Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

NMF 24: Solid afslutning i Næstved

Updated
SatyriconNæstved

Satyricons første koncert i Danmark i mere end seks år var en triumf for Næstved Metalfest.

Kunstner
Dato
31-08-2024
Trackliste
1. To Your Brethren in the Dark
2. Forhekset
3. Filthgrinder
4. Now, Diabolical
5. Black Crow on a Tombstone
6. Deep Calleth Upon Deep
7. Repined Bastard Nation
8. Satyricon & Munch
9. The Pentagram Burns
10. Fuel for Hatred
Ekstra:
11. Walk the Path of Sorrow
12. Mother North
13. K.I.N.G.
Karakter
4

Mens black metallens koryfæer som Mayhem, Marduk og mange andre konstant turnerer verden rundt og med få års mellemrum udsender nye plader, så har de jævnaldrende legender i Satyricon mest af alt lignet et overstået kapitel. Med undtagelse af en lydcollage til en særudstilling til Munch museet i Oslo, så er seneste musik tilbage fra 2017 på den middelmådige ’Deep Calleth Upon Deep’. Og ingen koncerter i hele fem år.
Indtil her i sommer, hvor Satyricon vendte tilbage med en række festivalshows. De nåede dog knap nok i gang, før hovedpersonen Sigurd ”Satyr” Wongraven skrev på sin Instagram, at han på ingen måde havde savnet livet i en kuffert på forskellige hoteller.

Modsat sine venner i andre bands, så behøver 48-årige Sigurd Wongraven heller ikke rejse verden rundt i en kuffert for at tjene til føden. Nordmanden har i de senere år tjent en formue på sit iværksættereventyr som vinproducent. Følger man Wongraven på Instagram, så vidner profilen da heller ikke rigtigt længere om en musiker, men mere en familiefar og playboy, der nyder livet med champagne i hånden og interessen for hurtige biler.

På verdens vigtigste black metal-festival, Beyond the Gates i Bergen, var Satyricon i starten af august årets såkaldte artist in residence. Festivalen er stedet, hvor magien slår gnister, når de seneste år har budt på helt særlige shows med Emperor og Dimmu Borgir i originalt lineup eller Mayhem og Enslaved, der har fremført deres debutplader i sin helhed i den storslået Grieghallen, hvor mange af genrens største plader i sin tid blev indspillet. Der var fans fra næsten samtlige af klodens kontinenter, der var rejst til Bergen med troen på, at Satyricon to aftener i streg ville servere helt særlige shows. Og i særdeleshed troen på, at deep cuts fra de første udgivelser ville være på sætlisterne.

Sådan endte det ikke. Tværtimod. Satyricon leverede intet ekstraordinært foran de mange tilrejsende fans. Der blev ikke engang lavet særligt merch til lejligheden. En sølle t-shirt med et gammelt motiv var tilgængeligt i festivalens store merchbod. Det var det.

Det siger vel alt om, at Satyricon er reduceret til et hobbyprojekt.
Men når det er sagt, så spillede Satyricon stadig to fremragende shows i Bergen.

Gensynet her fire uger senere på Næstved Metalfest var bestemt også en solid oplevelse. For hovedpersonerne var det nok bare en ordinær koncert i en ukendt by syd for København. For Næstved Metalfest var det et kæmpe scoop at kunne præsentere festivalens hidtil dyreste navn og Satyricons første koncert på dansk jord i mere end seks år.

I det hele taget bød lørdagen på den stærkeste dag i festivalens historie med fremragende shows igennem hele dagen med Undergang, Necrophobic, Asinhell og Satyricon som den ultimative afslutning.

Der var pakket foran hovedscenen, da mørket havde sænket sig over festivalpladsen, og Satyr kom ind og viftede med et stort sort flag, mens gæsternes næver røg i vejret. Man kan indvende, at ’To Your Brethren in the Dark’ er et fladt nummer at åbne med, men fra det øjeblik mægtige ’Forhekset’ fulgte efter, så tog fanden ved bandet, der virkelig spillede tight sammen. Og fra den ene triumf til den næste på sætlisten, så kom ’Filthgrinder’! Kjetil ”Frost” Haraldstad har passeret de 50 år, men for Satan, hvor spiller han stadig som en ungdommelig tour de force på det trommesæt. Jeg kan ikke huske, hvornår ’Filthgrinder’ sidst er blevet spillet på dansk jord – det må være mange år siden – men det 25 år gamle nummer kom som et hidsigt højdepunkt.

Ellers fik vi de sædvanlige kendinge i form af ’Now, Diabolical’, ’Black Crow on a Tombstone’, ’Repined Bastard Nation’ og ’Fuel for Hatred’, og vanen tro med Satyr på guitar under ’The Pentagram Burns’. På den måde adskilte koncerten sig ikke fra de mange foregående i Danmark, men hvis der var fans, som tørstede efter fortiden, så fik de den nogenlunde slukket med debutpladens ’Walk the Path of Sorrow’, hvor vi endda fik hele introen bragende ud af højtalerne til det otte minutter lange ekstranummer.

Det var stort, men trods det, så er jeg nok ikke den eneste, der gerne havde ønsket mere end kun tre numre fra 1990’erne. Især fordi Satyr og Frost sidste år delte et billede på Instagram, hvor de øvede med Darkthrones Nocturno Culto, der som bekendt spiller guitar på hovedværket ’Nemesis Divina’. Men hvad de øvede til er stadig ubesvaret.
Det var også meningen, at en ny plade skulle udkomme i maj og årsagen til, at de drog på sommerturné skulle være i kølvandet på den nye udgivelse. Men intet er sluppet ud andet end tavshed. Hvorfor bassisten igennem mange år, Anders Odden, noget mærkværdigt er blevet erstattet af 59-årige Frank Bello fra fuckin’ Anthrax står også ubesvaret hen.

Mange spørgsmål. Ingen svar. Måske får vi dem en dag, men indtil videre, så fik Næstevd Metalfest og gæsterne i hvert fald en solid afslutning på årets festival.