Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Ufarlig dødsjagt på Kristus

Updated
unleashed the hunt for white christ

Unleashed buldrer med vanlig svensk dødsmetal på deres nye plade og forsøger i samme ombæring at jagte kristendommen ud af Jerusalem. Det er ikke nyskabende.

Kunstner
Titel
The Hunt for White Christ
Dato
26-10-2018
Trackliste
1. Lead Us Into War
2. You Will Fall
3. Stand Your Ground
4. Gram
5. Terror Christ
6. They Rape The Land
7. The City Of Jorsala Shall Fall
8. The Hunt For White Christ
9. Vidaurgelmthul
10. By The Western Wall
11. Open To All The World
Karakter
2

Svenske Unleashed har skåret endnu en dødsmetalplade ud af den skabelon, som de har brugt i snart 30 år. Deres 13. studieplade har fået titlen ’The Hunt for White Christ’ og bygger videre på den historie, som forsanger, guitarist og grundlægger af bandet Johnny Hedlund begyndte på ’As Yggdrasil Trembles’ fra 2010. Her startede bandet deres samarbejde med pladeselskabet Nuclear Blast efter i mange år at have været i stald hos Century Media. Efter et par plader med Steamhammer i slutningen af 00’erne, deriblandt ’Midvinterblot’, blev de samlet op af det store tyske selskab og udgav de næste tre plader her. Dette fjerde kapitel i historien er dog på Napalm Records. 

Johnny Hedlund er en ægte viking. Han elsker historien, er naturligvis inspireret af Tolkien, som så mange andre før ham, og har sin egen fantasiverden, hvor vikinger jagter kristne og forsøger at genskabe Odins herredømme over Skandinavien og, ja, egentlig hele kloden når først han bliver begejstret i tekstskrivningen. Hvis man kigger på sangtitlerne, kan man nok ret hurtigt danne sig et billede af, hvad teksterne handler om på en plade med Unleashed, og ’The Hunt for White Christ’ er ingen undtagelse.

Musikken er også klassisk Unleashed, som de blev populære på allerede i starten af halvfemserne, da de sammen med Entombed, Grave, Hypocrisy og Dismember grundlagde den svenske dødsmetal, der siden har muteret og affødt bands som At the Gates, Amon Amarth, In Flames, Dark Tranquillity, Soilwork, Meshuggah osv. Godt nok havde Unleashed lige en lille pause efter ’Warrior’ fra 1997, men i 2002 var de tilbage med ’Hell’s Unleashed’, og her 16 år senere er de stadig sig selv. Det kan tolkes både godt og skidt, alt efter hvor ens sympatiforhold til bandet ligger. Er man til klassisk svensk dødsmetal, så er Unleashed en sikker havn, mens man måske nok kan savne lidt nytænkning på ’The Hunt for White Christ’. 

Se musikvideoen til titelnummeret ’The Hunt for White Christ’ her:For godt nok bevæger Hedlund sig ind på terræn, der normalt er dækket af amerikanske Deicide og Cannibal Corpse på sangen ’Terror Christ’ og ’They Rape the Land’, men ellers holder han sig på egen banehalvdel, når vikingerne kaldes til langskibene og skal hylde Thor og Odin, og med lyriske referencer til pladen ’Odalheim’, hvor der sågar er en sang, der hedder ’White Christ’. Om Hedlund får sluttet historien og jagten her på ’The Hunt for White Christ’, er usikkert, men bandet fortsætter i hvert fald i det spor, de har været i over snart tre årtier.

Udfordringen med ’The Hunt for White Christ’ er, at den hverken er god eller dårlig. Det er dødsmetal, som hverken forskrækker eller forbløffer. Pladen vil med garanti sørge for, at Unleashed får en plads på plakaterne til festivalerne rundt omkring i 2019 og 2020, og scenerne vil få masser af besøgende, da Unleashed spiller lige præcis den musik, som blev populær i halvfemserne, og som stadig kan samle folk til anlæg og scenekanter. Men pladen mangler en sang eller to, der står frem for noget rigtig godt. Det er lidt ensformigt, og der mangler det her hit med enten det gode riff eller et fremragende omkvæd.

Men så kan vi her i den nye tidsalder, hvor alt og alle kan og skal have skudt motiver i skoen lige åbne Pandoras æske. For Jonny Hedlund er tidligere blevet anklaget for at være nazist. Her på ’The Hunt for White Christ’ tordner han imod Kristus og vil jævne Jerusalem med jorden. I sangen ’They Rape the Land’ åbner han med ’She was captured and taken away, To the land of the racial elite…’ og kombineres det med sangtitlen ‘The City of Jorsala  Shall Fall’, så kan vi nærmest ikke servere den bedre for dem, der nok kan finde spøgelser på steder, hvor der ikke nødvendigvis er nogen. 

Se musikvideoen til åbningsnummeret ’Lead Us Into War’ her:Unleashed er dog ikke ude på at udrydde jøder. Deres vikingekrigere skal gerne udslette alle kristne og befri Jerusalem, for som Hedlund gjalder på den afsluttende ’Open to All the World’, så har det hele et formål: ”And the wall that now has been torn, the city of Jorsala freed again”. Bevares, der er et paradoks i, at man så er fri fra Kristus og kristendommen, men i stedet under Odin og asatroen, men den kamp gider vi ikke tage i dag, for så har vi bare Amon Amarth i indbakken lige om lidt.

Konklusionen er blot, at hvis man kan lide Unleashed, så er ’The Hunt for White Christ’ mere musik derfra. Er man nysgerrig efter Unleashed, er det bestemt ikke det værste sted, man kan starte med bandet. Gider man ikke svensk dødsmetal, så går man bare udenom i en stor bue.

Se musikvideoen til ’Stand Your Ground’ her: