Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årets danske prog-rock udgivelse

Populær
Updated
Årets danske prog-rock udgivelse

Med et overflødighedshorn af synth og prog-rock-finurligheder udgiver Liserstille et album, der uden tvivl er en af de bedste danske udgivelser i år.

Kunstner
Titel
Empirical Ghost
Trackliste
Capsules
Gold Future
Hymn Of The Past
Wall Mark
This Wonderful You
Zenith
Hymn To The Sorrow Squad
Harlequin's Tale
Precognition
Hymn To The Echo
Karakter
4

Læn dig tilbage. Tag dig god tid. Lad dig fortabe i kaos. Når det hele er mest uoverskueligt, giver det hele mening. Det er ikke nødvendigvis en nem dannelsesrejse at begive sig ud på, men det er absolut det værd. 'Empirical Ghost' er en lille mørk perle serveret i et lydmæssigt overflødighedshorn. Det er mørkt, det er koldt, det er skrøbeligt, og det er intenst, men overordnet set er det ganske enkel en eminent prog-rock-plade.

Den danske kvartet har altid haft sans for at komponere storladne og bombastiske arrangementer, og 'Empirical Ghost' er ingen undtagelse. Indspillet hen over vinteren 2014 er 'Empirical Ghost' født i den kedelige grå elendighed, der præger den tid på året. Efterfølgende mixet i Avast Studio i Seattle af ingen ringere end Randall Dunn er bandets femte fuldlængdealbum vækket til live i en grå og dyster kontekst. En kontekst, som 'Empirical Ghost' i høj grad bærer præg af, men uden at det tager overhånd. Midt i den grå masse skinner solen dog igennem, tilsvarende en flot vinterdag i Danmark eller et ditto brud i den sagnomspundne Seattle-grå hverdag. ’Capsules’ sender med dunkle og presserende beats lytteren direkte ind i dette univers, og herefter er det svært at slippe ud igen – i hvert fald før ’Hymn To The Echo’ har fortonet sig, og pladen er afsluttet.

Der er højt til loftet, og der er fundet inspiration i et utal af kilder spredt ud over de seneste 50 års musikhistorie. Det grundlæggende spil mellem sanger og keyboradspiller Martin Byrialsens synths, om det så er bragende kaotisk, eller tilbagelænet, og Tue Schmidt Rasmussens eminente gang på guitaren er en af de helt grundlæggende forcer på 'Empirical Ghost'. Med sange opbygget omkring de teatralske, Bowie-lignende vokalarrangementer har bandet med stor succes fundet nøglen til det forjættede progland. ’Golden Future’ eksemplificerer glimrende dette samarbejde, hvor nærmest indie-rockede riffs leveres, mens synths pumper løs i baggrunden og sammen med bassen danner nummerets hjerterytme. Èt nummer ud af ti velskrevne og dramatiske kompositioner, hvor de tre sange med ordet "Hymn" i titlen markerer et nyt kapitel i pladens historie. Midt i kaoset står pladens flagskib ’Zenith’ som et massivt mørkt rocktårn, smukt og skræmmende. En lidt over 12 minutter lang vellykket skæring, der udvikler sig fra fløjlsblød spinet til tunge trommer og alarmerende synth-rytmer. Flot, vellykket og et emblem på hele pladens vellykkede konstruktion. 

Skal der lidt malurt i bærret, bliver ’Precognition’, om end smuk, til lidt af en rejse ud i intetheden uden reel retning, men så er der heller ikke meget mere at kritisere. Hvor 'Nous' (2012) og 'Flight Of Belljár' (2013) markerede et stort skridt fremad for Liserstille, er 'Empirical Ghost' kulminationen på kvartettens anstrengelser og til dags dato bandets bedste udspil. Danmark har i lang tid haft et stærkt kort at smide i form af Liserstille, og med 'Empirical Ghost' har det kort udviklet sig til en sikker trumf.