Powerhopla i metallens moderby

Powerhopla i metallens moderby
De to upcoming power metal bands Heavenly og Dragonforce sparkede igennem og vandt gehør, da Heavyjam.dk hørte dem i London i weekenden. Med lidt god vilje følte man sig hensat til tiden omkring 1980, da the New Wave of British Heavy Metal brød igennem lydmuren på klubscenen i London. Hertil var Heavyjam.dk valfartet fredag den 13. (!) februar for at få en liveintroduktion til de to upcoming powermetalbands, Heavenly fra Frankrig og Dragonforce fra London.

The Underworld, indbegrebet af en Londonsk rockklub med den lillebitte koncertsal godt gemt væk nede i kælderen, var ”sold out”. Det vil sige, at der var solgt i nærheden af højst 200 billetter. Og billetterne var solgt til fortrinsvis teenagers, langhårede og i den samme uniform, vi havde på, da vi for tyve år siden valfartede til Saga, Saltlageret eller ”Falkoneren” for at se vore favoritter: Band t-shirts, langt hår, jeans og en lille skid på. På The Underworld havde fansene så også rollespilssværd med, for vi er med de to bands tekstmæssigt i fantasyland med trolde, dværge, elver og drabelige helte.

De 200 var kommet for at blive banket igennem af en ordentlig omgang speedet powermetal, og det blev de – helt frivilligt.

Fransk fighter ånd

Første band på scenen var franske Heavenly, som i januar udgav deres tredje album, ”Dust to Dust”, et storladent, symfonisk powermetal udspil med store korpassager og ganske meget keyboard. Men nu var det jo fredag den 13., så tingene gik noget galt for de gæve gallere. Samplingerne med kor- og keyboardpassagerne virkede ikke, og det gav et helt andet udtryk, end man havde forventet.

Heavenly lod sig dog ikke gå på af det store uheld, som ikke blev bedre af, at lyden nærmede sig skod, men gik til den med krum hals – også takket være den helt fantastiske opbakning fra publikum. Men det var tydeligt, at bandet var præget af en vis form for nervøsitet. Alt gik jo galt inden koncerten, som så oven i købet var deres første i to år! Men Heavenly kæmpede og gav den gas.

Publikum var toptændt, bankede derudad, crowdsurfede, sang med og fyrede den ellers max af. Tydeligvis sjældent, at der kommer dén slags metal til metallens moderby.

Faretruende fart

Gik publikum bananas til Heavenly, røg begejstringen godt nok voldsomt i vejret, da aftenens hovednavn, Dragonforce, entrede scenen. Dragonforce har modsat Heavenly kun udgivet ét album, nemlig den hæsblæsende ”Valley of the Damned” fra 2003.

Ikke kun publikums begejstring røg i vejret, da Dragonforce entrede den minimale scene på The Underworld. Farten blev sat faretruende op, og det var et klart mere live-rutineret band, som trådte op her. Stiv pik, masser af attitude og fuld, fuld, fuld fart over feltet hele tiden. Så meget, at crowdsurfingen blev til stagediving og den lille heksekeddel foran scenen blev til ét stort bæst, som virkelig pumpede stemningen i vejret. Og publikum kunne og ville synge med. Selv oppe på bageste række kunne de teksterne. Imponerende – endda for en metalstilart, som højst har nichekarakter i London.

Mens publikum fløj ind og ud af scenen, væltede mikrofonholdere og skubbede til guitaristerne, fyrede de seks gutter i Dragonforce op for lyd og hastighed, så man blev helt og aldeles forpustet – og også imponeret. Hvad de to guitarister, Herman Li og Sam Totman, kan præstere rent hastighedsmæssigt, nærmer sig noget, som egentlig ikke burde kunne lade sig gøre.

Dragonforce er noget hårdere end Heavenly og temmelig meget hurtigere, men stadig med det samme umiskendelige powermetal feel, som man finder i melodierne, der svæver hen over de evindelige ekvilibristiske stiløvelser. Det kan godt være, at musikken er speedet, powerfuld og hård sine steder, men melodierne i dén genre gør det til noget, man bliver glad i låget over. Sådan nogle happy-go-lucky melodier, som fjerner alle tiltag til noget mørkt og dystert.

Men uanset hvad man ellers kan mene om genren og de to bands, så fik folk, hvad de kom efter, og de nød det, de 200 teenagere. Og det må jo næsten være hovedsagen.

Kunstner
Dato
04-02-2013
Forfatter
Karakter
3