Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

VOIVOD!

Populær
Updated
VOIVOD!
VOIVOD!
VOIVOD!
VOIVOD!
VOIVOD!

De canadiske veteraner i Voivod overraskede gevaldigt ved at give Roadburns måske bedste koncert – der var kort sagt old school for alle pengene.

Kunstner
Dato
15-04-2011
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
5

Nej, overskriften ER ikke den mest opfindsomme, men den refererer naturligvis til udråbet i 'Voivod'-sangen fra Voivods første album, 25 år gamle 'War and Pain'. Denne titelsang var blot ét af utallige højdepunkter i den halvanden time lange superseance, som canadierne rundede den i forvejen stærke fredag af med.

Der var ellers ikke mange gode grunde til at have forventninger til koncerten, for Voivod har i sandhed ikke lavet megen nævneværdig musik siden 1993, hvor 'The Outer Limits' markerede kvartettens sidste vellykkede forsøg udi i brainy heavy metal tilsat Denis "Snake" Bélangers spøjse science-fiction-fortællinger.

Det hjalp ikke at hyre Jason Newsted, da han havde forladt Metallica, og da guitarist Denis "Piggy" D'Amour døde pludseligt af kræft i 2005 burde det egentlig have været dødsstødet for Voivod, der dog alligevel fortsatte med at udgive musik på baggrund af Piggys demoindspilninger – ærefuldt, men ikke specielt vellykket.

Ud over stepperne

Så ja, det kom altså som noget af en overraskelse, at Voivod brillerede sådan og fik hele salen med på de thrash-nørdede noder. Årsagen til den genfundne energi skyldtes nok Jean-Yves "Blacky" Thériault – der var også tilbage på stærkt forvrængede bas efter 20 års pause – og ikke mindst den nye guitarist Daniel "Chewy" Mongrain, der i dén grad forstod at betjene den seksstrengede.

I hvert fald var Snake i sit es og bumpede rundt på scenen som en glad bjørn, mens Michel "Away" Langevin spillede lynhurtigt på et trommesæt, der var indbegrebet af "less is more" og samtidig en lærestreg for alle de heavy metal-tøndebaskere, der begraver sig selv i bækkener og tingeltangel.

Og så var det ellers bare ud over stepperne i 90 minutter, der fløj af sted, som de kun gør i de bedste koncerter. De cirka 15 sange var næsten eksklusivt hentet fra 80'er-pladerne, og der var alt fra smadder som 'Ripping Headaches' og 'Tornado' til brainy prog-metal i form af 'Tribal Convictions' og 'Experiment'. Klasse.

Glædestårer

Mellem sangene fungerede Snake som den perfekte indpisker; som en blanding af jovial bamsefar og snerrende thrash-sanger havde han publikum i sin hule hånd og fik sågar en joint af en gut på forreste række – der blev naturligvis hevet godt til. Læg hertil Aways bizarre robotportrætter, der prydede bagtæppet, og da hele salen så gjaldede "VOIVOD!" under aftenens første ekstranummer, så var det lige før, man måtte knibe en glædeståre.

Der kom ét enkelt skår i koncerten via den nyere sang 'Global Warming', som faldt hårdt til jorden, men til gengæld tegnede 'Kaleidos' – en endnu uudgivet sag fra det kommende album – fortrinligt.

Så alt i alt kunne man forlade Midi Theatre i en rus af glæde og andet godt.

VOIVOD!