Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Tilbage til Blashyrkh

Populær
Updated
Tilbage til Blashyrkh

Selvom Immortal har mistet et ikon og en forsanger og grundlægger, så tordner nordmændene videre og udgiver et stærkt og medrivende album i 'Northern Chaos Gods'.

Kunstner
Titel
Northern Chaos Gods
Dato
06-07-2018
Trackliste
1. Northern Chaos Gods
2. Into Battle Ride
3. Gates to Blashyrkh
4. Grim and Dark
5. Called to Ice
6. Where Mountains Rise
7. Blacker of Worlds
8. Mighty Ravendark
Karakter
4

Immortal begynder for alvor at leve op til deres navn. Tilbage i halvfemserne blev de dannet og udgav en serie black metal-.plader, hvor især 'Pure Holocaust' og 'At the Heart of Winter' står som vigtige værker. Trods alverdens retssager, kirkeafbrændinger, mord m.m. gik Immortal uskadt gennem halvfemserne uden at være involveret i noget af det og fortsatte som et af de få bands med at udgive plader ind i det nye årtusinde. Men i 2003 gik den ikke længere. Efter at have udgivet den fabelagtige 'Sons of Northern Darkness' og en dyster koncert på Roskilde Festival i 2003 gik Immortal i opløsning.

Der gik dog ikke mange år, førend parterne fandt hinanden igen efter at have leget med projektet I, der nåede at udgive pladen 'Between Two Worlds' i 2006. Abbath, Demonaz og Horgh slog pjalterne sammen igen i 2007 og startede med at spille på en række festivaler, der bl.a. bragte dem forbi Wacken Open Air i 2007. En koncert så god, at den senere blev udgivet på DVD. Dernæst fulgte pladen 'All Shall Fall' i 2009, og siden har Immortal turneret jævnligt på festivaler rundt om i Europa. 

Men så røg der igen grus i maskineriet. Abbath og Demonaz, der går under de borgerlige navne Olve Eikemo og Harald Nævdal, måtte i retten for at afgøre, hvem af de to der havde retten til navnet Immortal. I august måned 2015 blev det så meddelt, at Immortal ville fortsætte uden Abbath. Det betød, at Demonaz, der ellers i mange år kun har luret i kulissen, nu igen må tilbage både på guitar og vokal. Demonaz har døjet med seneskedehindebetændelse pga. for meget guitarspil, ligesom landsmanden Sigurd Wongraven fra Satyricon, men er nu klar igen. Ikke mindst takket være en operation tilbage i 2013. 

Mens Abbath de seneste år succesfuldt har banket en solokarriere op, der også har bragt ham forbi Copenhell, hvor Immortal selv spillede på den store scene Helviti i 2012, så har Immortal været mere tavse. Det bliver der nu i den grad lavet om på. For nu er de klar med 'Northern Chaos Gods', der sparker liv i det udødelige band. Nok er der gået ni år, og der har været en masse intern ballade, men det kan ikke høres på deres nye plade.

'Northern Chaos Gods' er Immortal, når det er bedst. Skræmmende velspillende, vellydende og et godt øre for brutalitet, melodi og nerve. Tematisk er det naturligvis stadig Immortals helt egen Blashyrkh, det hele handler om. Sangen 'Gates to Blashyrkh' er et glimrende eksempel herpå, men også pladens bedste, 'Mighty Ravendark', der runder pladen af, handler om dette.

'Mighty Ravendark', der er så lang, at man godt kan kalde den episk, hvis man vil (det behøver man ikke, men sangen er god), kan høres her:Der er dog masser af andet godt på 'Northern Chaos Gods'. Ikke mindst det swing, der er i sange som 'Into Battle Ride' og 'Grim and Dark', der begge sagtens kan tåle at blive spillet live. De er perfekt lavet til fællesbrøl og moshpits. 

Generelt er niveauet højt hele vejen igennem. Der er ingen numre, der falder igennem og giver én lyst til at hoppe direkte videre til det næste. Pladen flyder godt, og det er ikke mindst takket være den hjælp, som Immortal har fået fra deres gode svenske ven Peter Tägtgren. De fleste kender ham fra Hypocrisy, men han er også en anerkendt og ofte brugt producer. Han producerede førnævnte 'At the Heart of Winter' tilbage i november 1998, og Immortal var så glade for resultatet, at de har brugt Tägtgren på samtlige plader siden da. Denne gang har han også hjulpet på selve pladen, da han har indspillet bassen. Noget, han har gjort før, både krediteret og hemmeligt for flere andre bands.

Demonaz har som nævnt taget sig af guitar og vokal, og hans vokal er naturligvis ikke ligesom Abbaths, men den vil sagtens kunne tages imod af bandets inkarnerede fans. Med Horgh, også kendt som Reider Horghagen i kirkebøgerne, bag trommesættet, som han har været i 22 år er der således masser af klassisk Immortal på 'Northern Chaos Gods'. 

Hør titelnummeret her:Mens de fleste kunne blive enige om, at 'All Shall Fall' fra 2009 var et godkendt comeback, så var det ikke en plade, der når tidligere værkers niveau. Det gør 'Northern Chaos Gods' derimod og vil stå fint et sted mellem 'Sons of Nothern Darkness' og halvfemsernes store udgivelser.