Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Episke melodier og lækker guitar

Populær
Updated
Mercenary Soundtrack for the End Times cover_final (1)

Med stor lyd, lækre melodier og guitar samt en næse for god sangskrivning beviser Mercenary, at deres plade har været værd at vente på.

Kunstner
Titel
Soundtrack For the End Times
Dato
22-09-2023
Trackliste
1. Burning in Reverse
2. Heart of the Numb
3. Where Darkened Souls Belong
4. Through This Blackened Hatred
5. Anthem for the Anxious
6. A Darker Path
7. Become the Flame
8. From the Ashes of the Fallen
9. Black Heart, Dead Tissue
10. Black Blood Soil
11. Beyond the Waves
Karakter
4

Mercenarys nye skive 'Soundtrack For the End Times' har været hele ti år undervejs! Det er næsten ikke til at fatte, at det var helt tilbage i 2013, hvor vores anmelder gav deres seneste plade 'Through Our Darkest Days' topkarakter. Men her står vi altså i 2023 og må erkende, at ting tager tid. Spørgsmålet er så om det har været ventetiden værd, og vores umiddelbare dom er, at det har det faktisk. 'Soundtrack For the End Times' er en helstøbt plade, som Mercenary så også har haft rigelig med tid til at kæle for.

For i tiden efter 'Through Our Darkest Days' gik det egentlig slag i slag for Mercenary. I 2014 fik de cementeret pladen ved at stå på Hades-scenen på Copenhell. Der blev også plads til at gæste hjemmebanen Aalborg Metal Festival i 2015, hvor Mercenary var med på en legendarisk plakat i det nordjyske, der talte navne som Sepultura, Carcass, Obituary og Napalm Death.

Og så blev der stille i Mercenary-lejren. Først fem år senere stod de på scenen hjemme i Aalborg på Skråen. Med sig havde de nye sange og var klar til at sende en ny plade på gaden. Men hov, få uger senere gik verden i stå pga. en pandemi, og så kunne Mercenary godt skrinlægge deres planer om at generobre metalscenen herhjemme og i udlandet. Nu er vi dog på den anden side, og bandet og pladeselskabet har måtte vente ekstra længe på at få trykt vinyleksemplarerne af den nye plade. Det var eneste årsag til, at pladen ikke udkom allerede i foråret, men Mercenary og alle andre bands, der ikke ligesom Metallica lige har økonomi til at købe deres eget trykkeri, har mærket hvordan det har været vanskeligt at få tid hos vinylpresserne rundt om i verden. 'Soundtrack For the End Times' er her nu og lad det være sagt med det samme. En god plade, der blev løftet sløret for helt tilbage i 2020 med singleforløberen 'From the Ashes of the Fallen', og i 2022 kunne de så smide nummeret 'Where Darkened Souls Belong'. Særligt sidstnævnte nummer viser på pladen, hvor melodiske Mercenary er blevet, og hvor gode guitarister, de har. Martin Buus, der også er producer for første gang, viser virkelig sine evner på de seks strenge.

Det samme gør sig gældende i 'Heart of the Numb', hvor Mercenary har fået hjælp af Triviums Matt Heafy på vokalen. Det er dog ikke kun melodisk dødsmetal det hele, for der er også vrede sange som 'Through this Blackened Hatred', hvor man fornemmer hadet ud gennem højtalerne. Trods det, at man er blevet et erfarent band med tålmodighed, så kan man stadig godt være vrede. Det kan også høres på 'Black Blood Soil', hvor det er tungt, vredt og hvor det går stærkt!Det er dog på de numre, hvor Mercenary åbner op for det melodiske og decideret episke, at de er bedst. Det står også klart på den store sang 'Beyond the Waves', der med mere end syv minutters spilletid lukker pladen. Sikke en bedrift.

For Mercenary har virkelig skruet op for det hele. Der er på stort set samtlige sange nogle lækre guitarsoloer, og sammen med de store omkvæd er det vanskeligt ikke at drage en parallel til svenske Arch Enemy. Til danskernes fordel er det bare, at sangteksterne ikke er helt så banale og tåkrummende, som det materiale ærkefjenderne på den anden side af sundet har præsteret det seneste årti.

Produktionen er virkelig også god på 'Soundtrack For the End Times'. Det er som nævnt guitarist Martin Buus, der har skruet på knapperne, og pladen er indspillet og mixet hos bandets trofaste ven, Jacob Hansen, i hans studie i Ribe.  Det er tydeligt, at Mercenary har vidst, hvad de ville have ud af lyden, og det har de fået. En helstøbt plade, der utvivlsomt vil sende bandet på turné rundt på de markeder, der er vigtige for dem. For nok er de fra Danmark, men de har også et stort publikum i både Nordamerika, Tyskland og resten af Europa.

En plade, hvor forsanger Rene Pedersen får vist sit imponerende repertoire, Jakob Mølbjerg og Martin Buus deres evner på guitar, og trommeslager Martin Nielsen har omsider fået lov til vise sine evner og medvirke på en Mercenary-plade.

Bandet fejrer udgivelsen af 'Soundtrack For the End Times' med en koncert på Beta i aften, lørdag d. 23. september 2023, og i næste weekend er de på Studenterhuset i Aalborg fredag d. 29. september 2023.

Denne anmelder tager til koncerten i Aalborg, hvor det også lige skal bearbejdes, at det nu er 30 år siden, jeg første gang hørte ny musik fra Mercenary. For det var nemlig i efteråret 1993, Mercenary smed deres første demobånd '...Domicile' på gaden. Her tre årtier senere står bandet stadig stærkt!