Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årsliste 2019 – Henrik Bro

Populær
Updated
-E2P8182-28-1483099672

Var der noget, der vil indgå i annalerne, når 50-årsjubilæet for heavy metal skal fejres? Eller i det mindste bare for 2010’erne? Jeg tvivler. Men lidt godt er der da at berette.

Årets danske album:

1. Denial of God: ’The Hallow Mass’ – Dansk black metal af høj international standard. Utroligt at Denial of God fortsat er så oversete her i landet

2. Orm: 'Ir' – Episk, dragende og storslået black metal-værk. Mere behøves ikke skrevet i den forbindelse.

3. Demon Head: 'Hellfire Ocean Void' – Dyster retrometal. Måske kunne man have ønsket sig en lidt skarpere produktion. Men på den anden side er der noget fascinerende ved den lidt hengemte lyd.

4. Tainted Lady: 'Sounds Like Freedom // Feels Like War' – Den klassiske hard rock har trange kår i Danmark. Men med Tainted Lady er der håb at spore. Bandet har på det seneste album fået skruet nogle rigtigt fine sange sammen.

">

5. Baest: 'Venenum' – Hårdt og brutalt. Hurtigt og tungt. Danmarks bedste dødsmetalband for indeværende.

Årets internationale album:

1. Opeth: 'In Cauda Venenum' – Opeth skuffer sjældent og gør det heller ikke på ’In Cauda Venenum'. Opeths tilgang til den progressive metalmusik kan til tider virke umådelig prætentiøs. Man alligevel må man gang på gang overgive sig og bare lade sig føre med på bandets rejser ud i deres selvskabte univers.

2. Jinjer: 'Macro' – Jinjer får øst en masse inspirationer fra alle musikalske genrer ned i den store smeltedigel, og ud kommer et solidt og holdbart metallisk kunstværk.

">

3. Candlemass: 'The Door to Doom'– Nogle var skuffede over dette seneste udspil fra Candlemass. Tro dem ikke. Candlemass er fortsat kongerne af doom metal.

">

4. Vltimas: 'Something Wicked Marches In' – Dødsmetalsupergruppe! Det holder, hvad det lover. Aggression, tyngde, brutalitet og energi. I den grad en godkendt debut.

5. Tool: 'Fear Inoculum' – Egentlig er Tools comebackalbum ikke særlig godt. Det er jo så også kun med på en femteplads. Men det kunne have været rigtigt godt, hvis man havde droppet 35 minutter af det næsten halvanden time lange album. Der er alt for mange interludes, som lyder som noget, det tyske elektro-progband Tangerine Dream kunne have fundet på i starthalvfjerdserne. Væk med det, og et solidt album ville stå tilbage.

Årets internationale hit:

Sinner: 'Last Exit Hell' – Herlig 80’er-metalsang, som ville have været et hit, hvis, ja, det var udkommet i 80’erne.Årets danske hit: ">

Pretty Maids: 'Serpentine' – Horsens-drengenes seneste album var ikke helt på toppen. Men singleudspillet ’Serpentine’ er godt og viser, at Pretty Maids stadig kan skrive solide traditionelle metalsange.Årets genfundne klassiker:

Black Sabbath: 'Born Again' – Et album, der skiller vandene. Det kan nok være, at coveret var elendigt, og at produktionen var mærkelig. Men der var suverænt gode sange på albummet, og Ian Gillan gav virkelig Black Sabbath et nyt udtryk og har for øvrigt ikke sunget bedre efterfølgende. Albummet fortjener at komme frem en gang imellem.

Årets koncerter:

Den må jeg desværre lade ligge i år. Det er blevet til alt for få koncerter for mig. En rangorden vil være useriøs.

Årets internationale navn:

Greta Thunberg – Sorry, det var kun for sjov. Men hvem tales og skrives der mere om? Og jeg vil næsten vædde en Harboe-pils på, at et band opkalder sig efter hende på et tidspunkt – ligesom fx Audrey Horne og Norma Jean (ikke at de minder om hinanden, naturligvis).

Årets danske navn:

Orm – Her, der og alle vegne!

Årets nye internationale navn:

Dem har jeg ikke hørt.

Årets nye danske navn:

Katla – Vinder af Wacken Metal Battle. Lad os snart høre mere til dem.

Årets comeback:

Øhhhh.

Det overså jeg i 2018:

Det har jeg overset.

Årets optur:

Jeg er stadig nogenlunde i live.

Årets største skuffelse:

Forvent intet, og bliv ikke skuffet! Men det var da godt nok en overraskelse og vel også lidt en skuffelse, at jeg i 2019 blev sparket ud af bandet Metal Cross af mine venner gennem 35 år.

Største ønske for 2020:

Forvent intet, og bliv ikke skuffet! OK – og så håber jeg på tid og lejlighed til lidt flere koncertoplevelser.

Det glæder jeg mig mest til i 2020:

Glæd jer ej, syndere! Skuffelsen vil ramme jer som et flammesværd!

Menu