder.

CABAL – Pandæmonium kl. 12:30

Så snart du har fået øjne og banket gårsdagens opkast af jakkereverset, går turen mod Pandæmonium og et dansk navn i form at Cabal. Deathcorebandet med blackened-elementer har efterhånden bevist deres værd – nationalt såvel som internationalt. Med koncerter flere prominente steder, fra Euroblast til Roskilde Festival og naturligvis When Copenhell Freezes over har den danske kvintet for alvor fået fodfæste og skabt et navn for sig selv. 

Det okkulte univers, de tunge breaks og en stemning, der emmer af ondskab, er helt basale elementer, der kendetegner Cabals musik og optræden. Det er ligeledes grundlaget for bandets fuldlængdedebut, ‘Mark of Rot’ (2018), der for alvor har kanoneret kvintetten op blandt de internationale topnavne. Det er et sikkert Copenhell-valg for yndere af bombastisk atmosfære og knogleknusende riffs. 



Læs alt om bandet her.  
Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her.

MANTICORA – Hades kl. 13:00

Det er et af nationens mest underkendte metalbands, der får et spotlight på årets Copenhell. Manticora har eksisteret siden anden halvdel af 1990’erne og er med ’To Kill to Live to Kill’ fra sidste år nu otte album inde i karrieren, men trods nok så mange koncerter i udlandet og roser om international klasse er deres progressive og stort anlagte power metal endnu ikke slået bredere igennem i metal-Danmark. Det kan være, det ændrer sig, når det erfarne band spiller op til sommer.

 

Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

TRIVIUM – Helviti kl. 14:00

Det er næppe nogen overraskelse, at Trivium kommer til Copenhell. De har allerede været der med stor succes i 2012  og 2016, de er klare publikumsfavoritter, og så er de et af de navne, der tydeligst tegner sig som arvtagere til metaltronen, når veteranerne en dag takker af. Endnu mere efter rivalerne i Machine Heads nedsmeltning sidste år.

Metalcore-bandet har siden begyndelsen har appelleret langt ud over deres egen scene. Det sker ikke bare med vocoder og popmelodier som i singlehittet ’The Heart from Your Hate’, men også med tunge breaks og et dobbeltstortrommearbejde, der ikke lader den gamle dødsmetal fra hjemstaten Florida noget efter. Og så har Trivium altså en fornemmelse for klassisk heavy metal, der får dem til at appellere bredt til metalpublikummet.



Læs alt om bandet her

Læs vores seneste pladeanmeldelse her
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her.

TESSERACT – Hades kl. 15:15

Som et af få bands, der var med til at drive djenten frem, da den eksploderede i starten af 10’erne, er Tesseract en stadigt voksende spiller inden for den moderne progressive metal. Modsat mange bands, der debuterede inden for genren i samme periode, har briterne formået at udvikle sig væk fra decideret djent og mod en renere progressiv lyd.

Bandets bagkatalog er en smeltedigel af genremæssige indtryk. Lige dele pop, rock, metal og progressive takter toppet af Daniel Tompkins sublime og eksplosive vokalføring. Selvom ’Altered State’ uden tvivl er Tessracts musikalske højdepunkt, har kvintetten været utroligt stilsikre i deres udgivelser, hvor selv de svageste plader er en musikalsk fornøjelse. 

Med udsolgte koncerter de sidste mange gange, bandet har gæstet Danmark, var det kun et spørgsmål om tid, før det blev Copenhells tur.



Læs alt om bandet her
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.  
Læs vores seneste koncertanmeldelse her
Læs vores seneste interview her.

UNLEASHED – Pandæmonium kl. 15:45

Unleashed er et af de oprindelige dødsmetalbands fra Sverige. Unleashed er fra hovedstaden Stockholm og er et af de bærende bands fra dengang. Modsat flere af de andre navne buldrer Unleashed stadig derudad. De udgav deres 13. studieplade ’The Hunt for White Christ’ sidste år og er nu omsider tilbage med en dansk koncert. De har nemlig ikke været forbi Danmark siden 2009, så det er et scoop for Copenhell, at de omsider kan fremvise Johnny Hedlund og co. for de danske fans. Medbring vikingehjelm og mjødhorn, når der skal growles.



Læs alt om bandet her. 
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

PRETTY MAIDS – Helviti kl. 16:30

En stærk omgang klassisk heavy metal er, hvad vi kan forvente af veteranerne fra Horsens. Bandet er dannet helt tilbage i 1981 og har kæmpet en beundringsværdig kamp for at holde ilden i live i medgang og modgang. I de seneste 10 år har det heldigvis mest været medgang, ligesom i de glade 80’ere. Det bliver red, hot and heavy på Copenhell, hvor man måske alligevel tør håbe på storhittet, fortolkningen af John Sykes’ store ballade, ‘Please Don’t Leave Me’. Pretty Maids var på festivalen i 2015, hvor vores udsendte anmelder mente, at det var godt, at netop det nummer ikke blev spillet, men mon ikke vi kan tåle fællessang og sjælere også? Der var i hvert fald ikke et øje tørt, da nummeret blev fyret af på Royal Metal Fest 2012 og gik fint i spænd med vaskeægte metalhits som ‘Back to Back’ og ‘Future World’.



Læs alt om bandet her. 
Læs vores Metaldiktator om 'Red, Hot and Heavy' her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

BAEST – Hades kl. 18:00

Kendt fra tv – og snart sagt ethvert dansk magasin, man end har åbnet de sidste par måneder. Baest har været her og der og allevegne, siden debutpladen ‘Danse Macabre’ udkom i august, og det momentum, de har bygget op med en lang række voldsomt medrivende koncerter, siden de blev dannet for blot et par år siden, ser ikke ud til at fortage sig det mindste. De nye aarhusianske dødsmetalhelte har knald på, og de stiller beredvilligt op i aparte settings eller med skarpe holdninger til den danske metalscene. Heldigvis har de også materialet til at bakke attituden op med, som de har demonstreret med skudsikre bangers som ‘Crosswhore’. Aarhus, der gennem årene har stået for den danske dødsmetals største publikumssucceser, nationalt såvel som internationalt, har udklækket et nyt kuld dødningekrigere.



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.
Læs vores seneste interview her.

ALIEN WEAPONRY – Pandæmonium kl. 18:45

Som i Halestorm er det i Alien Weaponry et guitarspillende, syngende og trommende søskendepar, der danner grundstammen: de purunge brødre Lewis og Henry de Jong. Musikalsk ligger de dog et godt stykke væk fra radiohardrocken og trækker i stedet tråde tilbage til 90’ernes tribale metal, som Sepultura spillede den, før de selv var født. Det er komplet med sange på maori, der handler om den sociale uretfærdighed, der er overgået New Zealands oprindelige befolkning. Og komplet med store, fængende omkvæd, der ligger langt fra den obskure dødsmetal, New Zealand ellers er bedst kendt for. Gør dig klar til at danse dybt, stampe i mudderet og flashe dine backpacker-tatoveringer, når Alien Weaponry rammer Copenhell 2019. 

">

Læs vores seneste pladeanmeldelse her.

LAMB OF GOD – Helviti kl. 19:45

Knap var de gået af scenen i Royal Arena som opvarmning for Slayer, før det blev annonceret, at de vendte tilbage igen. Richmond, Viriginia-bandet er i løbet af de sidste 20 år vokset til superstjernestatus, og det er ikke uden grund: Deres stilsikre groove metal kan uden problemer spille de største arenaer op, hvilket de ikke kun har bevist som toursupport for navne som Slayer og Metallica, men også har gjort klart med legendariske koncerter på Roskilde i 2016 og selvfølgelig Copenhell i 2012. Sidstnævnte gik over i Copenhell-historien som koncerten med den største wall of death nogensinde, som det kan ses omtrent fyrre sekunder inde i klippet her:

Mon det kan overgås på Helviti næste år? … Ja, mon ikke?



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

CLUTCH – Hades kl. 21:30

Stoner/blues/rock-bandet fra Maryland vender tilbage til Copenhell for første gang i fem år. Kvartetten er uden tvivl et af de flittigst turnerende bands, og de udsender stadig en plade hvert andet år. Hårdt arbejde og solid rockmusik for metalfans, der godt kan tåle lidt blues til whiskyen en gang imellem. Clutch er flittige gæster i Danmark, men man skal altså helt tilbage til 2014 for at finde deres seneste Copenhell-koncert. Den gang startede de festen uden rigtigt at overanstrenge sig – vi forventer, at de gør det samme til sommer.



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

SLÆGT – Pandæmonium kl. 21:45

For to år siden slog de med stålstyrke fast, at Slægt hører hjemme på Danmarks største metalfestival. Der spillede de godt nok på Pandæmonium-scenen tidligt på eftermiddagen, men selv et lunkent spilletidspunkt kunne ikke holde deres blackened heavy metal nede. Siden har de været på udenlandske turnéer, udgivet den tredje plade, ’The Wheel’, og er i det hele taget bare blevet et endnu mere prominent band, både herhjemme og i udlandet. Mon ikke både placering og spilletidspunkt viser sig en smule mere fordelagtigt i år?

 

Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

SLIPKNOT – Helviti kl. 23:00

Bandet behøver næppe nogen introduktion længere. Siden den maskerede ni mand store gruppe fra Iowa debuterede i 1999 og blev et af numetallens største navne, er de vokset til at blive en af den nye metalgenerations største og mest leveringsdygtige bands. Modsat andre har de overlevet og overgået numetal-prædikatet og står i dag for en særegen groovy metal med thrashede riff og gigantiske omkvæd, sunget stilsikkert for af Corey Taylors store stemme. 

Bassisten Paul Grays død i 2010 og trommeslager Joey Jordisons afgang i 2013 har ikke kunnet stoppe bandet, der er fortsat ufortrødent på ’.5: The Gray Chapter’ med efterfølgende vellykkede koncerter, herhjemme senest på Copenhell 2015 og i Esbjerg i 2016. Gruppens kommende album, ’We Are Not Your Kind’, udkommer til august og er det første efter måske-fyringen af Chris Fehn. Så det bliver formentlig med både nyt og gammelt – sange, medlemmer, masker – at metalenheden besøger Copenhell i 2019.

">

Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her. 
Læs vores Metaldiktator om ‘Iowa’.
Læs vores Metaldiktator om 'Vol. 3: The Subliminal Verses'.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her. 
Læs vores interview fra 2004.

BELPHEGOR – Pandæmonium kl. 00:45

Østrigske Belphegor har store teatralske evner udi dødsmetal og går på en knivsæg mellem fundamentet i dødsmetallen og en klar flirt med black metal. Det er melodisk, infernalsk og brutalt, og alligevel oser det af stemning. Bandet har i Danmark mest gjort det på de mindre scener, hvor ansigtsmaling, lasede pjalter og kranier på scenen har skabt den rette stemning. Nu skal slaget slås under den åbne himmel i den mørke, mørke nat.



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.

HEILUNG – Hades kl. 00:45

Det sidste år har mere eller mindre været én stor sejrsrunde for dansk-internationale Heilung. Vi blev først overbevist af deres shamanistiske vikinge-neofolk på den norske festival Midgardsblot i 2017, og det blev forstærket efter deres rituelle og tribalistiske optræden på Roskilde Festival i år. Den eksperimenterende folkemusik følges ad med et imponerende og dekorativt sceneshow fyldt med kranier, fjer, grene og andet naturheksenips og med medlemmernes kostumer af primitiv karakter, hvor blandt andet ulvepelse og hjortehorn er i centrum, som det kan ses i denne fotoreportage fra bandets koncert i DR Koncerthuset. Heilungs univers er tryllebindende, fascinerende, opslugende og i en klasse for sig.



Læs alt om bandet her.
Læs vores seneste koncertanmeldelse her.