Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Sunde vildveje skrevet med versaler

Updated
a3290395945_10

HEALTH fortsætter deres DISCO-serie med en række samarbejder med ganske mange interessante musikalske partnere.

Kunstner
Titel
DISCO4 :: PART II
Dato
25-01-2023
Trackliste
DEAD FLOWERS (med Poppy)
ISN'T EVERYONE (med Nine Inch Nails)
MURDER DEATH KILL (med Ada Rook, PlayThatBoiZay)
IDENTITY (med Maenad Veyl)
COLD BLOOD (med Lamb Of God)
AD 1000 (med The Body)
GNOSTIC FLESH/MORTAL HELL (med Backxwash, H09909)
THE JOY OF SECT (med Street Sects)
STILL BREATHING (med Ekkstacy)
NO ESCAPE (med The Neighbourhood)
EXCESS (med Perturbator)
THESE DAYS 2.0.2.1
Forfatter
Karakter
3

Omkring 2010 var jeg en af verdens største HEALTH-fans. LA-bandet havde udgivet det udødelige mesterværk ‘Get Color’, som i mine ører var en særdeles sund revitalisering af støjrocken, og den sommer gav jeg deres koncert på Roskilde Festival seks ud af seks mulige stjerner i et større jysk musikmagasin. I den efterfølgende tid udviklede HEALTH sig i en mere og mere synth- og elektronikbaseret retning, og den slags passer normalt ganske glimrende ind i mine musikalske præferencer, men det var, som om HEALTH blev en smule mere generiske for hvert skridt de tog i den retning.

Således fungerer HEALTHs mørke og både tungt dundrende og engleblidt svævende musik nærmest som en løs rammefortælling om de enkelte gæstekunstneres bidrag på ‘DISCO4 :: PART II’. Det er både en svaghed og en styrke, for det giver plads til spændende afstikkere og appetitvækkende, abrupte gearskift i det musikalsk maskineri, men det får også pladen til at føles mere som en opsamling af numre end som et helt værk. Det sidste er vel kun et problem, hvis man som jeg er en gammel støder, der stadig sætter albumformatet op på en særlig piedestal.

Lyspunkter og et gigantisk faceplant

Blandt de bedste indslag finder vi ‘Isn’t Everyone’, som er blevet til i samarbejde med industriallegenderne Nine Inch Nails. Trent Reznor er stadig virkelig god til ikke at kunne synge, men det er faktisk HEALTHs egen Jake Duzsik, der til sidst synger “Are you alone / Isn’t everyone?”, der mest effektivt tager bolig i min hjertekule. Et andet højdepunkt er “Murder Death Kill’ med Ada Rook og Playthatboisay, der forener industrial med 808-drevet, bastung hiphop. Ligeledes er technostortrommerne og reesebassen på det smukke nummer ‘Identity’ med Maenad Veyl en fornøjelse at lægge ører til, og efter sådan et hattrick gør det lidt ondt at ramle ind i det, der let kan beskrives som en pøllet version af det, udenforstående tror, metal er. Over det, der lyder som et overskudsriff fra et cheesy racerbilsspil-soundtrack får vi først akavet, pinlig-prætentiøs snakkevokal, inden Randy Blythe brøler løs på den der über-kiksede måde. Jeg kan nærmest mærke min lyst til at høre nogen form for musik visne, når jeg hører dette ufattelige nadir.

Heldigvis får vi derefter solide bidrag fra The Body på det skønne ‘AD1000’, som også byder på dejlige trompeter og smukke harpetoner i tilgift den den apokalytotiske støj, og ‘Gnostic Flesh/Mortal Hell’ med den altid fantastiske Backxwash og de sjove punkrappere Ho99o9. Det firserglatte ‘The Joy of Sect’ med Street Sects er list sværere at holde af. Dertil står de bagudskuende klichéer lidt for meget i kø.

Sådan går det lidt op og ned med HEALTHs musikalske helbred. Det bliver aldrig helt sublimt, men det meste af tiden er det charmerende og spændende, og så går det helt galt et par steder. Godt vi har skip-knappen.